Ajax-heltene rundspilte Real Madrid - til sommeren kan de forsvinne

Mot Champions League-kongene Real Madrid viste Ajax-spillerne hvorfor storklubbene ligger langflate etter dem.

ETTERTRAKTET: Kaptein Matthjis de Ligt (helt fremst) er et av de heteste overgangsobjektene for tiden. Her jubler Ajax-spillerne etter den utrolige kampen tirsdag kveld. Foto: AFP.
ETTERTRAKTET: Kaptein Matthjis de Ligt (helt fremst) er et av de heteste overgangsobjektene for tiden. Her jubler Ajax-spillerne etter den utrolige kampen tirsdag kveld. Foto: AFP. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

André Onana - Noussair Mazraoui, Matthjis de Ligt, Daley Blind, Nicolas Tagliafico - Donny van de Beek, Lasse Schöne, Frenkie de Jong - Hakim Ziyech, Dusan Tadic, David Neres.

Det var Ajax' ellever da de ga Real Madrid en skikkelig nesestyver tirsdag kveld. Ajax tapte den første kampen i Amsterdam 1-2, men på Santiago Bernabeu gjorde de nærmest som de ville. Nederlenderne vant 4-1, og slo dermed ut Champions Leagues mestvinnende klubb - Real Madrid - i åttedelsfinalen.

Se høydepunktene fra kampen i videovinduet under!

Ragnarok?

Ajax er verdenskjent for sitt akademi, som har produsert den ene toppspilleren etter den andre. Noen av fotballens aller største navn gikk gradene i Amsterdam før de satte sitt preg på fotballens verden:

Johan Cruyff, Dennis Bergkamp, Edgar Davids, Ronald de Boer, Clarence Seedorf, Patrick Kluivert, Wesley Sneijder er bare noen av spillerne som kan kalle seg et Ajax-produkt. Det samme kan flere av dagens toppspillere, som Christian Eriksen, Jan Vertonghen og Toby Alderweireld, som alle spiller for Tottenham.

Nå er det en helt annen gjeng som representerer «de Godenzonen» (gudesønnene). Flere av dem har allerede vært koblet til europeiske storklubber, og det er ikke sikkert Ajax får beholde heltene fra Real Madrid-kampen særlig lenge.

- Jeg tror ikke alle forsvinner, men noen gjør nok det. Ajax er seige å forhandle med, og de vil ikke utføre ragnarok på seg selv.

Det sier Paul Thomas Clay til Dagbladet. Clay kommenterer nederlandsk fotball for Viasat, og følger Æresdivisjonen tett.

Han - som så mange andre - lot seg imponere over det Ajax drev med i den spanske hovedstaden tirsdag kveld. Lars Tjærnås, som kommenterte kampen sammen med Roar Stokke, gikk så langt som å si at Ajax var en mulig Champions League-vinner dersom de var på toppnivå hele tiden. Clay er ikke helt enig i det.

- Det kan hende han tok litt mye Møllers Tran akkurat da, men i sine beste stunder kan de, som vi så, spille fantastisk fotball og slå de fleste. Men man må huske på at dette ikke var gode gamle Real Madrid. Det er et lag som har problemer, så Ajax møtte dem på et gunstig tidspunkt, sier han, og advarer:

- Neste Champions League-motstander kommer ikke til å undervurdere Ajax, sånn som Real Madrid kanskje gjorde. De kommer til å få det betydelig vanskeligere, og bli tatt mye mer seriøst.

Hvem forsvinner?

Men Ajax-spillerne har for lengst blitt tatt seriøst, og en rekke av dem kobles jevnt og trutt til andre europeiske storklubber. Clay trekker frem noen av de han tror kan forsvinne til sommeren:

Matthjis de Ligt (19)

Den tårnhøye midtstopperen de Ligt er bare 19 år, men har likevel rukket å runde 100 kamper for Ajax, og i 42 av dem har han vært kaptein.

- Han spiller på et så høyt nivå allerede. Det er helt spinnvilt, sier Clay, og sier at det er flere europeiske storklubber som kan ha behov for en ny, ung midtstopper. Han nevner PSG, Juventus, Bayern München, Liverpool, Barcelona og Real Madrid.

Hakim Ziyech (25)

- Han har over tid vist nivået han har. Han er inne i sin beste sesong til nå, og er kanskje mer gryteklar for en overgang enn en del av de andre, sier Clay om 25-åringen fra Marokko.

Nicolas Tagliafico (22)

- Har hatt en svært god sesong, selv om han i høst mistet en del kamper grunnet skade. Venstrebackposisjonen er en posisjon Ajax har slitt med å finne noen som holder nivået, men gode venstrebacker er også en mangelvare i fotball, som gjør at han kan forsvinne.

HERJET: Hakim Ziyech. Foto: Shutterstock.
HERJET: Hakim Ziyech. Foto: Shutterstock. Vis mer

Clay omtaler dette Ajax-laget som «en gyllen generasjon», og Ajax er vant til å selge sine beste spillere.

- De har operert slik i alle år. De kjenner sin plass i fotballhierarkiet. Rent økonomisk må de selge for å overleve, men det handler også om å utvikle spillere. De har en fotballfilosofi som de dyrker, og så lar de spillere gå for å utvikle seg enda mer utover det Ajax kan tilby. Og de vet at de ikke kan konkurrere med større klubber.

Ajax har hatt en rekke gylne generasjoner tidligere, og gjengen som i 1994/95-sesongen vant Champions League da de slo AC Milan 1-0 i finalen, omtales som et av de beste lagene i fotballhistorien.

Clay tror imidlertid ikke det er mulig for en klubb av Ajax' størrelse å beholde en ny gyllen generasjon.

- Det finnes mye større lønninger og overgangssummer i andre ligaer enn det gjør i Nederland, konstaterer han.

Og overgangssummene kan bli enda større etter oppvisningen mot Real Madrid. Ajax ble nok ikke mer lystne på å selge etter den prestasjonen, men samtidig ble nok ikke storklubbene noe mindre interesserte.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer