KAMPFIKSING. Forutsetningene for etterforskning i kampfiksingssaker er forskjellige i Sverige og i Norge.  I Norge har politiet forutsetningene på sin side under etterforskning og bevisopptak. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADET
KAMPFIKSING. Forutsetningene for etterforskning i kampfiksingssaker er forskjellige i Sverige og i Norge. I Norge har politiet forutsetningene på sin side under etterforskning og bevisopptak. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADETVis mer

Aktor mener disse politimetodene avslørte kampfiksing

I Sverige var aktor sjanseløs.

(Dagbladet): I Sverige var påtalemyndigheten så å si sjanseløs i den første svenske rettsaken som omhandlet kampfiksing.

En fotballspiller sto i fjor høst tiltalt for å ha tilbudt tre andre spillere penger for å delta i å fikse en fotballkamp.

Bevisbyrden var tynn. Alt som måtte til for at saken ramlet sammen som et korthus, var at stevnede vitner trakk sine politiforklaringer om at de hadde mottatt et slikt tilbud.

Slik endte den rettssaken.

Den var over omtrent i det den hadde startet. Og den varte bare en dag.

Beviskvalitet Den tilsvarende rettssaken i Norge har et annet fundament. Det er satt av i underkant av fire uker til saken.

Aktor Asbjørg Lykkjen er tilfreds med kvaliteten av bevis.

- Vi har et bra og tungt bevismateriell, og et godt utgangspunkt for å få en fellende dom i denne saken, sier Asbjørg Lykkjen til Dagbladet.

Hun mener også at bevisene har styrket seg under de første forklaringene til fire av de sju tiltalte.

- Jeg føler at tiltalen står sterkere nå, enn før saken startet. Saken går etter forventningene, sier Lykkjen.

Telefonavlytting På grunn av påtalen om grov korrupsjon har den norske påtalemyndigheten fått anledning til å benytte telefonavlytting, utskrifter av tekstmeldinger og bankutskrifter.

Dette legges fortløpende fram i den norske rettssaken.

Grov korrupsjon Norsk lov har en straferamme på ti år for grov korrupsjon. Dermed kunne politiet søke om disse bevisopptakene, og få dette innvilget.

I Sverige måtte svensk politi greie seg uten disse hjelpemidlene i etterforskningen på grunn av en lavere strafferamme.

Svensk lov omhandler det som en bestikkelsessak. Strafferammen er lavere, og aktor ba ikke om mer enn seks måneders fengsel for den tiltalte. Mens forsvarsadvokaten ba om full frifinnelse. Som ble resultatet.

- Må samordnes - Det er en stor forskjell i lovverket i forskjellige land. Dette mener jeg må samordnes på en helt annen og ny måte. Det dreier seg om spill over landegrensene. Dette har en enorm utbredelse, som det sto om i Dagbladets kommentar i forrige uke, sier Jens Littorin i Dagens Nyheter.

Den svenske journalisten fulgte den svenske rettsaken. Og han følger den pågående saken i Oslo Tingrett.

Sto svakt - Aktor sto for svakt i den svenske saken. Oppgaven ble for lett for forsvarsadvokaten. Bevisbyrden i den norske saken derimot, den er sterk, forteller Littorin til Dagbladet.

Han forteller at det i Danmark er lagt fram et tillegg til lov om korrupsjon.

- Et tillegg som bare omhandler kampfiksing. Om det blir gokjent, vil det åpne for viktige hjelpemidler for politiet i etterforskningsfasen, sier Littorin.

I rettssaken som nå pågår i Oslo Tingrett trakk den første tiltalte politiforklaringen sin.

Han avfeide det som oppspinn, at han hadde blitt tilbudt penger for å delta i å fikse en kamp.

Det gjorde også de svenske spillerne. Aktoratet hadde bevis for at det foregikk et møte på en parkeringsplass, men ikke for hva som ble sagt. I politiavhør fortalte de tre svenske spillerne at de var blitt tilbudt penger for å delta i kampfiksing.

Men da de tre trakk seg fra forklaringene i retten, sto påtalemyndigheten på bar bakke.

I den norske rettssaken foreligger det et lydbåndopptak, der tiltalte hevder å ha mottatt 30.000 kroner for å ha deltatt i å fikse en kamp.

Aktoratet bygger tiltalen på at det er inngått avtaler om kampfiksing på en restaurant i Uddevalla i Sverige.

Dette skal ha skjedd i forkant av de to kampene Østsiden-Follo og Asker-Frigg. Det er fem spillere, tre fra Follo og to fra Østsiden blant de sju tiltalte.

- Hva som eventuelt har skjedd i etterkant, er uinteressant. Om en spiller for eksempel ombestemmer seg og spiller bra i kampen, er irrelevant. Vedkommende har fortsatt gjort seg skyldig i korrupsjon, forklarer statsadvokat Asbjørg Lykkjen.