LYKKEFØLELSE: Målet er nådd - igjen. Marit Bjørgen vant både sesongavslutningen i Holmenkollen og krystallkula som - nok en gang - beviser at hun er verdens beste langrennsløper. Så spørs det da, om hun orker å fortsette jakten på flere trofeer. Foto: Halvor Solhjem Njerve
LYKKEFØLELSE: Målet er nådd - igjen. Marit Bjørgen vant både sesongavslutningen i Holmenkollen og krystallkula som - nok en gang - beviser at hun er verdens beste langrennsløper. Så spørs det da, om hun orker å fortsette jakten på flere trofeer. Foto: Halvor Solhjem NjerveVis mer

- Akkurat nå frister det ikke med 900 nye treningstimer

Marit Bjørgen (34) er bedre enn noen sinne. Det gjør det ikke enklere å legge opp.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): I dag var hun like suveren som vi er vant til å se henne.

Kortversjonen er omtrent slik:

Etter å ha gått i omtrent maksfart i en drøy time kom Bjørgen-rykket i den siste bakken. Langdistansedronninga Therese Johaug klarte ikke å følge.

Marit Bjørgen vant sin 75. verdenscupseier, og var akkurat like glad som da hun vant den første, for mange-mange år siden.

I et renn som ikke betydde noe som helst for henne - hun hadde vunnet alt som kunne vinnes før start likevel - slo vinnerinstinktet inn da Johaug yppet til kamp.

- Det skjer noe da jeg får på meg startnummer. Da våkner liksom killer'en i meg, sier hun.

Overskudd til å tenke Alle spør Marit Bjørgen om hun skal legge opp nå. Det kan hun ikke svare på, for hun vet ikke svaret selv.

- Jeg har vel hatt min beste sesong. Jeg vant alle verdenscup-trofeene, og jeg fikk et individuelt VM-gull. Det viser at jeg har klart å utvikle meg.

- Og det vil ikke være noe vanskelig for meg å motivere meg for videre satsing. Jeg elsker jo dette livet, sier Bjørgen.

Likevel skal hun altså vurdere om det kanskje er like greit å gi seg nå, mens hun er så til de grader på topp, og fortsatt mer enn ung nok til å finne på noe annet.

- Akkurat her og nå frister det ikke så veldig å gå på 900 nye treningstimer for å prestere til vinteren, det skal jeg innrømme.

- Men etter å ha fått denne sesongen på avstand, fått tilbake overskuddet og hatt en intervallfri periode, kan det vel hende lysten kommer tilbake, sier hun.

- Uansett trenger jeg litt tid før jeg bestemmer meg. Jeg må ha overskuddet tilbake. Overskudd til å tenke grundig gjennom dette.

Vil jobbe med helse Om Marit Bjørgen velger å avslutte karrieren nå, eller satse noen år til, får vi trolig vite etter påske en gang.

Uansett om hun gir seg nå eller etter neste OL, Marit Bjørgen kommer ikke til å slenge seg ned i sofaen.  Hun har ting hun brenner for, også utover det å vinne skirenn. Ikke minst er hun opptatt av din og min helse. Hun vil vi skal røre på oss litt mer, spise litt mer variert og sunt. Kort sagt, bli litt sprekere og litt friskere.

- Ja, det brenner jeg for. Og det kommer jeg nok til å engasjere meg i på et eller annet vis etter at karrieren er over, sier Bjørgen til Dagbladet.