<b>0-1:</b> Albanias Armando Sadiku header ballen forbi Romanias keeper Ciprian Tatarusanu som var på halvdistanse i situasjonen. Foto: REUTERS/Max Rossi/NTB Scanpix
<b>0-1:</b> Albanias Armando Sadiku header ballen forbi Romanias keeper Ciprian Tatarusanu som var på halvdistanse i situasjonen. Foto: REUTERS/Max Rossi/NTB ScanpixVis mer

Albania skrev EM-historie. Nå må de bite negler i flere dager

Kan gå videre med én seier og ett mål.

Romania - Albania 0-1 (0-1)

(Dagbladet): Begge lag hadde i teorien mulighet til å gå videre før kveldens kamp. Det er som kjent fire av de seks gruppetreerne som tar seg videre til åttedelsfinalen. Uavgjort ville bety at begge nasjonene røyk ut.

Man skulle tro at det utgangspunktet ville gi en åpen kamp med sjanser begge veier, men det skjedde ikke. I stedet var det lenge en søvndyssende forestilling.

Forhåndsfavoritten Romania skuffet mest og i stedet var det EM-debutant Albania som tok med seg alle poengene. Det betyr at laget som så ut til å være sjanseløse etter to strake tap, plutselig kan ta seg videre.

For EM-håpet lever for nasjonen som står med en seier på tre kamper og 1-3 i målforskjell.

Det er allerede to grupper hvor lag nummer tre på tabellen står med tre poeng etter to kamper. Disse vil sannsynligvis ligge bedre an enn Albania etter siste gruppespillkamp - selv med tap.

I de tre øvrige gruppene står de foreløpige treerne med to poeng (to grupper) og ett poeng. Men det er kun ett lag som ikke har noen poeng i disse tre gruppene (Tyrkia i gruppe D). Det er derfor et par resultater som skal gå Albanias vei for at de tar seg videre.

Men umulig er det ikke. Her er et eksempel på hva som vil være nok for Albania-avansement:

Tsjekkia spiller uavgjort mot Tyrkia i siste kamp (lagene står da med henholdsvis to og ett poeng) og verken Sverige eller Irland vinner sin siste kamp mot henholdsvis Belgia og Italia (begge står da med to poeng).

Svaret på om de tar seg videre får Albania mest sannsynlig ikke før onsdag, da siste gruppe spilles ferdig.

FOTBALL-EM, GRUPPE A:
Frankrike32104-17
Sveits31202-15
Albania31021-33
Romania30122-41

Historisk scoring

Lyon viste seg å være en «lykkeby» for Romania i 1998-VM da laget vant åpningskampen i mesterskapet. De gulkledde håpet nok at den bragden skulle gjenta seg mot et Albania-lag som ikke hadde slått kveldens motstander siden 1948 (13 kamper).

Slik gikk det ikke.

De første 20 minuttene inneholdt ikke mye å skrive hjem om, men så vartet plutselig Albania opp med en praktkontring.

Det var Ermir Linjani som fikk alle sjansers mor da han blåste ballen over mål på bakerste stolpe etter fint albansk spill i forkant. Heldigvis for vingen var han i offside da avslutningen gikk.

Og Albania var nærmest ledelse den første halvtimen. Både Ledian Memushaj og Migjen Basha kastet bort noen gode muligheter ved å avslutte for dårlig. Likevel fikk laget belønning for strevet.

Armando Sadiko snek seg inn bak forsvaret til Romania på et høyt innlegg fra høyre, og stanget inn nasjonens aller første EM-mål. Det fikk både fansen og spillerne til å ta helt av i en ekstatisk feiring.

For Albania var det et historisk øyeblikk. For Romania ble det en skikkelig kalddusj like før hvilen.

- Et grusomt mål for Romania å slippe inn, mente Brede Hangeland på kommentatorplass i TV 2 Zebra.

DAGBLADETS DOM:

Armando Sadiko: Blir historisk med den aller første scoringen for Albania i et EM-sluttspill. Den ekte idrettsgleden han viste etter scoringen må også nevnes.

Gianni De Bias: Albania-treneren traff på taktikken i denne kampen. Den karismatiske treneren må få sin del av æren for at spillerne leverte når det gjaldt som mest.

Ciprian Tatarusanu: Keeperen ruset ut for å fange innlegget på scoringen, men feilbedømte totalt og gjorde jobben enklere for målscorer Sadiko.

Stor sjanse

I den andre omgangen ble Romania snytt for en gedigen sjanse da linjedommeren vinket med flagget og dommeren dømte offside. Rumenerne ville fort utliknet dersom pipeblåseren hadde latt den gå.

- Det er større sjanse enn straffespark, mente Brede Hangeland.

Ikke mange minuttene etterpå hamret Denis Alibec og Romania ballen i tverrliggeren.

Bogdan Stancu deler den foreløpige toppscorertittelen i EM med to mål. Begge har kommet på straffespark. I dag forsøkte spissen å avslutte selv fra distanse ved flere anledninger, til lagkameratenes frustrasjon.

Romania ble dermed det andre laget som er bekreftet ute av EM-sluttspillet etter Ukraina.

For Albania er et 68 års Romania-mareritt over.

Les også: Hva skjedde med de sveitsiske trøyene under kampen mot Frankrike?