LEGGER OPP: Aksel Lund Svindal legger opp. Dette er hans opp- og nedturer. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

- Aksel er den aller største

Tom Stiansen hyller alpinkongen Aksel Lund Svindal etter at 36-åringen nå har bestemt seg for å legge opp etter VM.

Søndag ble det klart at Aksel Lund Svindal gir seg. Denne helga sto han over rennene i Kitzbühel på grunn av smerter i kneet, og etter VM i Åre i februar er det slutt. Tidligere lagkamerat Tom Stiansen rangerer nå Lund Svindal som den aller største.

- Jeg vil si han er den aller største igjennom tidene. Selv om Kjetil André Aamodt vant flere gullmedaljer, setter jeg Aksel høyest. Han har 36 verdenscupseire, og har vunnet alt som kan vinnes. Den fantastiske typen han er, og den ambassadøren han har vært for alpinsporten er uten sidestykke, sier Tom Stiansen til Dagbladet.

Stiansen mimrer tilbake til hvordan det var å ha Lund Svindal som lagkamerat de siste åra av hans egen karriere.

- Vi bodde litt på rom da han kom inn som ung og var uerfaren. Helt fra starten var han en utrolig inspirasjonskilde for meg, både skimessig og miljømessig. Jeg begynte faktisk å høre om Aksel allerede da han var elleve år, for faren min studerte sammen med faren hans. Han er 13 år yngre enn meg, så jeg visste om han fra veldig tidlig av, og det tok ikke mange årene før han var inne på landslaget.

- Hadde du trodd at han skulle bli den største, allerede da?

- Ja, det skjønte jeg ganske tidlig. Men Aksel skjønte også hvor god Jansrud kom til å bli. Da Aksel kom inn som 17–åring, og begynte å kjøre inn topp seks plasseringer i verdenscupen, sa han selv at han måtte skynde seg å vinne før Jansrud kom opp for fullt, for Aksel mente Kjetil var bedre.

- Det sier litt om hva de to har betydd for hverandre. De har brukt det på samme måte som Aamodt og Kjus, og har blitt bedre av å være to som samarbeider og konkurrerer så tett i verdenstoppen, sier 48-åringen.

- Han kom inn under vingene våre, og lærte den lagmoralen som Furuseth og de andre hadde satt standarden for tilbake tidlig på 90-tallet. Den ble videreført med Aamodt og Kjus, og til en viss grad meg selv. Aksel og Kjetil har vært fantastiske bidragsytere til å ta det enda videre, også i form av prestasjoner.

Saken fortsetter under bildet.

DEN FORRIGE GENERASJONEN: De tre alpinistene Tom Stiansen, Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus. Her poserer de sammen foran Holmenkollen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DEN FORRIGE GENERASJONEN: De tre alpinistene Tom Stiansen, Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus. Her poserer de sammen foran Holmenkollen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Seieren i Beaver Creek det største

Stiansen er ikke i tvil da han får spørsmålet om hva han setter høyest av Svindals prestasjoner. Det er måten han kom tilbake etter skrekkskaden han pådro seg i 2007.

- Det største for meg var seieren i Beaver Creek, året etter skaden i 2007. Det er en så stor mental greie å komme tilbake etter noe sånt. Det var et forferdelig fall, og der tror jeg at var verre enn folk trodde. Det satt ham skikkelig ut. Det å komme tilbake viser hvor sterk han er mentalt.

Riktig avgjørelse

Selv om den nåværende programlederen synes det er synd at Lund Svindal nå gir seg, er han ikke i tvil om at 36-åringen har tatt den riktige avgjørelsen.

- Jeg var ganske sikker på at han kom til å legge opp etter dette året uansett, og sånn som det virker for meg fikk han vondt igjen i Bormio tidligere i år, sier han, før han fortsetter:

- Det er klokt av ham å stå over nå i Kitzbühel, og heller satse på å vinne VM-gull i Åre. Det har nok vært et langsiktig mål når karrieren nå er på hell, og for et punktum det i så fall vil være.

- Aksel tok sitt første gull i Åre, noe som også var det første norske gullet som var tatt etter Aamodt eller Kjus, sier Stiansen.

Han husker selv hvordan det var å legge opp, og Stiansen tror lettelse er følelsen Lund Svindal nå sitter igjen med.

- Det er selvfølgelig vemodig når idrettskarrieren er over, det har jeg selv smertelig fått erfare, for øvrig helt uten sammenlikning. Men han er 36 år, og han har opplevd alt. Jeg tenker at det må være en deilig følelse og nå si at nok er nok. Jeg tror dette er riktig tidspunkt for Aksel å gi seg.

Men Stiansen frykter absolutt ikke for framtida til norsk alpint, selv om også Kjetil Jansrud begynner å komme godt opp i 30-åra.

- Det er store sko å fylle for Lucas Braathen, Aamodt Kilde og Co., men det sa man da Aamodt og Kjus ga seg også. Det kommer til å skje igjen, men disse profilene kommer til å bli husket til evig tid, mener han.

Håper på to gull

Stiansen håper ikke bare på utfor-gull til Lund Svindal i Åre, han håper også på Jansrud-gull i super-G.

- Om han kommer til å lykkes i Åre blir spennende å se, men vi håper på et gull i utfor til Aksel, og et gull til Jansrud i super-G. Det hadde vært den perfekte avslutninga.

- Hva er ditt beste personlige minne med Lund Svindal?

- Jeg satt faktisk nylig å så på klippene fra da han vant kombinasjonsgullet i 2009. Da var jeg der som kommentator, og det var veldig stort å få være en del av den opplevelsen.

Det er likevel én ting Tom Stiansen gjerne skulle endra på: sin egen alder.

- Jeg kunne ønske jeg var 13 år yngre, sånn at jeg kunne fått kjørt på lag med ham enda lenger enn jeg gjorde, sier Stiansen, som selv la opp i 2005 etter å ha fått med seg én verdenscupseier og ett VM-gull.