Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norsk dobbeltseier i Kitzbühel super G

Aksel Lund Svindals x-faktor: Evnen til å ta igjen mot skibakkene som har gitt ham juling

Norske alpinister skriver gjerne historie når grensene flyttes i Kitzbühel. Aksel Lund Svindal flytter grenser og skriver historie over alt.

ENDA EN COMEBACK-TRIUMF: For to år siden røyk Aksel Lund Svindal korsbåndet i høyre kne i Kitzbühel. Her vinner han Super G for tredje gang i den samme bakken, den sjette pallplassen i Kitzbühel. Ikke fordi han trener mest, men fordi han er Aksel Lund Svindal. Verdens beste fartskjører på ski. Foto: Hans Knecht, AP
ENDA EN COMEBACK-TRIUMF: For to år siden røyk Aksel Lund Svindal korsbåndet i høyre kne i Kitzbühel. Her vinner han Super G for tredje gang i den samme bakken, den sjette pallplassen i Kitzbühel. Ikke fordi han trener mest, men fordi han er Aksel Lund Svindal. Verdens beste fartskjører på ski. Foto: Hans Knecht, AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAN TRENER IKKE så mye, Aksel Lund Svindal, det har han ikke høyrekne til, men vinner gjør han fortsatt. Litt på erfaring, litt på autopilot, men mest på fryktløshet og ekstreme skiferdigheter. Pluss denne helt ekstreme x-faktoren da, evnen til å ta igjen mot skibakkene som har gitt ham juling.

Evnen til å nullstille.

Evnen til å gjøre helt eksepsjonelle comeback.

SIST HAN VAR i Kitzbühel vant Aksel Lund Svindal sin andre Super G i fryktede Die Streif. Det var som vanlig en fredag. Dagen etter slo han kollbøtte i henget etter Hausbergkanten. Det var for to år, en stygg korsbåndskade og mange tunge treningsdager siden. Men comeback er blitt en av Aksel Lund Svindals mange spesialiteter i en karriere som tre ganger er blitt stoppet av skader.

Han lar seg ikke skremme.

Han vinner isteden.

NØYAKTIG ETT ÅR etter at han nesten mistet livet i Beaver Creek (2007) var Aksel Lund Svindal tilbake og vant utforrennet i den samme traseen. Han var redd på start, tenkte intenst på det som skjedde sist han var der, men ga seg selv noen sekunders forsiktighet ved inngangen til hoppet som hadde felt ham året i forveien. Ellers var det full guffe hele veien. En kalkyle av gass og brems basert på hvilken risiko han måtte ta for å vinne. Og selv om han aldri måtte kjøre over Hausbergkanten i dette comebacket i Kitzbühel, rett og slett fordi dårlig vær og ukjørbar snø hadde flyttet målgangen et stykke opp i fjellet, var det selvfølgelig tanker denne dagen også.

Det er alltid det i Kitzbühel.

Denne fredagen, fordi utfordringen var en Super G-trasé ingen har kjørt før, var det litt ekstra å tenke på.

SELVFØLGELIG VANT HAN igjen, sin trettifemte verdenscupseier og den sekstende i Super G. Når Aksel Lund Svindal gjør comeback i en trasé som har prøvd å ødelegge karrieren hans gjør han det ordentlig. Og med Kjetil Jansrud på andreplass i det siste Super G-rennet før det handler om OL og medaljer i Pyeongchang er det bare å glede seg.

De norske fartsessene kunne ikke vært mer på hogget.

Er en dårlig generalprøve bra, hva da med en aldeles praktfull en?

DET ER BARE i Kitzbühel man kan kjøre et provisorisk verdenscuprenn, flytte målgangen opp i fjellet og la publikum stå i bånn av bakken og se på storskjerm. Så stor er denne helga på den alpine kalenderen. Det som hadde blitt avlyst alle andre steder blir kjørt om mulig i Kitzbühel. Slik man under motsatte forhold på utforlørdagen i 1990 – da det var umulig å kjøre fart oppe i fjellet – flyttet utforstarten ned og kompenserte nedturen med å kjøre den legendariske Hahnenkammutforen i to omganger.

Den gangen vant Atle Skårdal en historisk seier.

Nå var det Aksel Lund Svindal.

KJETIL JANSRUD HAR aldri fått det til i Super G i Kitzbühel. Før nå. Han har vunnet utforrennet – riktignok ikke på en lørdag, ingen nordmenn har vunnet en full Kitzbühel-utfor på en lørdag – men først i det ellevte Super G-forsøket tok verdens beste Super G-kjører seg opp på pallen. Og når jeg hører Gudbrandsdølen si han var glad for å lede i mål fra startnummer sju, men samtidig følte seg rimelig sikker på at tida han hadde bokført var til å slå for dem som kom bak, gleder jeg meg litt ekstra til OL.

Når middels pluss holder til andreplass i Kitzbühel er Kjetil Jansrud på vei til å finne de siste brikkene i puslespillet du må ha på plass for å vinne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!