Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Aksel er i rute, og nå vil han bryte den norske utforbannelsen i OL

- Er der jeg vil være.

KLAR: I går suste Aksel Lund Svindal inn til en 2.-plass og karrierebeste i den fryktede utfor-løypa i Kitzbühel. Selv om det ikke holdt til seier, er Lund Svindal klar når Dagbladet spør ham om han er der han vil være i forhold til OL.Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
KLAR: I går suste Aksel Lund Svindal inn til en 2.-plass og karrierebeste i den fryktede utfor-løypa i Kitzbühel. Selv om det ikke holdt til seier, er Lund Svindal klar når Dagbladet spør ham om han er der han vil være i forhold til OL.Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens super-G er foreløpig utsatt til 13.15. Følg den live i vårt alpinstudio.

KITZBÜHEL (Dagbladet): I går suste Aksel Lund Svindal inn til en 2.-plass og karrierebeste i den fryktede utfor-løypa i Kitzbühel.

Selv om det ikke holdt til seier, er Lund Svindal klar når Dagbladet spør ham om han er der han vil være i forhold til OL.

- Ja, det vil jeg si jeg er. Man kan ikke regne med å vinne alle renn, men man kan forvente å være med å kjempe om seieren i alle renn. Det gjør jeg nå, og da er jeg der jeg vil være, sier han til Dagbladet.

Om mindre enn to uker, den 9. februar, står han nemlig på toppen av utforbakken i Sotsji, og gjør sine siste forberedelser mens han visualiserer hver minste sving og hver kul, hvert hopp og hvert heng i OL-løypa.

Like klart for sitt indre øye ser 31-åringen fra Lørenskog den olympiske gullmedaljen i utfor. En medalje Norge på nærmest mirakuløst vis har til gode å vinne.

Fire sølv på fem forsøk OL-utforen har stått på programmet siden 1948, og iløpet av de 17 lekene har Norge samlet fire medaljer. Samtlige av sølv og samtlige iløpet av de fem siste mesterskapene.

Lund Svindal sto selv for sølvmedaljen i Whistler Mountain under OL i Vancouver for fire år siden. Den gang var han fattige sju hundredeler bak Didier Défago fra Sveits. Nordmannen tror det i det lange løp handler om marginer. Noen ganger går de i din favør, andre ganger ikke.

GIVERGLEDE: - Jeg var sju hundredeler unna i 2010 og Kjetil (André Aamodt) var fire hundredeler unna på Lillehammer, så det er små marginer. Det er nok det gullet som henger høyest. Utfor for herrer er en av de største øvelsene i vinter-OL så det er klart det er gjevt. sier Lund Svindal. Her gir han bort blomstene han fikk etter å ha kommet på 2.-plass i utforen i Kitzbühel. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
GIVERGLEDE: - Jeg var sju hundredeler unna i 2010 og Kjetil (André Aamodt) var fire hundredeler unna på Lillehammer, så det er små marginer. Det er nok det gullet som henger høyest. Utfor for herrer er en av de største øvelsene i vinter-OL så det er klart det er gjevt. sier Lund Svindal. Her gir han bort blomstene han fikk etter å ha kommet på 2.-plass i utforen i Kitzbühel. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Jeg var sju hundredeler unna i 2010 og Kjetil (André Aamodt) var fire hundredeler unna på Lillehammer, så det er små marginer. Det er nok det gullet som henger høyest. Utfor for herrer er en av de største øvelsene i vinter-OL så det er klart det er gjevt. sier han.

Likevel, han tar gjerne et gull i Super-G eller en annen gren om muligheten byr seg.

- Jeg skiller ikke mellom dem på den måten. OL er OL og de beste i verden stiller opp i alle øvelsene. Men utfor-gullet henger naturligvis høyt, det ser du her i Kitzbühel også - å vinne her er det største du kan gjøre i verdenscupen, sier Lund Svindal.

Det handler om medaljer OL-løypene i Sotsji, og spesielt utfor-løypa, er foreløpig svøpet i mystikk for de fleste deltakerne.

- Toppen er det ingen som har sett ordentlig ennå, kanskje med unntak av russerne og amerikanerne. Ellers er det et sideparti i midten som jeg tror kan passe meg ganske godt, også er det to store hopp på slutten. Jeg tror det kan passe greit. Det skal i alle fall ikke være dårlig, sier han.

Selv om traseen i Russland ennå ikke er kartlagt tror Lund Svindal at han har alle forutsetninger for å prestere.

- Det er vanskelig å si, men jeg tror den kan passe meg ganske bra. Jeg var ikke sånn kjemperask da vi var der for to år siden, men de har gjort om på den ganske mye siden den gang.

Og målsetningen, den er klar.

SØLVGUTT: Kjetil André Aamodt med sølmedaljen han vant i utfor under OL på Lillehammer. Foto: Erik Johansen  / Scanpix
SØLVGUTT: Kjetil André Aamodt med sølmedaljen han vant i utfor under OL på Lillehammer. Foto: Erik Johansen / Scanpix Vis mer

- OL handler om medaljer.

- Ikke overraska 21 hundredeler skilte nordmannen fra hans første seier i den tradisjonsrike løypa, men til tross for en kanonavslutning ble den dårlige kjøringa på toppen for kostbar.

- Her nede kjørte jeg bra, men jeg er ikke veldig overraska over at Reichelt tok det. Jeg hadde følelsen da jeg kom i mål at det var mulig å slå tiden min, sier han.

Østerrikske Hannes Reichelt suste på startnummer 22 ned til Østerrikes første seier i Hahnenkamm-rennet siden 2006, mens amerikanske Bode Miller ble nummer tre.

SJU HUNDREDELER: Aksel Lund Svindal ble slått med sju fattige hundredeler av Didier Défago i utforen i Vancouver 2010. Foto: Nisse Schmidt  / Scanpix
SJU HUNDREDELER: Aksel Lund Svindal ble slått med sju fattige hundredeler av Didier Défago i utforen i Vancouver 2010. Foto: Nisse Schmidt / Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart