Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

al-Qaida truer UEFA-cupfinalen

Bin Ladens terrornettverk al-Qaida truer med bombeaksjoner under UEFA-cupfinalen i Sevilla onsdag.

Britisk og spansk sikkerhetstjeneste har mottatt det de kaller «troverdige» trusler.

52000 tilskuere samles på Estadio Olimpico når Celtic fra Skottland og Porto fra Portugal møtes i finalen. I tillegg kommer popartister som Rod Stewart og den spanske gruppa Las Ketchup. Nå strammer de spanske arrangørene sikkerhetsnettet ytterligere.

Lite hyggelig

- Vi har fått vite at al-Qaida gjerne vil ha et kjendistrofé, sier en kilde ved den spanske sikkerhetstjenesten el Centro Nacionale de Inteligencia, ifølge den engelske avisa Sunday Express.

- Publisitet er en del av deres strategi.

Visepresident i UEFA, Per Ravn Omdal, var på vei til Brussel da vi snakket med ham i går kveld. Han er ringside i Sevilla onsdag.

- Slike trusler er aldri hyggelige å få, sier Omdal til Dagbladet. - Men dette kjente jeg ikke til før du forteller det nå.

Derfor vet han heller ikke om administrasjonen i UEFA har begynt å jobbe med de alvorlige truslene, men alle forholdsregler vil bli tatt.

- Vi har en høy sikkerhetsberedskap på alle våre kamper, og den er selvsagt ekstra stor i en europacupfinale, sier Omdal.

Stort tap

Manager Martin O'Neill har hatt stor suksess etter at han overtok Celtic. I fjor vant klubben den skotske Premier League. Når én serierunde gjenstår, ligger klubben helt likt med erkefiende Rangers: Begge har 94 poeng og 68 plussmål. Men først skal klubben forsøke å kapre UEFA-cuptittelen - uten den ryggskadde spissen John Hartson.

- Det er et stort tap for oss at han ikke kan spille mot Porto, sier O'Neill. - Det var en forferdelig nyhet for klubben, og en kjempeskuffelse for John.

Sammen med svenske Henke Larsson skulle Hartson sørge for en etterlengtet europacuptriumf for klubben fra Glasgow. Før avreisa til Sevilla fikk Celtic følgende hilsen fra Skottlands førsteminister:

- Jeg håper UEFA-cupfinalen vil sette skotsk fotball på Europa-kartet igjen, sa Jack McConnell, og fortsatte. - Gjør landet vårt stolt, og la Europa forstå at Skottland er en fotballnasjon.

Old Trafford neste

Men idyllen som rådet utenfor Glasgow Hilton hotel før Celtic satte kursen for Spania, har forandret seg etter at al-Qaida har kommet med sine trusler. Britiske sikkerhetseksperter tror at bombene i Casablanca i Marokko i helga kan inspirere andre terrorceller rundt om i verden. Nå frykter MI6 nye terrorhandlinger både i England og Europa. Og UEFA-cupfinalen i Sevilla skal altså ha blitt et terrormål.

- Hvis det virkelig foreligger slike trusler, er det veldig trist, sier visepresident i UEFA Per Ravn Omdal til Dagbladet.

NB: Den britiske sikkerhetstjenesten MI6 tror det fins to eller flere al-Qaida-celler i Storbritannia, med opptil fire mann i hver. 28. mai møtes Juventus og Milan i Champions League-finalen, på Old Trafford i Manchester, med 67000 på tribunene.

TERRORMÅL? Dette er stadion i Sevilla, rett før VM i friidrett i 1999. Ifølge den engelske avisa Sunday Express har den spanske sikker-hetstjenesten Centro Nacionale de Inteligencia fått vite at al-Qaida ønsker å skaffe seg et kjendistrofé under UEFA-cupfinalen som skal gå her på onsdag.
REGISSØR? Osama bin Laden, al-Qaidas leder.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media