Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norges største alpinist gjennom tidene

Aksel Lund Svindal er i mål, han kan ikke bli større

Det er som om historien forlangte denne triumfen. OL-gullet i utfor kunne ikke blitt vunnet av en bedre skiløper, et klokere idrettshode og et større forbilde enn Aksel Lund Svindal (35).

JUBELBRØL: Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud tok gull og sølv under torsdagens utforrenn. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet.
JUBELBRØL: Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud tok gull og sølv under torsdagens utforrenn. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET ER IKKE bare det at han endelig vinner Norges første OL-gull i utfor. Det er måten han gjør det på. Valgene han tar, evnen han har til å gjennomføre det han bestemmer seg for og ferdighetene som holder det hele sammen. For det er ikke nok å være god på ski for å bli den skiløperen Aksel Lund Svindal fortsatt er etter tre skader, der den første kunne kostet ham livet tilbake i 2007.

Du må være ekstremt god i hodet også.

ÅTTITRE HUNDREDELER HAR siden de 0,04 sekundene amerikanske Tommy Moe slo Kjetil André Aamodt med på Lillehammer stått mellom Norge og fem OL-gull i utfor. Nå er klokka stoppet. Aksel Lund Svindal har tatt det også. I norsk alpinsport, og fortsatt med all mulig respekt for Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus, er han større enn størst. For selv om alle OL-gull bærer med seg enorme prestasjoner er det en grunn til at vi har snakket om dette utforgullet, og den tilsynelatende forbannelsen som har hengt over Norge.

Det er ikke bare fordi vi aldri hadde vunnet det før i natt.

Men fordi det er størst.

AKSEL LUND SVINDAL hadde denne (siste) sjansen til å bli olympisk mester i utfor. Den grep han. Noen vil kanskje hevde det sto skrevet i stjernene. For jeg tror ikke han kjører på ski i Beijing som 39-åring, det har han ikke knær til.

I det perspektivet blir derfor denne prestasjonen enda større.

Det var i natt eller aldri.

KJETIL JANSRUDS SØLVMEDALJE gjør triumfen enda søtere. Gudbrandsdølen ledet til langt over halvveis og var bare tolv hundredeler bak i mål. Og måten han sikret dobbelttriumfen på, det vil si måten han håndterte løypa i de partiene der iboende skiferdigheter trumfer råskap og styrke, gjør ham til favoritt når det handler om Super G i morgen tidlig (fredag morgen).

Om ikke noe helt spesielt skjer vil det faktisk overraske meg om han ikke forsvarer gullmedaljen han vant i Sotsji for fire år siden.

EN KOMBINASJON AV Aksel Lund Svindals fysiske og psykiske ferdigheter blandet med Kjetil Jansruds ekstreme følelse for terreng og underlag er nok det nærmeste du kommer den perfekte fartskjøreren i alpin skisport. Det er nemlig ikke uten grunn sistnevnte har Lasse Kjus, mannen med to olympiske utforsølv, som skikjørende forbilde. Det handler om teknikk, det handler om behendighet og det handler om følelsen i forhold til underlaget. Og derfor ledet også Kjetil Jansrud dette utforrennet helt til råskapen skilte sølv og gull med tolv hundredeler.

Da var Aksel Lund Svindal klart best.

DERFOR SPILTE DET ingen rolle at Aksel Lund Svindal var ruskete på toppen og ikke gjorde et perfekt løp. Ingen gjorde det. Det var kanskje for lett i forhold til det disse gutta er vant til. For lite skremmende og farlig. Men alle i denne bransjen vet at det ikke er mulig å være feilfri, det handler utelukkende om å gjøre færrest mulig feil.

Akkurat den ferdigheten, fordi han har en helt spesiell evne til å svelge unna en dårlig sving eller to, mestrer Aksel Lund Svindal bedre enn noen andre.

Når det handler om remmer og tøy, det vil si å kjøre på grensa av det som faktisk er mulig i forhold til ideallinja og andre fysiske utfordringer på to planker i godt over ett hundre kilometer i timen, er han helt unik.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!