Aksel Lund Svindal om det var forsvarlig å kjøre: - Hvor langt man kan tøye strikken er ikke opp til meg

Møtte pressen for første gang etter skrekkfallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Aksel Lund Svindal møtte i dag pressen på sykehuset i Innsbruck hvor han er lagt inn etter at korsbåndet røyk i Kitzbühel i helga. han ble trillet inn i rullestol for å møte pressen for første gang etter det ulykksalige.

- Det er uflaks da. Vi vet alle at det er en risiko, sier alpinesset om fallet.

- Det kunne vært verre. Det kunne vært bedre. Det er midt i haugen. Det er mye bedre enn worst case, sier Lund Svindal.

Og la det ikke være noen tvil; Aksel Lund Svindal har planer om å komme sterkt tilbake.

- Det hadde vært mye tyngre om jeg var 19 år. Jeg ser bare på den støtten jeg får her. Det er utakknemlig at så mye står på spill, men så er du takknemlig for at du får mye hjelp, sier Lund Svindal.

- Nå blir det litt sånn som det var etter Beaver Creek i fjor. Gjøre det beste for å bli så god som mulig, sier Lund Svindal, som forteller om spesielle scener da flere alpinister ble fraktet til samme sykehus.

- Det blir galgenhumor. Det var som en krigsfilm. En etter en rullet inn på operasjonen der. Du må ta det med et smil, sier Lund Svindal.

- Det er spørsmålet På spørsmål om han syns det var forsvarlig å la rennet fortsette etter flere fall, svarer Lund Svindal:

- Det er spørsmålet mange vil stille. Du kan være etterpåklok og si at det var på «limit». Så lenge du står på start og ikke får noen annen beskjed, gjelder det å gjøre det beste.

Seinere i pressekonferansen forteller han:

- Det er noe man kan spekulere i. Hvor langt man kan tøye strikken. Det er ikke opp til meg.

- Som å kjøre i blinde Han forteller om svært vanskelige forhold under rennet.

TRILLET INN: Slik møtte Aksel Lund Svindal pressen.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
TRILLET INN: Slik møtte Aksel Lund Svindal pressen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

- Det var nesten som å kjøre i blinde. Du så ikke underlaget i det hele tatt. Jeg var ikke i nærheten av å stå imot. Krøket meg sammen som en ball for å beskytte meg selv fra å treffe nettet. Det kunne sikkert gått verre. Resten er helt hundre (kroppen journ.anm). Men det hjelper ikke så mye, sier Lund Svindal.

Alpinisten forteller at det er to måter han kan se på dette: Surt at han ikke får vinne flere renn i vinter, eller glede over at han vant renn denne sesongen.

Han sier at det på langt nær er noe fordel å bli satt tilbake år etter år, og at han med sine 33 år snart er for gammel til å komme tilbake etter større skader.

- Hvis jeg må «adde» et par år hver gang jeg blir skadet begynner det å bli Bjørndalen-tider, sier Lund Svindal, og sikter til at skiskytteren fortsatt er aktiv i en alder av 41 år.

Lund Svindal blir værende i Østerrike noen dager til før han retter nesa mot Norge. Han skal legge en plan for rehabiliteringen på Olympiatoppen.

Sesongen over Aksel Lund Svindal ødela korsbåndet da han falt stygt i utforrennet i Kitzbühel lørdag, og ble operert lørdag kveld.

Dermed er sesongen over for mannen som har vært verdens beste alpinist denne sesongen. Rehabiliteringen kan ta fra 9 til 12 måneder.

Hovedpersonen uttalte seg første gang om situasjonen via Instagram lørdag kveld, fra sykesenga i Innsbruck.

Korsbåndsskaden er den samme som Kjetil Jansrud pådro seg etter det stygge fallet i VM i Schladming i 2013. Jansrud slo imidlertid knallsterkt tilbake med OL-gull i Sotsji ett år senere. Han hadde en lang vei tilbake til verdenstoppen og har sagt at det var som å starte på null.

- Karrieretruende Det er lov å håpe at Aksel Lund Svindal vil slå like hardt tilbake, men det vil bli hard jobbing som gjelder.

- Det viser at det er mulig å komme tilbake. Samtidig er Aksel en aldrende alpinist. Dette kan være karrieretruende, mener NRK-kommentator Andreas Toft.

- Vi kan være optimistiske, absolutt. Noe annet ville vært galt. Jeg er ganske sikker på at om det er noen som kommer sterkere tilbake og gjør jobben som kreves - og jobben er mye større enn det folk tror - så er det Aksel. Han er en 110 %-utøver. Han er sterk i hodet, kjenner kroppen sin godt og er erfaren. Da har han grunnlaget, sier trener Lars Mæland til Dagbladet.

Røk akillesen Oktober 2014 røk Lund Svindal akillesen etter å ha spilt fotball. Det satte ham ut resten av sesongen. Han kom likevel sterkt tilbake sesongen etter, på rekordtid.

Aksel Lund Svindal:

Alder: 33 (26. desember 1982)

Idrett: Alpint

Klubb: Nero

OL-medaljer: 3 (1-1-1)

VM-medaljer: 8 (5-1-2)

Verdenscupen: 2 sammenlagtseirer (2009, 2007), 32 enkeltseirer.

Aktuelt: Falt i Kitzbühel og skadet det fremre korsbåndet i kneet og er ute for sesongen.

Alvorlige skader: Kuttskade i setemuskelen (2007), akilles (2014), korsbånd (2016).

(NTB)

Lund Svindal forteller i et intervju med CNN at han brukte skeptikerne som motivasjon under rehabiliteringen etter akillesskaden.

- Noen sa til meg at det var umulig å kunne delta i VM. Jeg svarte, «ingenting er umulig». Jeg trodde ikke selv at jeg kom til å delta, men det var responsen min. Det ble en greie i media, og det ble skrevet mye om det. Da tenkte jeg at det var en kul utfordring å se om jeg faktisk klarte å stille i VM.

Mot alle odds debuterte Lund Svindal i sesongen 2014/2015 i VM. Han kjørte ned til en meget imponerende 6.plass i Super-G, kun 13 hundredeler fra medalje.

- Det tar litt lenger tid enn en akilles-skaden, sier Lund Svindal om korsbåndet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer