Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Albania-Norge 1-2

Etter vårens fire strake seire er det klart at seier i bare en av høstens tre gjenstående kamper nesten helt sikkert vil gjøre Norge til gruppevinner. At fire av de fem seirene i kvalifiseringen er hentet på fremmed gress gjør bragden enda større.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

André Bergdølmos corner fra høyre ble til det tredje vakre dødballmålet i en kamp som førte Norge helt til terskelen av sluttspillet som sparkes igang i Belgia og Nederland om ett år og noen dager.

Norge er nå ubeseiret i 15 bortekamper på rad, og laget vinner på alle fronter. Først vant spillerne over frykten for å reise til Albania, som viste seg å være ganske ubegrunnet. Så vant de over varmen som var atskillig verre å hanskes med, og til sist over et farlig albansk lag.

Drømmestart

Steffen Iversen har i de siste EM-kvalifiseringskampene drevet enmannsbedriften A/S Drømmestart. I Tbilisi tvang han fram selvmålet som sendte Norge i ledelse etter et kvarter, i hjemmekampen mot Georgia ble han matchvinner i det fjerde minutt. Denne gang gikk det enda fortere.

Kampen var såvidt kommet i gang da Norge fikk frispark på 25 meters hold. Erik Mykland vippet ballen opp til Iversen, og etter to minutter og 20 sekunder duppet den inn i nettet bak målvakt Foto Strakosha.

Det var starten Norge ønsket seg i tropeheten i Tirana, der det bare har blitt varmere for hver dag under det korte oppholdet. Alt lå til rette for at Norge kunne styre inn tre nye poeng, men dessverre var det ikke slutt på vakre frisparkmål med den norske versjonen av «Start-vippen».

Kjempeskudd

Etter et kvarter fikk Albania frispark i omtrent samme posisjon foran det norske målet. Ståle Solbakken vant en takling, men Bledar Kola kastet seg over beinet hans etter at ballen var sparket bort.

Protestene hjalp ikke, og Igli Tare fikk vise fram skuddfoten sin. Han traff like vakkert som han gjorde flere ganger under oppvarmingen før avspark, og ballen føk i mål via tverrliggeren utenfor Frode Olsens rekkevidde.

Norge hadde et par store sjanser før pause, først ved Tore André Flo i det 31. minutt og så en stor dobbeltsjanse ved Iversen i det 35. minutt. Mål-Foto reddet Albania begge ganger.

Farlige albanere

Også hjemmelaget hadde sine store sjanser, hjulpet av at Alf-Inge Håland slet veldig tungt på høyrebacken. Han hoppet inn i laget da Vegard Heggem meldte skadeforfall kampdagen, og holdt på å rote det ordentlig til da han tråkket på ballen slik at Altin Haxhi kom alene gjennom i det 34. minutt. Skuddet ble såvidt blokkert.

Albania var som Nils Johan Semb advarte om langt mer gjennombruddshissig enn Georgia, og hadde både fart og individuelle ferdigheter. Sekunder etter at Steffen Iversen misbrukte en ny stor sjanse i det 52. minutt holdt Altin Rraklli på å straffe Norge da han stormet gjennom og skjøt hardt og lavt. Frode Olsen svarte med en flott redning.

Tore Pedersen måtte ut med skade en snau halvtime før slutt, etter først å ha pådratt seg et gult kort som setter ham utenfor hjemmekampen mot Hellas i september.

Bjørn Otto Bragstad, egentlig femtevalg som midtstopper, hoppet inn og tettet utmerket igjen, og det banet veien for Flos vinnermål.

(NTB)