Aksel er mesterskaps-kongen

Men får han din stemme?

GULLGUTT: Aksel Lund Svindal vant sitt aller første OL-gull i Vancouver sist vinter. Totalt står alpinstjernen med åtte mesterskapsmedaljer, fire av dem gull. Foto: AP/Scanpix
GULLGUTT: Aksel Lund Svindal vant sitt aller første OL-gull i Vancouver sist vinter. Totalt står alpinstjernen med åtte mesterskapsmedaljer, fire av dem gull. Foto: AP/ScanpixVis mer

• Stem på din Folkets Idrettspris-kandidat nederst i saken!

Aksel Lund Svindal (27) er alpinisten Norge alltid kan stole på i et mesterskap.

Sist vinter tok han med seg tre medaljer fra OL i Vancouver, og denne sesongen har han endelig vært skadefri i oppkjøringen.

Fire gull Jubelen sto i taket da Aksel Lund Svindal kjørte inn til gullmedalje i super-G under Vancouver-OL i februar.

27-åringen har i løpet av sin karriere rasket med seg åtte mesterskapsmedaljer, fire av dem gull.

Men gullmedaljen i Whistler var den første OL-medaljen av det edleste slaget, og kom i disiplinen Kjetil André Aamodt dominerte da han var aktiv.

Aamodt var også mannen som gjorde at Lund Svindal forsto at gullet var hans.

Bananas
- Jeg så det på tida, og så skjønte jeg det da jeg så Kjetil André Aamodt gikk helt bananas borte i NRK-bua, sa Lund Svindal da triumfen var sikret.

Lund Svindals dominans kom på et viktig tidspunkt for norsk alpint. Det store gjennombruddet kom etter at Aamodt og Lasse Kjus hadde lagt skiene på hylla, og det så tynt ut i rekkene bak de to gullgrossistene.

Egentlig er det et lite mirakel at nordmannen fortsatt er iblant de aller beste alpinistene i verden, hvis ikke den aller beste.

I november 2007 falt han veldig stygt under utfortrening i Beaver Creek, og Lund Svindal var ute hele sesongen. Nesten nøyaktig ett år seinere var han tilbake, og revansjerte seg ved å vinne i den samme bakken karrieren kunne tatt slutt.

Endelig skadefri
Først i høst følte alpinisten at han var tilbake for fullt og fikk en sesongoppkjøring uten skader som følge av skrekkfallet.

- Det er egentlig første gang siden 2007 jeg er helt skadefri. Det er viktig å få grunnlaget i sesongoppkjøringen, og det er behagelig å være på offensiven. I fjor følte jeg meg defensiv, og året før startet jeg på null, sa han da Dagbladet møtte ham på Toppidrettssenteret i sommer.

Rød løper På hjemmebane har også lykken smilt til Lund Svindal i år. I sommer møtte han og den amerikanske alpinisten Julia Mancuso (26) opp på den røde løperen sammen da idrettsgallaen ESPY-Awards gikk av stabelen i Los Angeles.

- Vi har vært sammen siden i vår. Det er en naturlig del av livet. Vi har kjent hverandre lenge, og ble omtalt som kjærester i 2007. Den gang var det ikke riktig. Vi har bra kjemi, og hun er en kul dame.