Akutt mangel på forsvarsspillere

Nå ringer ringer alarmklokkene i fotballforbundet: Hvem skal overta etter Erik Hoftun (31), Henning Berg (30), Ronny Johnsen (30) og Bjørn Otto Bragstad (29)?

På Nils Johan Sembs EM-lag er det tynnest med forsvarsspillere. I én mot én-situasjoner er utlendingene bedre.

- Vi er ikke gode nok én mot én defensivt. Der har vi helt klart et utviklingspotensial. Nå vil vi sette et ekstra fokus på førsteforsvarerjobben, sier fotballforbundets utviklingssjef Andreas Morisbak.

I de seinere åra har det vært mest fokus på angrepsspill og individuell ferdighetsutvikling i form av mottak, pasninger, vendinger, løp, dribling og finting.

- Manglende ferdigheter er kompensert gjennom organisering. Hele tida gjelder det å finne balansen, og få med helheten.

- Den innbefatter også at vi må forbedre ferdighetene i forsvar så vi ikke slipper folk forbi oss, sier Andreas Morisbak til Dagbladet.

Savner vingbacker

U21-trener Bjørn Hansen er bekymret for situasjonen. Han mener soneforsvaret har noe av skylda.

- Overalt i norsk fotball mangler vi forsvarsspillere. Savnet av vingbacker er aller størst. Soneforsvaret er en medvirkende årsak til at vi ikke har gode førsteforsvarere. I dagens Fotball-Norge har vi stor manko både på duellspillere, vingbacker og stoppere, sier U21-trener Bjørn Hansen til Dagbladet.

På U21-laget er det praktisk talt bare omskolerte spillere i forsvaret.

  • Ragnvald Soma er sentral midtbanespiller i Bryne. På U21-laget spiller han venstre back eller midtstopper. Mads Kristian Skjærvold har vært indreløper i Rosenborg, men spiller vingback på landslaget.

Utfordring

  • Pa-Modou Kah har vært offensiv spiller i Vålerenga. På U21-laget brukes han som midtstopper. Torgeir R. Ramsli er midtbanespiller i Molde, men midtstopper på landslaget. Kan også brukes som vingback.
  • Erlend Hanstveit er midtbanespiller i Brann, midtstopper på U21-laget. Harald Stormoen er midtbanespiller i Kongsvinger. På U21-laget blir han også vurdert som midtstopper.
  • Lars Granås er indreløper i Strømsgodset, men høyre back på landslaget.

- Ingen av forsvarsspillerne på U21-laget fra Tippeligaen eller 1. divisjon spiller i den bakre fireren på klubblagene sine, sier Hallvar Thoresen - assistenttrener på U21-landslaget og spillerutvikler i Lillestrøm.

- Skal vi komme videre i norsk fotball, er det viktig at vi også dyrker fram gode forsvarsspillere. Her har vi trenerne en jobb å gjøre.

- I dag er vi ikke flinke nok til å la forsvarsspillerne være med i angrepsoppbyggingen. Det vil både være mer utfordrende og dermed også utviklende for spillerne, sier Hallvar Thoresen til Dagbladet.

TRENGER ARVTAKERE: Både Henning Berg og Ronny Johnsen holder høy kvalitet, men hvem skal overta etter de solide Manchester United-proffene?
GOD NOK: Erik Hoftuns forsvarsspill holder internasjonal klasse, men det manler folk som kan følge dette opp.