Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lagerbäck forlenger med Norge

Alderen er hans minste problem

Lars Lagerbäck har enn ikke levert EM-sluttspillet han ble ansatt for å levere. Når NFF forlenger engasjementet er utgangspunktet det som er veldig mye vanskeligere - VM.

GÅR VIDERE MED NORGE: Lars Lagerbäck og Per Joar Hansen har sagt ja til å trene Norge gjennom VM-kvalifiseringen til Qatar 2022. Når den er ferdig er Lagerbäck 73 år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GÅR VIDERE MED NORGE: Lars Lagerbäck og Per Joar Hansen har sagt ja til å trene Norge gjennom VM-kvalifiseringen til Qatar 2022. Når den er ferdig er Lagerbäck 73 år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

LARS LAGERBÄCK BEGYNTE å føle på det, og vurderte å gi seg etter at han tok Nigeria til VM i 2010. Etter seks internasjonale sluttspill begynte han å kjenne på det å bli eldre som fotballtrener.

Han vurderte å pensjonere seg.

Han var 62 år.

NÅ ER HAN 71 år og har sagt ja til å trene Norge fram til han er 73, kanskje 74 om vi kvalifiserer oss til VM i Qatar 2022. Ikke fordi han plutselig er redd for å bli så gammel som tallene forteller at han er – dagens 70-åringer er jo fortidas 55-åringer – men fordi han 1) er ønsket, 2) har lyst, og 3) og kanskje det aller viktigste for alle som bryr seg om norsk fotball, har tro på Norge menn A.

Lars Lagerbäck ser noe han ikke så da han overtok Norge tilbake i 2017.

Han ser en mulighet til å videreutvikle og perfeksjonere det som har kommet til på veien.

NORGE ER BLITT bedre under Lars Lagerbäck, det er et faktum. Men vi er ikke blitt gode nok. Etter tre år med svensken er vi fortsatt der vi var da han tok over. En playoff-nasjon. Vi spilte playoff til EM 2016, og skal spille playoff til EM 2020.

I beste fall skynder vi oss langsomt.

PER-MATHIAS HØGMO var 17 minutter unna å ta Norge til EM 2016 da vi ledet 1–0 mot Italia på Olympiastadion i Roma høsten 2015. Så gjorde Haitam Aleesami noe han sjelden gjør, han serverte Norges motstander en ferdigscoret pasning til 1–1. Det var over. Det kan godt hende Italia hadde kommet ut på topp uavhengig av Aleesami-missen, at feilen ble framprovosert fordi vi ble rundspilt, men likevel slik Høgmo gjerne liker å si at vi var 17 minutter unna, det kan også kalles marginer.

Alle fotballtrenere snakker om marginer.

Lars Lagerbäck også.

DET ER NEMLIG marginer, de som ikke er på vår side, som gjør at vi må ut i playoff denne gangen også. Ifølge Norges trener. Av ti kamper i kvalifiseringen spilte vi fem uavgjort. To av dem – da marginene tok oss – ledet vi 2–0 på Ullevaal Stadion. En annen måte å se det på, og det er den klokeste, er at vi ikke var gode nok da det gjaldt.

Det var ikke marginer som fikk Sverige til å score tre og Romania to da Norge trengte å vinne.

Det var dårlig forsvarsspill.

Akkurat som i Roma.

NÅR LARS LAGERBÄCK forlenger kontrakten med NFF handler det om VM 2022. Det handler om å bygge videre på det allerede nevnte, framgangen i spill, det vi ser, men som foreløpig ikke har gitt tellende resultat på kvalifiserende tabeller. Vi er der vi var sist vi prøvde å kvalifisere oss. I playoff. Og derfor sitter jeg med en følelse av at det som skal skje i mars neste år, playoff i Nations League, vil være helt avgjørende for Lars Lagerbäcks videre arbeid.

Blir det EM får den påfølgende VM-kvalifiseringen en flying start.

Går Norge på trynet mot Serbia eller i en eventuelle finale, blir det mest som et hakk i plata.

NORGE HAR IKKE spilt sluttspill siden EM 2000. Det er enda vanskeligere å kvalifisere seg til VM. Dit er det bare gruppevinnerne som er direkte kvalifisert. Hva som skjer med toerlagene er avhengig av om UEFA velger en Nations League-variant for VM-kvalifiseringen også. Men det er det vi aner som skaper norsk optimisme, den nye generasjonen spillere, våre neste beste menn.

Det er det som pirrer Lagerbäck.

Det er å få det beste ut av dem som er jobben hans.