Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de Ski kan starte i Drammen

Alarmerende tall: Varsler tre Tour de Ski-endringer

Stadig færre langrennskvinner fullfører Tour de Ski. Utviklingen er alarmerende. FIS-direktør Jürg Capol varsler tre tiltak og endringer for å redde touren. Blant annet kan Tour de Ski starte i Norge.

FÅ KOMMER TIL MÅL: Ikke bare står mange av de beste over Tour de Ski: Stadig færre av langrennskvinnene som kommer til startstrek, fullfører Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FÅ KOMMER TIL MÅL: Ikke bare står mange av de beste over Tour de Ski: Stadig færre av langrennskvinnene som kommer til startstrek, fullfører Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Der antall herrer som fullfører Tour de Ski har vært stabilt de siste seks sesongene, går pila drastisk nedover på kvinnesiden.

60-48-45-37 er den synkende prosentandelen av antall kvinnelige langrennsløpere som fullfører Tour de Ski, ifølge XC-skiing info‏, i perioden 2015/16 og fram til denne sesongens utgave.

Da touren først kom på programmet, fullførte hele 80 prosent av kvinnene. I år var det altså bare 37 prosent av dem som gikk hele touren. Totalt var det bare 28 kvinner som fullførte årets utgave.

Når 30 får verdenscuppoeng, betyr det at ikke engang alle verdenscuppoengene ble delt ut. Dette er bemerkelsesverdige tall for langrennssporten.

Capols forklaring

Til Dagbladet sier FIS-direktør Jürg Capol at TV-tallene i Tyskland likevel økte med 10 prosent i årets utgave, men legger ikke skjul på at antall utøvere som kommer til mål, er en utfordring FIS må se nærmere på.

VARSLER ENDRINGER: FIS-direktør Jürg Capol ønsker flere Tour de Ski-tiltak. Foto: AP Photo/Andrew Medichini
VARSLER ENDRINGER: FIS-direktør Jürg Capol ønsker flere Tour de Ski-tiltak. Foto: AP Photo/Andrew Medichini Vis mer

- Dette er sammensatt. Sprinterne velger å hoppe av tidlig. Noen bryter på grunn av dårlig form. Andre på grunn av sykdom eller andre årsaker. Spørsmålet er hva vi i FIS kan gjøre for å videreutvikle produktet, sier Capol til Dagbladet.

- Tidligere hadde FIS en modell hvor alle utøverne måtte fullføre Tour de Ski for å få sine poeng og premier, men den regelen forsvant etter den første utgaven. Det er ikke aktuelt å gjeninnføre det. Det er ikke sunt å presse utøvere som er syke til å fullføre heller, påpeker tyskeren.

Trendsetter Bjørgen

Å se det store kvinnefrafallet i sammenheng med Marit Bjørgens valg og budskap de siste sesongene, er interessant. Hun vant Tour de Ski i 2014/15, men hadde et - til henne å være - skuffende VM der Johaug og ikke henne ble VM-dronning i Falun.

Konsekvensen var at 2014/15-utgaven ble Rognes-jentas siste opptreden i Tour de Ski.

- Jeg prøvde å gå Tour de Ski før VM i Falun, men da var jeg ikke på mitt beste i VM. Min suksessformel var å stå over touren, forklarte tidenes mestvinnende vinterolympier flere ganger til Dagbladet.

- Johaug kan forsterke ond sirkel

Bjørgens valg har blitt et vendepunkt, som tallene viser overfor, hvor stadig flere velger å droppe eller bryte Tour de Ski for å optimalisere forberedelsene til mesterskap.

Capol håper at langrennssporten snart får en ny trendsetter som kan viske ut Bjørgens budskap, som for eksempel Johannes Høsflot Klæbo.

IKKE LIKE KRITISK: Selv om Johannes Høsflot Klæbo vurderte å bryte midtveis i Tour de Ski og Emil Iversen gjorde det, er antallet herrer som fullfører touren ganske stabilt - i motsetning til på herresiden. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
IKKE LIKE KRITISK: Selv om Johannes Høsflot Klæbo vurderte å bryte midtveis i Tour de Ski og Emil Iversen gjorde det, er antallet herrer som fullfører touren ganske stabilt - i motsetning til på herresiden. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Det er nok mye psykologi i dette. Bjørgen har vært en trendsetter som har droppet Tour de Ski og hatt suksess i VM. Forhåpentligvis kommer det en ny trendsetter som lykkes med mesterskap etter å ha gjort det bra i touren. Vi har jo hatt det før, i for eksempel Petter Northug og Dario Cologna, sier Capol til Dagbladet.

- Men nå blir det vel fort slik at de som sto over Tour de Ski, som Johaug og Kalla, tar mange av gullene i VM igjen?

- Ja, det er mulig Johaug og Kalla tar en del gull i Seefeld og forsterker den onde sirkelen vi er inne i. Samtidig kan du spørre om det er klokt å gå så få renn når rennsesongen allerede er så kort.

Støttes av Ulvang

Vegard Ulvang, leder av langrennskomiteen i FIS, er av samme oppfatning.

- Det virker nesten som om det er psykologi i dette. Når den ene ikke tør, da tør heller ikke den andre, sa Ulvang til Dagbladet i november.

- Marit Bjørgen har frontet at hun har større sjanse for å vinne gull i mesterskap om hun står over Tour de Ski. Er det skadelig for sporten?

- Det blir ofte en trendsetter. De beste setter standarden, kanskje enda mer på jentesiden enn på guttesiden.

Nå varsler Capol flere tiltak overfor Dagbladet.

DEBATT: Vidar Løfshus og Tomas Pettersson slår alarm om norsk kvinnelangrenn. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

FIS-direktøren nevner følgende tre endringer som vil bli nøye vurdert til neste utgave av touren:

* Å innføre fellesstart fra A-B som eksempelvis Cortina-Toblach for å vise langrenn på en ny måte.

* Å plassere sprinter senere i touren, i hvert fall ha sprint nr. 2 senere i programmet, for at ikke så mange sprintere melder seg på for så å hoppe av tidlig

* Å innføre en bysprint i touren, gjerne et annet sted i Europa, tilsvarende som en prolog i sykkelsporten.

- Hvor kan bysprinten være? I Norge? spør Dagbladet.

- Det kan være hvor som helst. Vi kan begynne et helt annet sted, for eksempel i Drammen hvor det alltid er et folkeliv. Tour de Ski kan starte i Drammen. Det er en av flere muligheter, sier Capol til Dagbladet.

Bysprinten kan også bli plassert i eksempelvis Oslo, Trondheim, Stockholm eller Praha.

Ulike årsaker

Tallene viser at det er flere som har stilt til start i de siste utgavene enn i starten, men langt færre som fullfører. Noen av årsakene til det kan være:

* To av de tre første etappene var sprint, som gir sprinterne en gyllen mulighet til å delta i touren uten å gå mange distanserenn, ved å hoppe av etter at de to tidlige sprintene er unnagjort.

* Reiseavstandene i Tour de Ski gir en ekstra belastning som øker sykdomsrisikoen og går utover restitusjon.

* De nasjonale forbundenes uttaksrenn i renn kort tid etter Tour de Ski - ikke minst i Norges tilfelle - gjør at å fullføre touren kan sette VM-plassen i fare, som i Emil Iversens tilfelle.

* Sju av åtte individuelle OL-gull i Pyeongchang gikk til utøvere som sto over Tour de Ski forrige sesong.

Bare Dario Cologna vant individuelt OL-gull av dem som deltok i Tour de Ski noen uker tidligere, som Dagbladet problematiserte flere ganger forrige sesong. Tendensen var nemlig klokkeklar:

  • Charlotte Kalla sto over Tour de Ski og ble olympisk mester på skiathlon.
  • Simen Hegstad Krüger sto over Tour de Ski og ble olympisk mester på skiathlon.
  • Stina Nilsson sto over Tour de Ski og ble olympisk mester på sprint.
  • Johannes Høsflot Klæbo sto over Tour de Ski og ble olympisk mester på sprint.
  • Ragnhild Haga sto over Tour de Ski og ble olympisk mester på 10 kilometer fristil.
  • Marit Bjørgen sto over Tour de Ski og ble olympisk mester på tremila.
  • Iivo Niskanen brøt Tour de Ski midtveis og ble olympisk mester på femmila.

Colognas suksessoppskrift

Hvorfor Dario Cologna har vært et unntak fra regelen og i fjor klarte det eksempelvis Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg mislykkes med, forklarte han slik overfor Dagbladet:

- Nøkkelen er å holde seg frisk og legge inn en god treningsperiode med mye mengde på lavere intensitet etter Tour de Ski. For min del føler jeg touren hjelper på å komme i form, men det er helt avgjørende å bruke god tid etter touren før man konkurrerer igjen, sier Cologna til Dagbladet.

- Du er den eneste av de seks gullvinnerne i OL i 2018 som også gikk Tour de Ski. Er frykten for touren overdreven?

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

- For meg er det mulig å gjøre det bra begge steder. Hadde jeg trodd at jeg ikke kunne vinne gull i mesterskap ved å gå touren, hadde jeg droppet Tour de Ski, forteller Cologna til Dagbladet.

- Det er mange muligheter å vinne på, også å kombinere Tour de Ski og mesterskap. Jeg skjønner at mange av de norske løperne har en annen oppfatning, som Bjørgen, Krüger, Klæbo og Haga, men jeg er ikke enig i at det er så vanskelig å kombinere begge deler.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!