TRAGEDIE: David Kumaritashvili, faren til den omkomne akeren Nodar Kumaritashvili sørger over tapet av sin sønn i dag.Foto: SCANPIX/REUTERS/David Mdzinarishvili
TRAGEDIE: David Kumaritashvili, faren til den omkomne akeren Nodar Kumaritashvili sørger over tapet av sin sønn i dag.Foto: SCANPIX/REUTERS/David MdzinarishviliVis mer

Akeforbundet gir Nodar (21) ansvaret for dødsulykken

Frikjenner bakken og gjennomfører som planlagt.

|||

(Dagbladet): OL-akebakken sfrikjennes av Det internasjonale akeforbundet (FIL) etter gårsdagens dødsulykke.

Bakken ble kritisert i forkant av lekene og fredag mistet Nodar Kumaritashvili (21) livet da han mistet kontroll over kjelken i en sving, og traff en usikret stolpe.

I dag avvikles de to første omgangene i akekonkurransen som planlagt, de to siste gjennomføres i morgen. Før dagens konkurranse skal det gjennomføres to ekstra treningsomganger, men FIL slår fast at dødsfallet ikke skyldtes bakken.

- Det virker som om utøveren kom sent ut av sving 15 og ikke kompenserte godt nok for dette så han kunne få en korrekt inngang på sving 16, heter det i en melding fra forbundet, gjengitt av NTB.

- Dette førte til en sen inngang på sving 16 og selv om utøveren kjempet for å rette opp feilen, mistet han kontrollen og dette førte til den tragiske ulykken, fortsetter meldingen.

Forhøyer kantene

Kumaritashvili ble kastet ut av bakken etter utgangen av sving 16. Kantene i dette partiet skal forhøyes før konkurransestart i dag, noe den tyske banedesigneren også har foreslått.

- Dette gjøres som et forebyggende tiltak. Det skal sørge for at en slik ulykke ikke kan skje igjen, opplyser FIL.

Flere av verdens beste utøvere har hatt store problemer i bakken, og arrangøren har også fått kritikk for at utenlandske utøvere ikke får tilgang til å trene mer enn hva minstekravet er.

- Det er urettferdig og nå er det en tragedie. Dette kunne ha vært unngått. Det er en utrfordring for alle, så å stenge bakken gjør det vanskelig for folk å bli vant til den. Nå har vi OL-is som er raskere enn noensinne. Det gjør det vanskelig. Små feil blir store feil, store feil blir en tragedie, sier Steven Holcomb, en av USAs mest kjente bob-utøvere ifølge NTB.

Sorg

Samtidig våknet Georgia i dag til sorg over en av sine idrettshelter.

I akerens hjemby Bakuriani, et velkjent vintersportssted, samlet innbyggerne seg ved akerens hjem for å trøste faren, moren og søsteren hans, opplyser familievenn Giorgi Gavva.

- Hele Bakuriani er i sjokk. Alle her kjente gutten og hadde store håp for ham. Familien er sjokkert, sier Gavva, en nær venn av Kumaritashvilis far Dato.

Gavva beskriver akeren som en ydmyk, men ambisiøs idrettsutøver.

- Nodar var en veldig sjenert gutt, men en god idrettsmann med store håp, sier han.

Også i hovedstaden blir han minnet i dag.