HISTORISK: Roger Federer ble søndag historisk da han som 35-åring vant Wimbledon for åttende gang. Ikke bare står han med flest seiere i turneringa i historien - han er også den eldste som har vunnet turneringa. Foto: Juergen Hasenkopf/REX/Shutterstock
HISTORISK: Roger Federer ble søndag historisk da han som 35-åring vant Wimbledon for åttende gang. Ikke bare står han med flest seiere i turneringa i historien - han er også den eldste som har vunnet turneringa. Foto: Juergen Hasenkopf/REX/ShutterstockVis mer

Utøverne som presterer i høy alder

Alder er ingen hindring. Slik kan de eldre idrettsstjernene fortsatt sette ungdommen på plass

Motivasjon, penger og en støttende familie er stikkordene.

(Dagbladet): Roger Federer ble søndag historisk da han som 35-åring sikret sitt åttende Wimbledon-trofé. Ikke bare er det flest i historien - sveitseren er nå også den eldste som har vunnet den gjeve turneringa etter at tennis ble profesjonelt.

Dagbladet har tidligere omtalt at verdens fem beste tennisspillere holder en snittalder på 31,6 år. Roger Federer - nå ranket som verdens tredje beste tennisspiller - er 35 og fortsetter å prestere på det absolutte toppnivå.

Men det er ikke bare Federer - blant andre Marit Bjørgen (37) og Ole Einar Bjørndalen (43) hevder seg i den absolutte verdenstoppen, selv om de begynner å dra litt på åra. Alder er tilsynelatende ingen hindring.

Mer penger i idretten

Espen Tønnessen er fagansvarlig for utholdenhet på Olympiatoppen. Han mener det er flere grunner til at utøvere som Bjørgen, Bjørndalen og Federer kan prestere selv om de nærmer seg eller har bikket 40. Men han drar fram to:

- Det er mer sosialt akseptert å holde på langt opp i alder nå, sammenlignet med for ett og to tiår siden. Da var det en større forventning fra samfunnet om at «nå måtte en bli ferdig med å leke», få seg en familie og en skikkelig jobb som man kunne brødfø familien med. Dette gjaldt nok spesielt i synet på idrettskvinner, sier Tønnessen til Dagbladet.

I TOPPFORM: Marit Bjørgen var ute en sesong, fikk sønnen Marius, gjorde comeback og vant fire VM-gull i Lahti. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
I TOPPFORM: Marit Bjørgen var ute en sesong, fikk sønnen Marius, gjorde comeback og vant fire VM-gull i Lahti. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Han mener det økonomiske også er en bidragsyter. For det er mer penger i idretten i dag enn noen gang tidligere.

- Eldre dyktige idrettsutøvere kan tjene mye penger, og mer penger enn hva de ville tjent i en vanlig jobb. I tillegg så gjør de det kjekkeste de vet om i livet, nemlig å trene, konkurrere og utvikle seg, sier Tønnessen.

Motivasjonen

Når Dagbladet spør Tønnessen om hva som kjennetegner utøvere som kan holde på lenge, drar han frem tre punkter:

- De har gjerne vært svært suksessfulle i mange år, og en liten reduksjon i fysisk kapasitet og prestasjonsevne på grunn av aldring, kan de ta inn på klokskap, mentale ferdigheter og tekniske og taktiske ferdigheter. I tillegg er de fortsatt 100 prosent motiverte for å trene og utvikle seg, og for å prestere i konkurranser. De setter seg stadig nye mål, og jobber hardt og målrettet for å nå dem, sier Tønnessen.

Langrennsløperen Hilde Gjermundshaug Pedersen nådde toppen av karrieren da hun tok sin første verdenscupseier som 41-åring. Samme vinter tok hun en OL-bronse. Nybygda-løperen ble tidenes eldste kvinnelige vinner av et verdenscuprenn da hun tok sin første seier 7. januar 2006.

- Det hadde mye å gjøre med motivasjon. Jeg var skadefri og hadde en kropp som fungerte. Lysten til å fortsette å drive med langrenn var fortsatt til stede. Det var en lang vei for å komme dit, men jeg angrer ikke, sier Gjermundshaug Pedersen til Dagbladet.

Samme vår valgte hun å legge langrennskiene på hylla - iallfall på landslaget. I ettertid satset noen sesonger på langløp, og satte rekord i Birkebeinerrennet i 2008.

PÅ TOPP: Hilde Gjermundshaug Pedersen tok OL-bronse i 2006, 41 år gammel. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
PÅ TOPP: Hilde Gjermundshaug Pedersen tok OL-bronse i 2006, 41 år gammel. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

- Jeg hadde den indre viljen til å drive med noe jeg synes var fantastisk gøy, og at jeg kunne få det beste ut av det, sier hun.

Familiens støtte

Tønnessen sier også at utøverne som kan holde på så lenge, gjerne har en ektefelle og familie som støtter dem i idrettskarrieren. Det punktet synes også Hilde Gjermundshaug Pedersen er viktig.

- Der er jeg veldig enig. Man trenger en familie som backer deg, og har forståelse for hva du driver med og at du må inn i den «bobla». Det kreves knallharde prioriteringer som idrettsutøver. Jeg kan se tilbake nå og tenke at «jammen var jeg egoistisk», sier hun.

43 OG LIKE SPREK: Ole Einar Bjørndalen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
43 OG LIKE SPREK: Ole Einar Bjørndalen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Hennes døtre, Eli og Ida, ble bitt av basillen, og begynte å trene langrenn som sin mor. I 2006 vant trioen NM-gull på stafett.

- Gjorde det det enklere for deg, at de falt for samme sport?

- Ja, jøss. Alle kan riktignok ikke bli best, og noen skader og diverse gjorde at de måtte gi seg. Men idrettsgleden tok de med seg videre. Den er like viktig, og det er godt å se, sier Gjermundshaug Pedersen.