- Akterutseilt

NAGANO (Dagbladet): Eskil Ervik gikk for medalje, men sprakk som ei boble og ble åttende sist på 5000-meter i Nagano. Etter nok et mislykket mesterskap krever Hamar-løperen forandringer. - Nå må Skøyteforbundet samle de beste løperne på ett lag. Hvis ikke blir Norge fullstendig akterutseilt på isen, sier Eskil til Dagbladet.

Med 6.44,10 var 25-åringen over 20 sekunder bak verdensmester Gianni Romme (6.23,31). Og sjøl om Eskil hostet og harket etter løpet, vil han ikke skylde på allergiplagene.

- Jeg er frisk, men det hjelper ikke når beina ikke vil gå. Jeg skulle sette inn støtet etter 3000-meter. I stedet for å gå ned rundetida, spratt den opp med ett sekund. De siste fem rundene var en pest og en plage, og jeg hadde overhodet ingen krefter igjen da jeg gikk i mål, sier Eskil.

Etter løpet bar det rett på massasjebenken til Johnny Høgseth. Fysioterpeuten jobbet som besatt for å få orden på den ødelagte muskulaturen.

Eskil Ervik mener indirekte at skøyteforbundet må ta sin del av skylda for at norske løpere sakker akterut i forhold til nederlendere, japanere og tyskere. Men han er ikke villig til å kritisere enkeltpersoner.

Norge dilter etter

- Idrettsnasjonen Norge er kjent for å lede utviklingen, men på skøyter dilter vi bare etter utlendingene. I Nederland trener for eksempel Gianni Romme og Bob de Jong sammen med sprinterne Jan Bos og Erben Wennemars. Alle får mye gratis, og det er ikke tilfeldig at nederlenderne er gode.

- Jeg etterlyser nytenkning og vil at vi fra neste år skal ha ei gruppe løpere hvor alle toppene er samlet. Det nytter ikke at én gjeng trener med Geir Karlstad, noen andre med Ingrid Paul og Grunde Njøs driver alene.

- Skal vi lære av hverandre må vi trene sammen.

Sjanseløs uten hjelp

- Med Kjell Storelid ute grunnet sykdom må jeg sjøl dra mye av lasset på langdistansene. Jeg får ingenting gratis og i lengden er dette uholdbart. Jeg trenger overskudd for å drive kvalitet, men uten hjelp er jeg sjanseløs, sier Eskil Ervik.

Hvis Skøyte-Norge blir samlet til ett rike, vil løperne, ifølge Eskil Ervik, få mer spennvidde i treningen.

Tenke nytt

- Få med Grunde Njøs på laget. Han er Norges raskeste løper, og har veldig mye å tilføre all- round-løperne. Samtidig kan vi hjelpe ham til å bli mye bedre på 1000-meter.

- Det må være mulig å få de beste til å samles én gang i uka for å utnytte den enkeltes spisskompetanse. Skal norsk skøytesport komme videre, må vi tore å tenke nytt, sier Eskil Ervik.