Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Albertville - 1992

Norge kom grusomt tilbake etter katastrofe-OL i Calgary. Null gull ble til ni medaljer av edleste valør i Albertville.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var først og fremst i langrennssporet at Norge feiret sine triumfer. De norske herreløperne gjorde rent bord.

Før turen til Frankrike sto Norge uten tremilsgull i mesterskap. Men i Albertville løsnet det til gagns:

Vegard Ulvang sto på toppen og fikk pallselskap av Bjørn Dæhlie og Terje Langli. Ulvang tok i tillegg gull på 10 km klassisk. Dæhlie startet på veien til å bli tidenes vinterolympier med gull på 15 km og femmila. Også etter stafetten kunne Norge feire gull.

Selv om både Ulvang og Dæhlie kunne reise fra Albertville med tre gull tre gull og én sølv, var de ikke mestvinnende i langrennssporet. Ljubov Egorova vant tre gull og to sølv.

Historisk

Men nesten like historisk som den norske langrennsuksessen: Norge gikk til topps i alpint for første gang på 40 år. Kjetil Aamodt vant super G-gull, mens Finn Christian Jagge seiret i slalåm. Jagge stakk av med gullet som var bestilt av italieneren Alberto Tomba.

På skøytebanen ble det 1500 m-gull til Johann Olav Koss. Koss vant fire hundredeler foran Ådne Søndrål. Geir Karlstad fikk gullet han hadde jobbet for i så mange år på 5000 meteren.

Finsk hoppsuksess

Toni Nieminen ble lekenes hoppnavn. Finnen vant gull i laghopp og stor bakke, og tok bronse i normalbakken. Mark Kirchner ble skiskytterkonge med to gull (10 km og 20 km) og en sølv.

På skøytebanen ble det to dobbeltvinnere på kvinnesiden. Bonnie Blair vant de to korteste distansene (500 m og 1000 m), mens Gunda Niemann tok seg av de to lengste distansene (3000 m og 5000 m).

<B>TRIPPELSEIER: Vegard Ulvang, Bjørn Dæhlie og Terje Langli sørget for trippelseier i Albertville. Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart