Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dobbelt norsk i Åre

Aksel Lund Svindals liv må være en drøm for filmskapere som forteller historier fra virkeligheten

Aksel Lund Svindal er historie som skiløper. Det vil overraske meg om ikke Hollywood vil dramatisere historien hans.

DE ER OVER: Aksel Lund Svindal er i mål. Han har vunnet sølv i sitt siste skirenn. En eventyrlig karriere fikk et eventyrlig punktum. Han tapte ikke gullet til Kjetil Jansrud. Han vant sølvet.Foto: FRANCOIS XAVIER MARIT / AFP
DE ER OVER: Aksel Lund Svindal er i mål. Han har vunnet sølv i sitt siste skirenn. En eventyrlig karriere fikk et eventyrlig punktum. Han tapte ikke gullet til Kjetil Jansrud. Han vant sølvet.Foto: FRANCOIS XAVIER MARIT / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TO HUNDREDELER MELLOM gull og sølv og to kamerater som har båret den norske alpinarven etter Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus, runder av Aksel Lund Svindals eventyrlige karriere.

Det kunne ikke vært mer dramatisk.

Gull til Kjetil Jansrud.

Sølv til Aksel Lund Svindal.

Selv om en filmskaper eller ti sikkert kunne tenkt seg et lite rollebytte på toppen av resultatlista denne lørdagen i åre, holder dette som punktum på en ekstrem og sjelden idrettskarriere alle dager.

KARRIERESLUTT: Aksel Lund Svindal legger alpinskia på hylle, tar sin hjelm og går. Takk, svarer skistjernene i alpinsirkuset. Video: Thomas Haarstad Vis mer

FIELD PRODUCTION ER et norsk produksjonsselskap som i flere år har fulgt Aksel Lund Svindal i alle verdens fjell og skibakker. Det skal vi være glade for. Når dokumentarfilmen etter hvert blir presentert for det norske kinopublikummet er jeg overbevist om at den vil være en av norgeshistoriens største idrettskarrierer verdig. Men Aksel Lund Svindals liv har dimensjoner langt ut over det som kan dokumenteres – tenker man dramatiseringer av store idrettshelter er dette en historie som har alt.

Ikke minst for Hollywood.

Med tanke på hva livet hans inneholder løper "Axel – The Attacking Viking" runder rundt fylla og rusproblemene til "Sonja: The White Swan".

TENK DEG BARE et manus med følgende stolper:

 • Aksels mor, Ina, dør av fostervannsemboli – en livstruende sykdom som fører til at blodsirkulasjonen bryter sammen – under fødselen av familiens tredje sønn, Inar. Aksel er åtte år gammel.
 • Halvannet år seinere dør Inar av hjerteinfarkt.
 • Aksel vokser opp med Faren Bjørn og broren Simen. De er en skifamilie.
 • Aksel sendes til skigymnas på Oppdal fordi skolen er bedre der enn på Geilo. Grunn: Pappa Bjørn vil at sønnen skal ha en utdannelse. Skikjøringa er en hobby. Ingen tror det er mulig å leve av den.
 • Aksel debuterer på verdenscuplaget i 2003.
 • Kjetil André Aamodt sjokkerer hele Norge da han annonserer at han legger opp på Idrettsgallaen i 2007.
 • En måned seinere vinner Aksel sitt første VM-gull. I Utfor. Etter det vinner han storslalåm også. Når verdenscupen avsluttes i mars vinner han sitt første sammenlagttrofé.
 • 27. november samme år skader han seg stygt i Beaver Creek, Colorado. Det står om livet.
 • 5. desember 2008 er han tilbake i bakken som nesten kostet ham livet året i forveien. Han vinner. Dagen etter vinner han Super G også.
 • Vinner sammenlagtcupen for andre gang i 2009.
 • Gull (Super G), sølv (utfor) og bronse (storslalåm) i Vancouver-OL 2010.
 • Ryker akilles i oktober 2014 og mister hele 2015-sesongen.
 • Faller på Hausbergkanten i Kitzbühel og ryker korsbåndet.
 • Vinner super-G i Kitz 2018. Vinner Norges første OL-gull i utfor i Pyeongchang.
 • På Kitz Race Party, for anledningen i smoking, forteller han verden at utforrennet i Åre blir hans siste renn som skiløper.
 • 9. februar 2019 vinner han sølv i Åre to hundredeler bak lagkameraten Kjetil Jansrud.

KAN DET BLI bedre? Nei, jeg tror ikke det. Alle som bryr seg om vintersport kjenner til Aksel Lund Svindal. Alle som har hørt om vintersport har hørt om Aksel Lund Svindal. For det å være Bjørn Dæhlie, Petter Northug, Marit Bjørgen og Therese Johaug er en ting – det er langrenn.

Aksel Lund Svindal har i tolv år vært verdens fremste Formel 1-kjører på ski.

Det er noe helt annet.

Sorry folkens, men Kitzbühel har litt mer universal og internasjonal tyngde enn Holmenkollen.

Wengen løper runder rundt Falun og Lahti.

DET ER LAGET noen filmer rundt alpin skisport. Dramatiske filmer. Jeg håper en eller annen filmskaper ser potensialet i Aksel Lund Svindal og lager en til. Historien kunne ikke vært bedre, mannen kunne ikke vært større og avslutningen, der kameraten overtar lederansvaret for laget med VM-gull, kunne ikke vært vakrere.

Aksel Lund Svindal tapte ikke gullet.

Han vant sølvet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!