TIL OL Jo Alexander Koppang er en av tre norske akere som skal til OL i Sotsji. Her under trening i 2009. REUTERS/Andy Clark
TIL OL Jo Alexander Koppang er en av tre norske akere som skal til OL i Sotsji. Her under trening i 2009. REUTERS/Andy ClarkVis mer

Akere til OL for første gang på 30 år

Norsk trio er klar.

Norge sender akerne Thor Haug Nørbech, Tønnes Stang Rolfsen og Jo Alexander Koppang til vinterlekene i Sotsji.

Uttaket ble klart mandag. Alle representerer Akeforeningen i Oslo. De tre skal delta i konkurranser 8. og 9. februar. Allerede tirsdag reiser det norske akelaget til EM i Sigulda, Latvia.

Det er 30 år siden Norge hadde med akere i OL i single menn. Da ble Asle Strand nummer 22.

- Det er realistisk med sjetteplass, men håpet er at de har dagen og føre på sin side og klatrer tre plasser til. Vi har ikke en smøretrailer med oss. Da må vi ha dagen og føret med oss, sier akepresident Harald Rolfsen til NTB.

Banerekord Nylig satte Thor Haug Nørbech banerekord i Altenberg.

- Det er ikke gitt at Thor kjører raskest i Sotsji. Han har vært raskest den siste tiden, men før det var Jo Alexander raskest. Og i perioder har Tønnes vært det. Det at de har vekslet på å være raskest, har hevet nivået deres. De har pushet hverandre hele veien, sier akepresidenten.

- De har holdt på for full maskin i åtte år. Særlig de fire siste årene har de utviklet seg. Nå har de nådd målet sitt, sier Harald Rolfsen.

Sponsorløft? Det er begrenset med sponsorstøtte i akesporten. Nå får trolig idretten et løft.

- Vi har fått veldig god støtte av Olympiatoppen. Akeforeningen i Oslo har dessuten stort sett betalt satsingen gjennom mange år. De får penger ved utleie av kjelker, sier presidenten i Norges Ake-, Bob- og Skeletonforbund.

Suksess i Sotsji kan gi akerne fart på sponsormeiene.

(NTB)