Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eliteserien: Molde-Rosenborg

Alarmklokkene ringer på Lerkendal

Rosenborg likner mer og mer på det som ødela sesongen i fjor. Eirik Horneland er allerede i alvorlig trøbbel.

SCORET: Ohi Omoijuanfo var involvert i det meste offensivt for Molde. Video: Fotball Media Vis mer
  • Molde-Rosenborg 1–0 (0–0)

I 2019 FIKK Rosenborg rundjuling av Molde hjemme på Aker Stadion og tapte 3–0. Det var tungt. Rosenborg lå sist på tabellen da kampen var over.

Denne kvelden, selv om Moldes hærfører Magnus Wolff Eikrem bare hadde en sånn passe pluss forestilling, han var I hvert fall ikke i nærheten av å herje som for ti og en halv måned siden, ble Rosenborg kontrollert til tre nye Molde-poeng.

Jeg sitter med en følelse av at det er enda tyngre.

Ikke fordi sesongen er kjørt, vi er så vidt i gang, men fordi forhåpningene var så store.

2020 skulle jo ikke starte som 2019.

DA MOLDE KJØRTE tempo var det klasseforskjell mellom lagene. Da gjorde hjemmelaget egentlig som de ville. De gangene Molde slapp seg ned fikk Rosenborg anledninger til å prøve seg. Men det ble med forsøkene, Rosenborg er egentlig ikke gode nok til mer.

Skuldrene er for høye, Rosenborg halter mer enn de løper.

Offensiven er mer tilfeldig enn noe annet.

Og når rytmen ikke er der, er ikke Rosenborg det de ønsker å være.

Null scoringer på de to første kampene underbyger påstanden.

DET ER ÉN ting å tape i Molde, det må alle som kommer dit ta høyde for. Molde er tittelforsvarere. Molde er Norges beste fotballag som hadde rekka 13-2-0 på Aker Stadion i 2019. Men det er noe helt annet å egentlig ikke være i nærheten av vinne på en dag da motstanderen ikke var på topp.

Det var ikke Rosenborg.

Og det er ille.

RESULTATET I MOLDE framkaller spøkelsene fra 2019 og setter alarmklokkene i gang på Lerkendal. Rosenborg skulle ta igjen det tapte denne sesongen. Ikke tape alt fra start. Nå er selvfølgelig ikke fem poeng til Molde en krise så lenge det er 84 poeng igjen å spille om, men Rosenborg kan ikke forsvare seg med teoretisk matematikk.

Slik Rosenborg så ut denne lørdagskvelden er sjansen stor for at avstanden er enda større etter tre serierunder.

Til uka kommer nemlig kontringskongene fra Bodø til Lerkendal.

EIRIK HORNELANDS STØRSTE problem, og det som vil få de trønderske kritikerne til å heve røsten og sakte, men sikkert begynne å dytte treneren ut på planken, er mangelen på Rosenborg-fotball. Det er ikke bare sånn at Rosenborg ikke treffer med de de skal, at det er mangel på presisjon og flyt som plager dem.

Rosenborg spiller ikke den fotballen de skal.

Rosenborg-fotballen, den som nærmest skal vokse opp gjennom gresset på Lerkendal – røttene man snakker om, spillet som minnes og forutsettes fordi Rosenborg er mer enn en klubb, Rosenborg er et krav – må laget øve mer på.

HVIS MALEN ER å spille hurtig fotball i lengderetningen med få berøringer, ta alle kontringer eller bygge opp spillet bakfra gjennom å holde ballen sentralt, flytte den ut på kantene og så bringe den tilbake gjennom 1) kanter som går inn i banen og avslutter, eller 2) kanter/backer som leverer innlegg i motstanders boks – hvilket det er, det er det som er Rosenborg-fotball – er utfordringene Eirik Horneland har nærmest gigantiske.

Der Rosenborg er nå ser du lite eller ingenting av det i kamp.

Selv med analytisk lupe er det vanskelig å få øye på lagets DNA.

SAMHANDLING ER ET ord fra den Eggenske fotballskolen. Det har sine forutsetninger. For det første må du trene inn et lag, en stamme, alt i repetisjonenes navn. For det andre må du repetere angrepsmønstrene til det sitter i ryggmargen, om og om igjen.

Du kan ikke flørte med taktiske bastarder.

Du kan ikke tillate avvik.

Men per dato inneholder Rosenborgs fotball flere unntak enn regler.

Og i Trondheim, som vi vet. er det bare en vei til målet.

FOR MOLDE ER det stikk motsatt. De topper tabellen, har mer å gå på og har fått i gang Ohi Omoijuanfo etter skaden. Rosenborg er allerede på armlengdes avstand. De trenger ikke se seg over skuldra. Og viktigheten av det så du på gleden etter kampen.

Ja, det er viktig å lede Eliteserien.

To runder inn i sesongen er det enda viktigere å slå erkefienden fra Trondheim.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!