Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Aksel reiste seg ikke for sin egen del. Han reiste seg for familien

Øyeblikket som rørte lagkompisene. Øyeblikket som viste Aksel Lund Svindals storhet. Øyeblikket ingen glemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag fortalte Aksel Lund Svindal om veien tilbake og opptreningen etter det stygge fallet i Kitzbühel i januar. Da røk korsbåndet, og sesongen var over.

- Det er snart tre måneder siden, og nå er jeg der at jeg kan løfte knebøy. Ikke der jeg skal være, men jeg kan løfte knebøy. Jeg har gått fra bare å prøve å få tilbake noe funksjon, å prøve å vekke noen muskler og styre unna de verste smertene, til gradvis å begynne å bygge muskelmasse, sier han til Dagbladet.

Han lå godt an til å vinne verdenscupen sammenlagt da ulykken inntraff. Alpinesset slo kollbøtte i lufta i enorm hastighet og havnet i sikkerhetsnettet.

Alle holdt pusten. Publikum, alpinister, trenere og TV-seere.

Så viste nordmannen livstegn og reiste seg til stor jubel for publikum. Det så ut som at Svindal var uskadet der han gikk ut av arenaen av egen maskin, i stedet for å la seg bære ut etter at korsbåndet røk.

Aksels storhet Inntrykket gikk inn på lagkompisen Aleksander Aamodt Kilde.

- Jeg husker jeg sto i mål da Aksel gikk på trynet i Kitzbühel. Det viste hvor enorme krefter som er i spill; 120 kilo ble kastet rundt som en sprettball. Det gikk et sukk gjennom hele Kitzbühel. Det var veldig dramatisk og ekkelt, sier Kilde til Dagbladet.

Da Svindal valgte å reise seg, var det for å betrygge familie, venner og kolleger. Det viste 33-åringens storhet og empatiske evne selv i en så alvorlig situasjon, hvor det var han som var den uheldige.

- Aksel reiste seg ikke for sin egen del, men for å berolige publikum, familien og Kjetil Jansrud som sto klar på toppen. Det er slik Aksel er. Han er et herlig menneske. Han er et forbilde på alle mulige måter, skryter Kilde.

Rørende melding Derfor er Kilde og resten det norske alpinlandslaget svært glad for at lagets stjerne er på vei tilbake. Svindal setter standarden på trening når han er skadefri og deler sin kunnskap med stor åpenhet og vennlighet.

TILBAKE: Aksel Lund Svindal er på vei tilbake etter det stygget fallet i Kitzbühel. Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
TILBAKE: Aksel Lund Svindal er på vei tilbake etter det stygget fallet i Kitzbühel. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg var veldig spent første gang jeg møtte Aksel, men han tok meg imot med åpne armer og har hjulpet meg veldig mye. Jeg håper jeg kan gi mer tilbake i årene som kommer, forteller 23 år gamle Kilde.

Stortalentet tok sin første verdenscupseier like etter at Svindal ble skadet. Da lå Svindal på sykesenga og sendte Kilde en rørende melding.

- Han skrev at han var stolt over meg. Det var veldig hyggelig. Aksel tar vare på alle rundt seg, sier Bærum-gutten.

Nå vil lagkompisene forsøke å hjelpe Svindal tilbake til toppen. Det er der han hører hjemme. Etter planen skal Lund Svindal gjøre comeback i Lake Louise i desember.

- Jeg er absolutt i rute, der jeg skal være. Det betyr at jeg er langt fra å kjøre på ski, men ut ifra hva jeg hadde av skader ser ting bra ut. Jeg er fornøyd med den fysiske tilstanden, sier Svindal.

ROS: Aleksander Aamodt Kilde hyller lagkompisen Aksel Lund Svindal. Foto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT
ROS: Aleksander Aamodt Kilde hyller lagkompisen Aksel Lund Svindal. Foto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT Vis mer
Hele Norges coronakart