Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ski-VM i Lahti

Ahonens desperate kamp vekker oppsikt: - Trist, sier Tande

- Hoppinga han var best med fungerer ikke i dag. 

NEKTER Å GI SEG: Janne Ahonen forbereder seg til første VM-konkurranse på hjemmebane. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
NEKTER Å GI SEG: Janne Ahonen forbereder seg til første VM-konkurranse på hjemmebane. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

LAHTI (Dagbladet): Ingen av de aktive skihopperne har et større navn enn Janne Ahonen (39). Men der finnen tidligere gikk fra seier til seier, vandrer han nå fra fiasko til fiasko.

Den snart 40-årige hopperens desperate kamp etter å prestere igjen, vekker oppsikt også blant konkurrentene.

- Faktisk er det litt trist, sier Norges ener, Daniel-André Tande.

- Han er en legende, men har slitt etter at han la opp og kom tilbake. Det viser hvor mye hoppsporten har endret seg. Den hoppinga han var best med i verden for noen år siden, fungerer ikke i dag.

Ahonen deltar i VM for ellevte gang. Tande ser imidlertid det samme som alle andre: Der Ahonen tidligere var en gigant i bakken, er han nå en skygge av seg selv.

Fem VM-gull

Hopperne åpner Lahti-VM med renn i normalbakken lørdag klokka 16.30. Tande er blant favorittene, sammen med Kamil Stoch og Stefan Kraft.

PÅ PLASS I LAHTI: Daniel-André Tande. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅ PLASS I LAHTI: Daniel-André Tande. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Siden VM blir arrangert i Finland vil mye av fokuset også være på Ahonen. Han har fem VM-gull. Han har også vunnet Hoppuka fem ganger og har 36 seirer i verdenscupen.

39-åringen har lagt opp tidligere. Da det ble klart at Lahti fikk VM, var det noe som trigget veteranen. Flere mener at han «driter seg ut», slik han holder på.

- En gammel storhet som ikke lenger har noe å bidra med, lyder omkvedet. I verdenscupen ligger han på 47. plass denne sesongen. Han har 21. plass som den beste enkeltplasseringen.

Ingen dialog

Den siste tida har finnene tatt seg selv ut av verdenscupen. I stedet har de ligget i Lahti og trent. Målet er å bli såpass «varm i bakken» at det kan skaffe dem fordeler når VM-konkurransene starter i morgen.

- Har du noen dialog med Ahonen?

- Nei. Jeg har bare sagt «hei» av og til, forteller Tande.

- Det er ikke så mye mer enn det. Han slår meg ikke som en person som prater med alt og alle.

Forrige sesong deltok Ahonen bare i et par konkurranser. Så ble det stille rundt ham i en lang periode.

- Før forrige sesong trente jeg for hardt. Det førte til overtrening. Sesongen var i realiteten over før den var i gang, sier han til den finske avisa Ilta-Sanomat.

Alt handlet om å bli klar til VM på hjemmebane.

MANGE TRIUMFER: Janne Ahonen har vunnet Hoppuka fem ganger. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
MANGE TRIUMFER: Janne Ahonen har vunnet Hoppuka fem ganger. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg tror fortsatt det er mye igjen av hoppkarrieren. I juni begynte jeg å trene rolig igjen. Jeg vil være best mulig i Lahti.

Norges trener, Alexander Stöckl, sier:

- Han mangler mye teknisk.

Blanke ark

Når ekspertene i den finske VM-byen snakker om gullkandidater, havner Ahonen langt nede på lista.

- For egen del har kurven gått litt nedover, innrømmer Tande.

- Det er ikke akkurat dårlig det jeg har prestert. Men hoppinga er ikke på samme nivå som tidligere i sesongen. Fokuset har vært litt andre steder enn på arbeidsoppgavene på toppen, sier han, og sikter til fenomener som vær, vind og flaks.

Men i VM er det blanke ark. Også for Ahonen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media