HER GÅR DET GALT: Etrit Berisha har akkurat bommet på ballen, mens Fabian Schär enkelt setter ballen i det tomme målet. Det holdt for Sveits.&nbsp;<br>Foto: NTB Scanpix
HER GÅR DET GALT: Etrit Berisha har akkurat bommet på ballen, mens Fabian Schär enkelt setter ballen i det tomme målet. Det holdt for Sveits. 
Foto: NTB ScanpixVis mer

Albansk EM-debut endte med rødt kort og enorm miss tre minutter før slutt

Tapte mot Sveits. 

Albania - Sveits 0-1 (0-1)

(Dagbladet): Sveits-kampen var Albanias aller første sluttspillskamp i fotball, og med fasiten i hånda hadde albanerne håpet på en helt annen start på mesterskapet enn de fikk.

Allerede før fem minutter var gått headet den sveitsiske stopperen Fabian Schär inn 1-0 i et åpent mål. Keeper Etrit Berisha forlot streken men bommet fullstendig i feltet.

Så la Sveits seg lavere på banen og inviterte albanerne med i EM.

Rødt kort

Og Albania kom veldig nærme også. Etter en drøy halvtime ble Armando Sadiku nydelig frispilt, men alene med keeper Sommer var det keeperen som kom seirende ut.

Sadikus skudd ble parert med Sommers høyre fot, og sveitserne slapp med skrekken. Du satt likevel med en følelse av at Albania kunne komme seg inn i kampen igjen.

Den følelsen varte i fire minutter til.

Da skled kaptein Lorik Cana mens han løp opp et sveitsisk gjennomspill og ble tvunget til å handse like utenfor sekstenmeteren for å hindre en gedigen sveitsisk sjanse.

Cana hadde gult kort fra før og fikk marsjordren etter viljehandsen. Det påfølgende frisparket ble forøvrig klint i stolpen av Dzemaili.

- Det røde kortet kom på et tidspunkt da Albania var i ferd med å ta over kampen og få selvtillit, sa NRK-ekspert Tom Nordlie da lagene var på vei inn til pause.

- Det skal bli blytungt for Albania å komme inn i kampen igjen nå.

Mer enn en vanlig kamp

Ironisk nok startet Albania sluttspillskarrieren mot landet ti av spillerne i den albanske troppen har vokst opp i.

Båndene mellom Sveits og Albania er så tette at brødrene Granit og Taulant Xhaka startet for hvert sitt land i dag.

DAGBLADETS DOM:
Valon Berahmi: Det ser nesten litt nonsjalant ut, der Berahmi fordeler baller og peker i alle retninger, men det sveitsiske midtbaneankeret styrte kampen mot Albania som han ville.
Yann Sommer: Matchvinner-redningen tre minutter før full tid er mer enn nok til å få to tomler opp. Sikret Sveits seieren da det kokte ute på banen.
Lorik Cana: Når du er kaptein i ditt lands aller første sluttspillskamp er det ikke lov å dra på seg to gule kort på 36 minutter.

Og som i lokalderbyer spiller det kanskje ikke så stor rolle om det er ti mot elleve i familieopgjør heller, for Albania var centimetre unna å satt et langt gjennomspill på mål like etter pause.

Likevel var det Sveits som skapte de største sjansene kampen gjennom. Haris Seferovic bommet ikke mindre enn fire ganger alene med keeper.

Kvarteret før slutt ble han nesten straffet for missene også. Sadiku ble spilt fri på fem meter, men fra skrått hold hamret han ballen på utsida av stanga.

Og drøye tre minutter før full tid ble sjansen enda større, og da falt den til Sadikus erstatter, Shkelzen Gashi.

Helt alene med keeper satte han ballen mot nærmeste kryss, men der lå keeper Sommer og fikk såvidt et par fingre på ballen.

Dermed sto sveitserne igjen med tre poeng, mens albanerne kommer til å piske seg selv for sjansene som glapp.