Aktivister prøver å få Norges unggutter til å droppe EM i Israel

Flere har blitt kontaktet på epost og meldinger.

FORBEREDT: U21-landslagssjef Tor Ole Skullerud er glad for at troppen blir forberedt på det som kan møte dem av politisk støy i Israel. Her med Joshua King, Thomas Rogne og Håvard Nielsen under dagens pressekonferanse
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FORBEREDT: U21-landslagssjef Tor Ole Skullerud er glad for at troppen blir forberedt på det som kan møte dem av politisk støy i Israel. Her med Joshua King, Thomas Rogne og Håvard Nielsen under dagens pressekonferanse Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet) Tildelingen av neste ukes U21-EM har vært kontroversiell helt siden det ble kjent at Israel skulle være vertsnasjon for de åtte kvalifiserte landene.

I høst sendte en rekke fotballstjerner brev til Uefa der de ba forbundet om å frata Israel mesterskapet, i lys av konflikten med det palestinske folket. Denne uka sendte også den sørafrikanske apartheid-bekjemperen Desmond Tutu et åpent brev til den britiske avisen Guardian, der han ba Uefa flytte EM.

Og også de norske spillerne har fått merke engasjementet før avreise til Tel Aviv. I kveld møtte landslagstroppen Utenriksdepartementet for å få informasjon om situasjonen og konflikten i midtøsten, men allerede har flere blitt kontaktet av folk som ønsker de skal boikotte reisen til Israel.

- Jeg har fått noen meldinger fra folk jeg ikke vet hvem er. Det har ikke vært ubehagelig i det hele tatt, men det har vært nyhetsreportasjer om hendelser der nede og slike ting. Jeg har ikke svart på dem, sier Jo Inge Berget til Dagbladet.

Har meninger
Harmeet Singh forteller at også han har blitt kontaktet på epost av folk som oppfordrer til boikott og ønsker han skal bruke oppmerksomheten rundt EM til å markere avstand til Israel.

- Jeg har fått mail fra folk som ønsker å påvirke mitt syn, som kommer med skrekkhistorier og vil at jeg skal boikotte turneringen, slike ting. Men jeg svarer dem at jeg bare må holde meg profesjonell, og la NFF og andre uttale seg om disse tingene, sier Singh til Dagbladet.

- Hvorfor tror du de kontakter akkurat deg?

- De tenker nok at jeg som offentlig person kan påvirke noe, og at jeg kanskje har meninger om det siden jeg er fra Oslo og har den bakgrunnen jeg har. Jeg har også gått i klasse med to-tre stykker som kommer fra Israel, og har fortsatt kontakt med en kamerat som bor der nede. Jeg har mine meninger om konflikten, men det er selvfølgelig en komplisert og vanskelig sak. Det jeg uansett er helt klar på, er at jeg ikke støtter drap på sivile uansett hvem det gjelder, sier Feyenoord-proffen.

Ingen munnkurv
Landslagstrener Tor Ole Skullerud mener det er nyttig å ha møte med UD før avreise, og tror spillerne som reiser både har varierende kunnskap og meninger om konflikten.

- Selv har jeg har tenkt at så lenge jeg ikke kan nok om problemene og tilstanden, så blir det dumt å begynne å uttale seg. Det betyr ikke at man ikke har et forhold til det, men vi skal nå først og fremst ned der for å spille fotball. Jeg tror det er fornuftig at vi holder oss til det, det er det vi kan, sier Skullerud.

- Hva får spillerne lov til å si om dette?

- Det blir sikkert en prat rundt det også, og en bevisstgjøring. Vi har med oss en egen mediamann til Israel, og jeg vet at medieavdelingen her i NFF har noen tanker rundt det. Vi snakket med spillerne om det allerede i mars. Det er ingen som ikke får uttale seg om det de vil rundt dette, men det kan være lurt å være litt bevisst på det, sier landslagssjefen.

Uaktuelt med boikott
Thomas Rogne mener også det er nyttig at spillerne skal være bevisste på konflikten som dominerer det politiske bildet i EM-vertslandet, men sier det viktigste er at de har fått beskjed om å reise dit for å spille fotball.

- Jeg har ikke fått oppfordringer om å boikotte. Folk får mene hva de vil, men hvis de hadde vært i våre sko, og visst hvor mye det betyr for oss, hadde de ikke bedt oss om å boikotte det. Det har ikke vært aktuelt. Jeg hadde reist ned og spilt EM alene om alle andre boikottet det. Vi skal bare spille fotball og ha det gøy, og så skal vi selvsagt forstå at det er en konflikt, sier han til Dagbladet, og er sånn sett på linje med Joshua King.

- Jeg prøver å ikke tenke så mye på det som skjer rundt, jeg drar for å spille fotball enten det er i Afghanistan, Gambia eller Israel. Så lenge alle lagene stiller og det blir god atmosfære på kampene, har jeg ikke så mange tanker på det som skjer rundt mens vi er der nede, sier Blackburn-proffen.

Spørsmål rundt sikkerheten har også vært oppe i media etter at Israel fikk mesterskapet, men NFF har blitt betrygget med at sikkerheten tas på det høyeste alvor. Tel Aviv regnes også som en svært trygg by, selv om oppmerksomheten rundt ethvert internasjonalt mesterskap selvfølgelig medfører økt beredskap.

- Jeg har hørt at vi skal ha vakter rundt oss, så vi får håpe at de er godt utstyrt til å passe på oss, sier Joshua King.

Utenriksdepartementet opplyser til Dagbladet at U21-troppen i kveld fikk et reiseforberedende foredrag om konflikten i midtøsten og skillelinjene i denne konflikten, og en mer generell orientering om politikk og sikkerhetssituasjonen i Israel.

OPPFORDRES TIL BOIKOTT: Harmeet Singh er blant spillerne som har blitt kontaktet av folk som ønsker boikott av EM.Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / NTB scanpix
OPPFORDRES TIL BOIKOTT: Harmeet Singh er blant spillerne som har blitt kontaktet av folk som ønsker boikott av EM.Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / NTB scanpix Vis mer