- Akkurat nå sliter jeg med å være politisk korrekt og lojal

Astrid Uhrenholdt sjokkert over å bli droppet fra klassiskløp.

LANGT NEDE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen ser VM-toget forlate perrongen uten at hun er med. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
LANGT NEDE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen ser VM-toget forlate perrongen uten at hun er med. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

(Dagbladet): Astrid Uhrenholdt ble fjerde beste norske jente i Tour de Ski, med en 10. plass i sammendraget.

Men selv om formutviklingen er positiv får ikke 23-åringen gå 10-kilometer klassisk i Otepää 22. januar - en øvelse som for øvrig også er på VM-programmet i Oslo den siste dagen i februar.

Vrakingen er tung å svelge for Uhrenholdt Jacobsen, og i går  at hun i går publiserte hun et dønn ærlig blogginnlegg på sin hjemmeside under overskriften «Hva skjer?».

- Skal ærlig innrømme at det kom som et sjokk! Siste 10 km klassisk i verdenscupen før VM-laget tas ut, og jeg kommer ikke til å være på start. Jeg trodde ærlig at formutviklingen min den siste tiden skulle være nok, i og med at jeg har lagt opp hele sesongen til å være i form når det nærmet seg februar. Og så er det få andre som har min kapasitet i klassisk. Men det er selvsagt et subjektivt syn, skriver hun.

Ser VM-toget gå
Oslo-jenta skal riktignok være med til Estland og gå sprinten dagen etter 10-kilometeren. Men det er ikke den distansen hun først og fremst ønsket seg.

- Jeg ser VM-toget forlate perrongen uten meg, og det er sabla surt! Og denne gangen finner jeg det svært vanskelig å sitte stille og ikke si noe. Akkurat nå sliter jeg med å være både politisk korrekt og lojal. For det er jeg alltid, og da er det få som hører deg, skriver Uhrenholdt Jacobsen.

Astrid bare nummer sju
Sportssjef Åge Skinstad sier at ledelsen setter pris på at løperne uttrykker skuffelse når de ikke får gå renn. I dette tilfellet mener han like fullt at de har sitt på det tørre.

- Vurderingen vår er som følger: Kristin Steira har ikke gått klassisk før i år, og må komme i gang med tanke på VM. Hun tar vi ut på gamle meritter. Deretter kommer Marit Bjørgen, Therese Johaug og Vibeke Skofterud. Så kommer Marte Elden, som på de to siste 10-kilometerne i verdenscupen er blitt nummer sju og fire. Den siste plassen var en vurdering mellom Astrid og Marthe Kristofferen, sier Skinstad til Dagbladet.

- Hva vippet det i Kristoffersens favør?

- Marthe gikk fortere på et par tilsvarende etapper i Tour de Ski - på 5+5 kilometer i Oberstdorf ble hun nummer tre og på 10-eren i Val di Fiemme ble hun nummer sju - og derfor valgte vi henne. Astrid er veldig god, men fordi vi bare har seks plasser var det ikke plass.

Skinstad understreker likevel at VM-uttaket ikke er gjort.

- Laget tas ikke ut mandag klokka 14, og VM-toget går overhodet ikke. For det første har vi NM i Steinkjer med 10 kilometer klassisk, som er det siste uttaksrennet. For det andre kommer vi ikke til å ha plass til mer enn åtte jenter i troppen. Og Astrid, med sine pallplasser i sprint, ligger godt an i så måte. Vi tar ut pallkandidater i alle øvelser. Da må vi fylle opp hver øvelse med de åtte vi har i troppen.

Sendte sms
- Hvordan reagerer ledelsen på at løperne går ut på denne måten?

- Vi er ikke sure. Jeg har sendt sms til Astrid der jeg legger vekt på at det er positivt at folk er skuffet over å ikke komme med. Det er bra at de viser ambisjoner.

- Hva må Astrid gjør for å kvalifisere seg til 10 kilometeren i VM?

- Det viktigste for henne er å sikre gode resultater i alle gjenværende renn, så hun får plass i den norske trppen. Formutviklingen før mesterskap kan avgjøre hvilke løpere som får gå ekstra øvelser, sier Skinstad. 

SEKS LØPERE VURDERES SOM BEDRE: Men Åge Skinstad holder fortsatt døra åpen for at Uhrenholdft Jacobsen kan få gå 10 kilometer i VM. 
Foto: Ned Alley / Scanpix
SEKS LØPERE VURDERES SOM BEDRE: Men Åge Skinstad holder fortsatt døra åpen for at Uhrenholdft Jacobsen kan få gå 10 kilometer i VM. Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer