GULLGUTTEN: Aksel Lund Svindal (i midten) var utilnærmelig da han vant sitt andre VM-gull i utfor. Dominik Paris (t.v.) og David Poisson fikk henholdsvis sølv og bronse. Foto: Samuel Kubani / AFP / NTB Scanpix
GULLGUTTEN: Aksel Lund Svindal (i midten) var utilnærmelig da han vant sitt andre VM-gull i utfor. Dominik Paris (t.v.) og David Poisson fikk henholdsvis sølv og bronse. Foto: Samuel Kubani / AFP / NTB ScanpixVis mer

Aksel utfordret grensene da gullet ble sikret

Ga alt og skrev historie med sitt andre VM-gull i utfor.

SCHLADMING (Dagbladet): Det var ingen tvil om hvem som var best da utforgullet skulle deles ut i østerrikske Schladming i dag.

Aksel Lund Svindal (30) knuste konkurrentene og vant sitt andre VM-gull i utfor.

Da han hadde krysset mållinja slapp han løs et jubelbrøl som ikke var til å misforstå. Det skulle noe helt spesielt til for å slå 30-åringen på denne lørdagen.

Ingen var heller i nærheten.

- Jeg følte det var et gulløp. Da jeg så på tavla i målområdet, tenkte jeg at den som slår den tida fortjener å vinne, sa Lund Svindal.

Presset grenser
Nordmannen var nesten halvsekundet foran italienske Dominik Paris, og nesten sekundet foran franske David Poisson.

- Det hadde vært jevnt her på trening, og nå var det nesten et sekund ned til bronsen. Jeg og Paris ga gass, og jeg hadde ikke mer å gi. Da jeg kom i mål var jeg nesten mer mentalt sliten enn fysisk. Jeg utfordret grensene hele veien, kjørte hockey litt lenger selv om det begynte å riste. Jeg kuttet litt på linja selv om det føltes risikabelt, og kjørte hardere inn mot hoppene selv om det går langt. Pushe de tingene du vet er farlig, sier han.

Han var veldig fornøyd med sin egen innstilling på toppen, og merket av de hjemlige kjørerne hadde nerver.

- Jeg hadde veldig bra kontroll på tenningsnivået. Jeg vil ikke si østerrikerne så preget ut, men de var stille på start. De snakket ikke så mye, og jeg følte jeg hadde kontroll.

- Opplever ikke dette ofte
Med to VM-gull i utfor skriver Lund Svindal historie. Bare fem har gjort det før ham.

Han er den første som gjør det siden 1972, og både Walter Prager, Zeno Colò, Anton Sailer, Jean Claude Killy og Bernhard Russi vant det ene gullet sitt da OL og VM ble arrangert som ett mesterskap.

- Det betyr ingen ting for meg. Hva alle andre gjør får ikke jeg kontrollert. Det eneste jeg kan kontrollere er hvor raskt jeg kjører.

På spørsmål om hvordan dette utfor-gullet føles i forhold til det første han vant i Åre for fem år siden, svarte Lund Svindal:

- Det første er på en måte mer spesielt. Men, det er klart; å komme i mål her og ha et sekund forsprang, det opplever du ikke ofte i livet. Det er ganske utrolig.

Det østerrikske publikumet fikk ikke noen medalje å juble for denne gangen, men ga Aksel en god porsjon støtte da han kom inn til suveren bestetid.

- Det var mye jubel da jeg kom i mål, og jeg setter pris på støtte, sier han med et smil.