Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

20 dager til ski-VM

Alarmen går: - Northug har aldri vært så ille ute

Svensk ekspert: - Tror ikke han aner hvordan dette ender. 

SLITER: Petter Northug har framstått som en skygge av seg selv i skiløypa, men hevder han har kontroll. Foto: NTB Scanpix
SLITER: Petter Northug har framstått som en skygge av seg selv i skiløypa, men hevder han har kontroll. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I dag startet ski-NM på Lygna. For Petter Northug (31) begynner det å haste. Trønderen har vist elendig form i konkurranser denne sesongen.

Selv påstår han at alt dreier seg om ski-VM i Lahti, som starter om 20 dager. En iskald Northug hevder han har kontroll.

Langrennsekspert i den svenske avisa Expressen - Tomas Pettersson - er ikke like sikker:

- Jeg tror Petter verken har kontroll eller aner hvordan dette ender. Han har vært unik til å finne formen i mesterskap tidligere. Men han har nok aldri vært så ille ute som denne gangen, sier Pettersson til Dagbladet.

To renn

Ser vi begynnelsen på slutten? Eller ser vi starten på noe større? De første svarene får vi under NM de neste dagene.

STORESLEM: Petter Northug tok fire gull i Falun for to år siden. Det var et utrolig VM for trønderen. Foto: NTB Scanpix
STORESLEM: Petter Northug tok fire gull i Falun for to år siden. Det var et utrolig VM for trønderen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Northug skal delta på 30-kilometeren lørdag og stafetten søndag. Han sto over dagens 15 kilometer. Også morgendagens sprint er uaktuell.

Forrige helg endte han på 31. plass i Falun. Han har omtrent ikke deltatt i verdenscupen og ligger på 81. plass i sammendraget. Andre utøvere med liknende meritter ville blitt stemplet som et trist skue. Men Northug er Northug.

- En luring, slår lagkompis Emil Iversen fast.

Og der ligger usikkerhetsmomentet: Driver trønderen gjøn med verden og akter å fleske til i Lahti? Eller kan dette ende med superfiasko?

Bekymringsfull

- Northug må være i medaljekampen på 30 kilometer i NM på lørdag for å være aktuell på den innledende VM-distansen. Han er jo allerede sikret plass i troppen som tittelforsvarer, påpeker Dagbladets kommentator, Esten O. Sæther.

Han mener Northugs form er bekymringsfull - særlig på ett punkt:

- Han sliter mer enn noen gang med å følge felt. Den klassiske traseen på lørdag er kanskje hardere enn ventet. Det er mange som vil prøve å gå fra ham i de bakkene. Det er en hel gjeng som er interessert i å distansere ham. Ikke fordi de ikke er glad i ham, men fordi de vil ha plassen selv, sier Sæther.

Høydeeffekt

Om formen før NM forteller Petter Northug til sin egen TV-kanal:

- Det er vanskelig å si. Jeg håper jeg får bedre effekt av oppholdet i høyden. Først og fremst er det viktig å få konkurranser. Det er den beste treninga for å komme i form.

EKSPERT: Tomas Pettersson, journalist i Expressen. Foto: NTB Scanpix
EKSPERT: Tomas Pettersson, journalist i Expressen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han fortsetter:

- Mest sannsynlig drar jeg tilbake til høyden og får påfyll der igjen. Så blir det noen rolige dager inn mot mesterskapet.

Mål: Ett gull

13 VM-gull og to OL-gull gjør Northug til en utrolig mesterskapsløper. Folk har frydet seg i sofaen.

- Jeg har bare fått flybilletten til Lahti. Så det er opp til meg hvor mange distanser jeg får gå. Målet er å ta et individuelt VM-gull, sa Northug sist helg.

I Falun for to år siden tok han fire gull.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media