Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eliteserien trenger et Espelund-utvalg

Akkurat nå kommer de beste tankene fra kvinnefotballen

Norsk toppfotball har alt det kvinnene mangler og drømmer om. Bortsett fra det viktigste, forslag til ny ligastruktur.

NORGES BESTE JENTER: LSK Kvinner har full pott i Toppserien - 57 poeng på 19 kamper. De blir ikke bedre av å spille kamper mot lag som Grand Bodø, 53 oeng bak dem på tabellen. Foto: Bildbyrån
NORGES BESTE JENTER: LSK Kvinner har full pott i Toppserien - 57 poeng på 19 kamper. De blir ikke bedre av å spille kamper mot lag som Grand Bodø, 53 oeng bak dem på tabellen. Foto: Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULLEVAAL (Dagbladet): Karen Espelund med venner har brukt ett år på å klekke ut en plan for å få kvinnefotballen opp og stå. Den er like selvfølgelig som den er god, framtidsrettet, nødvendig og veldig kostbar.

DE FLESTE FOTBALLJENTER på det øverste nivået i Norge mangler det meste ut over talent, ferdigheter og ambisjoner. Espelund-utvalgets konklusjon på hva som må til bekrefter den påstanden. Og derfor er det ikke mer kvinnefotball dette arbeidet handler om.

Det handler om det vi nesten ikke har.

Kvinnelig toppfotball.

FOR ETT ÅR siden skrev denne spalten at det (egentlig) ikke finnes kvinnelig toppfotball i Norge. Noen få klubber driver spisst og ambisiøst med tanker om trofeer og internasjonale framganger. Veldig mange er der bare for å være med. Og derfor, med tanker om at her blir det støy, døpte jeg for et års tid siden Toppserien til Breddeserien.

Det ble ikke bråk i det hele tatt.

De fleste så på skoa sine eller var enige.

DET VIKTIGSTE PUNKTET i rapporten er spissing av toppen gjennom en ny ligastruktur. A) Fordi man ikke kan gjøre alt på en gang, og av naturlige årsaker må begynne et sted. B) Fordi det ikke koster penger. Og C) fordi ingen har rett til å spille på det øverste nivået, mens D) en spissere liga med færre buljongkamper og flere gode lag mest sannsynlig vil gjøre Toppseriens andre medieavtale bedre enn den historiske første.

Alle landsdeler må nemlig ikke med.

Når Grand Bodø ligger 53 poeng bak serielederen etter 19 kamper gjør det ikke kvinnefotballen nord for polarsirkelen noen tjenester

FOR EN GANGS skyld har jentene fått en mulighet til å spille med større baller enn gutta. Espelund-utvalgets mest radikale forslag har gitt dem det. Og det første som må skje er at Toppfotball Kvinner kommer om bord og bruker dem for alt de er verd.

Klarer Toppfotball Kvinner å skape en felles forståelse av at det alltid drypper ovenfra, kan norsk kvinnefotball gjøre det de mannlige kollegaene ikke våger å ta tak i.

DET ANDRE KJØNNET, det såkalt sterke i Norsk Toppfotball (NTF), tør jo knapt snakke om ligastrukturproblematikken etter det brutale mageplasket for fire år siden. I nærmere et halvt år jobbet et nederlandsk firma med å analysere og kartlegge toppfotballen her til lands. Mandatet var å komme fram til løsninger som kunne stoppe den "sportslige forråtnelsen og publikumsnedgangen". Og de gjorde akkurat det, analyseselskapet som hadde gjort tilsvarende arbeid i Nederland, Belgia og Portugal, kom opp med en hel rekke alternativer norsk toppfotball skulle vurdere og ta stilling til.

Det alle glemte var forankringen.

Dermed kom ballen aldri i spill.

TO INTERVJUER VAR alt som skulle til for å drepe Norsk Toppfotballs plan for å stoppe den "sportslige forråtnelsen og publikumsnedgangen". Det ene var med Nils Arne Eggen, som slaktet forslagene uten egentlig å ha satt seg helt inn i dem. Det andre var med Ingebrigt Steen Jensen. Som av frykt for at Stabæk kunne havne utsatt til om Eliteserien skulle krympes, lurte på hva noen nederlendere, en av dem med pondus og briller, hadde å lære oss her i Norge om fotball.

Sånn forsvant et godt stykke arbeid til nærmere en million kroner rett ut av vinduet.

Siden det har de to øverste ligaene byttet navn.

Den "sportslige forråtnelsen og publikumsnedgangen" har fortsatt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!