Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Akademiet: Zlatans beste spissråd

- Noen ganger må han ofre seg for laget.

 DELER SIN RÅD:  Paris Saint Germains Zlatan Ibrahimovic deler sine råd om hvordan man takler rollen som spiss. Foto: AP Photo/Laurent Cipriani/NTB Scanpix.
DELER SIN RÅD: Paris Saint Germains Zlatan Ibrahimovic deler sine råd om hvordan man takler rollen som spiss. Foto: AP Photo/Laurent Cipriani/NTB Scanpix. Vis mer

(FourFourTwo): Den høyreiste svensken er vant med å spille alene på topp. Gjennom et tiår har han vært en av Europas beste «target-spisser». Her gir svensken sine beste råd:

Holde på ballen - Nøkkelen er å ikke miste ballen når du får den. Jeg gjør det jeg kan for å beskytte ballen, holde motstanderen borte ved hjelp av armer, bein, styrke og balanse. Det er utrolig viktig. For hvis jeg klarer å holde på ballen, får resten av laget muligheten til å komme i angrep.

- Hold på ballen så lenge som mulig. Kommer det lagkamerater i bedre posisjon, sentrer jeg til dem. Ellers så går jeg for mål selv. Det har alltid vært en del av instinktet mitt. Jeg er en smart spiller og vil ta det rette valget.

Posisjonering - Jeg forsøker å posisjonere meg slik at jeg kan få ballen. Det inkluderer å falle lenger ned i banen. Andre ganger kan bevegelsen handle om å skape rom for andre. Få en forsvarer ut av sin posisjon. I tillegg å skape rom for midtbanespillerne, så jeg kan være et alternativ for dem. Jeg er ikke typen til ta løp bort fra der det skjer. Men noen ganger må man det, selv om man skjønner at du ikke vil få ballen. Rett og slett for å ofre seg for laget.

- Det bygger på et godt partnerskap. Og i et godt partnerskap vil de andre angrepsspillerne gjøre det samme for deg.

Møte innlegg - Nøkkelen er å gjøre bevegelsen før forsvareren. På den måten skaper du rom for deg selv. Jeg er ikke den beste på det - David Trezeguet er. Jeg har aldri sett noen som er like smart som han i boksen på cornere og dødballer. Det virker som han vet hvor ballen vil havne. Jeg derimot? Jeg har ikke det instinktet. Noen ganger er jeg på første stolpe, andre ganger på den bakre. Jeg er der fordi jeg må.

Forutse spillet - Jeg forsøker hele tiden å forutse hva som vil skje før jeg får ballen. Hvor med- og motspillere befinner seg, og hvor de vil være noen sekunder seinere. Og ikke minst hva de vil gjøre. Det er umulig få rett hver eneste gang. De som får rett flest ganger er de beste spillerne. Det er forskjellen mellom en toppspiller og en normal en. De beste tenker likt.

Kampen med forsvarerne - Mange forsvarere vil holde og dytte deg. Man må være forberedt på alt og ikke undervurdere noen. De vil gjøre det fordi du er sterkere. En god forsvarsspiller vil spille fair. Paolo Maldini og Alessandro Nesta var tøffe motstandere å møte. To som jeg respekterte.

Overse skitkasting - Mange motspillere vil prøve å sette deg ut både fysisk og psykisk. Noen har sagt ting om familien min. Jeg har blitt kalt «gypsy». Moren min er fra Kroatia. Faren min Bosnia. Jeg ble født i Sverige og har følt meg 100 prosent svensk hele tiden. Nøkkelen er å fokusere på hva du skal gjøre på banen, ikke på hva som blir sagt. En annen ting som er verdt å huske, er at du har ansvaret overfor laget. Tenk at det er en del av jobben å beholde roen. Det hjelper.

 PASSES PÅ:  Zlatan er vant til å bli godt passet på av motstandererne. Her fra møte med Alexander Søderlunds Saint-Etienne. Foto: AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES / NTB Scanpix.
PASSES PÅ: Zlatan er vant til å bli godt passet på av motstandererne. Her fra møte med Alexander Søderlunds Saint-Etienne. Foto: AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES / NTB Scanpix. Vis mer