KRITISK: Aksel Lund Svindal går hardt ut mot Gian-Franco Kasper og har problemer med å tro på at Kasper er seriøs når han frykter for utforens framtid. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KRITISK: Aksel Lund Svindal går hardt ut mot Gian-Franco Kasper og har problemer med å tro på at Kasper er seriøs når han frykter for utforens framtid. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Gian-Franco Kasper og Aksel Lund Svindal

Aksel Lund Svindal ut mot FIS-presidenten: - Helt på jordet

Aksel Lund Svindal ber Gian-Franco Kasper tenke seg nøye om før han stiller til gjenvalg som FIS-president.

(Dagbladet): Den mektige FIS-presidenten Gian-Franco Kasper har kommet med en rekke kontroversielle utspill det siste året, blant annet da han forhåndsdømte Therese Johaug og krevde en hard straff før saken var behandlet.

Noen måneder seinere sammenliknet FIS-presidenten en kollektiv utestengelse av Russland i OL med holocaust, noe han i ettertid gikk ut og beklaget.

I tillegg har han uttalt at utfor og super-G kan forsvinne fra OL-programmet i framtida, angivelig fordi det koster så mye å bygge ut utfordrende fartstraseer i de nye OL-byene.

Paradokset er at den kostnaden kunne arrangøren ha spart seg om vinter-OL ble lagt til vintersteder med eksisterende anlegg, noe som ikke har vært tilfellet med OL i 2014 i Sotsji, OL i Pyeongchang i 2018 eller OL i Beijing i 2022.

Alpinstjerna Aksel Lund Svindal (34) er svært kritisk til Kaspers retorikk og skremselspropaganda.

UTFOR. Aksel Lund Svindal kan ikke skjønne annet enn at OL-utforen vil leve videre. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
UTFOR. Aksel Lund Svindal kan ikke skjønne annet enn at OL-utforen vil leve videre. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Kasper stilte spørsmål om utfor ville dø fordi det er så vanskelig å finne steder hvor man kan arrangere OL med utforløyper. Det er å angripe saken i helt feil vinkel, spør du meg, sier Aksel Lund Svindal til Dagbladet.

- Da er det ikke idretten som bestemmer lenger, men helt andre krefter som økonomi. Med den tankegangen er det viktigere å gjennomføre OL på steder med X antall mennesker enn å ha det der det er gode anlegg og løyper.

- Helt på jordet

Alpinesset ber FIS-presidenten tenke nøyere gjennom hva han sier og hvordan han framstår utad. Lund Svindal er ikke nådig når det gjelder Kaspers trussel om at alpinsportens Formel 1-øvelse kan forsvinne fra OL-programmet.

- Der mener jeg at Kasper er helt på jordet. Han er så langt ut på jordet at han må tenke seg nøye om før han stiller til gjenvalg i FIS, for dette kan ikke være måten å fronte idretten som han er president for. Han kan ikke si at utfor kan dø fordi det er vanskelig å finne destinasjoner som kan arrangere utfor, sier Lund Svindal til Dagbladet.

- Jeg sliter litt med å ta det seriøst. Det er derfor jeg tør å være så bastant og hard tilbake. Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette må være tatt ut av kontekst. Hadde Kasper vært president i Norges Tennisforbund, kunne jeg kanskje skjønt det, men ikke som president i FIS. Det blir helt feil, konkluderer alpinesset.

OMSTRIDT: FIS-president Gian-Franco Kasper imponerer ikke Aksel Lund Svindal med sine utspill. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
OMSTRIDT: FIS-president Gian-Franco Kasper imponerer ikke Aksel Lund Svindal med sine utspill. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

FIS-presidenten kom med den oppsiktsvekkende meldingen fordi han frykter for økonomien, men også for å få fram en reaksjon.

- Jeg sa dette litt for å provosere, men vi må også være forberedt på at en del øvelser, også på ski, kommer til å få søkelyset mot seg. Jeg ser ikke bort fra at også IOC kan bli tvunget til å kutte utgifter i framtida, har Kasper tidligere uttalt.

Freder OL-utforen i 2022

Samtidig forsikret han at utfor blir en del av OL-programmet også i Beijing i 2022.

- Når det gjelder OL i Beijing i 2022, er jeg helt sikker på at kineserne vil tilrettelegge alt på beste måte for oss. De vil bygge flotte anlegg og traseer, og jeg er heller ikke i tvil om at det kommer til å bli nok snø i anleggene. Det er ingen grunn til bekymring, konkluderte FIS-presidenten.

Det samme gjelder selvfølgelig også OL i Pyeongchang til vinteren, hvor OL-programmet er spikret for lenge siden, men hva som skjer i OL i 2026 og påfølgende mesterskap, er foreløpig uvisst.

- Det endelige øvelsesprogrammet fastlegges tre år i forkant av lekene. Det innebærer at programmet for Beijing 2022 fastsettes i 2019. Så vidt meg bekjent er planleggingen av alpintraseene for lekene i 2022, inkludert utfor, i full gang i Kina. Jeg har således ikke holdepunkter for å melde om bekymring i så henseende, sier det norske IOC-medlemmet Kristin Kloster Aasen til Dagbladet.

- Hva gjelder lekene i 2026 og framover vil øvelsesprogrammet utformes gjennom samarbeid mellom IOC og arrangør i henhold til retningslinjer gitt gjennom Olympic Agenda 2020, fortsetter hun.

  • FIS-presidenten har ikke svart Dagbladets henvendelser i denne omgang.

IOC snur

Sjansene for utfor også i OL i 2026 vil økes om kommende vinterleker ikke legges til spesielle steder uten vinteridrettsanlegg fra før av. I framtida vil, som Dagbladet skrev tirsdag, IOC jobbe for å arrangere OL på mer tradisjonelle vintersteder, som allerede har eksisterende alpinanlegg og vinteridrettskultur.

IOC skal være en medspiller mer enn kravspiller. IOC vil ha tradisjonelle vinterbyer tilbake som arrangører. Nå er flere av disse aktørene interessert igjen. I 2026 er så vel Stockholm som Sion og Calgary aktuelle OL-verter

- Da Thomas Bach ble valgt i 2013, startet han reformen Olympic Agenda 2020, for å være en mer tidsriktig aktør i idretten. Prosessen med tildeling av olympiske leker ble for omfattende og kostbar. Det som fungerte bra før, har i nyere tid ekskludert tidligere OL-arrangører og typiske vintersteder i Europa og Nord-Amerika, forteller Kloster Aasen til Dagbladet.

- Den nye reformen skal forkorte søkeprosessene og gjøre dem billigere og mindre omfattende. Det handler om å sy sammen dette i større grad på premissene til aktuelle arrangører. Lekene i 2014, 2018 og 2022 havnet på steder hvor vinteridrett ikke er så stort, noe IOC vil endre på ved å forenkle søkeprosessen.

Kritikk mot OL-tildelingene

Aksel Lund Svindal ser både positive og negative sider med å ha vinter-OL på steder i Asia - som blir realiteten både i 2018 og 2022 - selv om idrettskulturen ikke er den største.

- Det bor mange mennesker i Asia, så det er ikke ufortjent at de får noen OL der også, sier Svindal til Dagbladet.

Flere av hans lagkamerater på det norske alpinlandslaget er imidlertid mer kritiske til tildelingene av de tre siste OL-ene.

- Det er synd å se at det stort sett er landene i øst som er villige til å ta seg råd til vinter-OL, med en regning som gjør at jeg samtidig kan forstå at mange i vestlige land synes det er for dyrt, sa Jansrud nylig til Dagbladet.

- Sotsji var så som så. Nå venter Pyeongchang og deretter Beijing. OL blir lagt til spesielle steder, supplerte Nina Løseth.