ETTERLYSER DOPINGTESTER: Sandnes Ulfs Aksel Berget Skjølsvik (t.v.) forstår ikke hvorfor han aldri har avlagt prøve som fotballspiller.
Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
ETTERLYSER DOPINGTESTER: Sandnes Ulfs Aksel Berget Skjølsvik (t.v.) forstår ikke hvorfor han aldri har avlagt prøve som fotballspiller. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpixVis mer

Aldri blitt dopingtestet på 10 år som toppspiller

Flere tippeligakapteiner slår alarm.

• Antidoping Norge: Bare langrennsutøvere blir testet oftere

(Dagbladet): Sandnes Ulf-kaptein Aksel Berget Skjølsvik har vært toppfotballspiller i ti år.

Fortsatt er han ikke blitt dopingtestet. Andre plukkes ut til kontroll årlig.

Dagbladet spurte én profil på hvert tippeligalag hvor lenge det er siden han ble testet for doping. Svarene varierte sterkt. Det ene ytterpunktet er Sandnes Ulf-kapteinen Aksel Berget Skjølsvik (25):

- Jeg er aldri blitt testet.

- Hva tenker du om det?

- Nei, det er overraskende. Jeg har vært med i toppfotballen i ti år nå - det er ti år siden jeg debuterte for aldersbestemte landslag - og skjønner ikke dette. Det kan være tilfeldig, jeg vet ikke.
 
Mesterskapstest
Den vi snakket med som sist ble erklært dopingfri, er Strømsgodsets keeper Adam Larsen Kwarasey (25). Men han har heller ikke blitt kontrollert her hjemme.

- Jeg ble testet 9. februar, etter bronsefinalen i Afrikamesterskapet, sier Ghanas landslagsmann.

- Det tror jeg var andre gang i hele karrieren. Faktisk tror jeg også forrige gangen var med landslaget, så det har aldri skjedd i Tippeligaen. Men det er ikke nødvendig å teste meg heller!

Han synes ikke det er grunn til å sende ut kontrollørene oftere.

- Nei, altså, jeg tror de har god oversikt. Hadde det vært en historikk for doping i norsk fotball, hadde det vært greit å gjøre det oftere, sier Kwarasey.
 
- Riktig balanse
Sogndals Per Egil Flo (24) ble testet for to sesonger siden.

- Det var vel på Brann stadion i 2011. Det er eneste gangen jeg er blitt testet som Sogndal-spiller, men jeg har opplevd det på aldersbestemte landslag. Det gjør ikke noe om det skjer oftere, men de trenger neppe å teste hver eneste spiller årlig. Annet hvert år er nok, sier Flo.

Det kravet oppfylles i tilfellet Miika Koppinen (34), Tromsø:

- Jeg ble sist testet i fjor. Jeg vil tippe jeg er blitt testet annet hvert år, og det føles som en riktig balanse, synes jeg, sier den finske stopperen.

- Min siste dopingkontroll kom i 2009, da jeg spilte i Lyn. Jeg tror det var etter Lyn-Odd på Ullevaal, sier Viking-kaptein Indridi Sigurdsson (31).

12 år siden sist
Haugesund-keeper Per Morten Kristiansen (31) er aldri blitt testet mens han har spilt for sildeby-klubben.

TESTET I AFRIKAMESTERSKAPET: Strømsgodset-keeper Adam Larsen Kwarasey har sluppet å møte dopingkontrollører på norske baner. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
TESTET I AFRIKAMESTERSKAPET: Strømsgodset-keeper Adam Larsen Kwarasey har sluppet å møte dopingkontrollører på norske baner. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

- Sist jeg ble testet tror jeg var på Ullevaal, da jeg spilte for Moss mot Vålerenga, i 2001, sier han.

- Og det er jo ikke godt nok. Ikke i det hele tatt. Jeg kunne ha gjort mye på de åra der.

Christian Brink (30) i Sarpsborg 08 ble tatt til side av antidopingmyndighetene i 2012.

- Jeg ble testet i fjor høst. Så det er ikke så veldig lenge siden. Det kom tre-fire kontrollører etter en trening. Det var min tredje test totalt - de to forrige skjedde da jeg spilte i Sverige, sier Brink.

- Det er lenge siden forrige gang for min del. Det må være i 2010, sier Kristofer Hæstad (29) i Vålerenga.

- Det var en periode jeg ble dopingtestet hele tida, men det har kanskje ikke vært noen grunn til det de siste åra, ler han.

Ikke testet i RBK - Det er vel to år siden forrige test, sier Start-stopper Glenn Andersen (32).

- Tidligere i vinter dukket kontrollørene opp på ei trening hvor jeg ikke deltok. Det hadde ikke gjort noe for meg om de kom oftere. Men jeg tror ikke jeg er den som blir plukket ut først heller. De tar nok dem som løper mest, og det er ikke meg.

Rosenborg-kaptein Tore Reginiussen (26) har ikke fått sine dråper analysert etter at han kom til Trondheim.

- Siste gang var etter en kamp for Tromsø mot Brann i 2011. Jeg er blitt testet maks én gang i året, og knapt nok det. Nå er det ikke noe grunnlag for å teste fotballspillere hver uke, men det bør skje med jevne mellomrom, sier han.

Aalesunds Jonathan Tollås Nation (22) anslår at han er blitt testet fem ganger på sju sesonger.

- Det er faktisk ikke så lenge siden sist. Det var etter hjemmekampen mot Molde i august i fjor, sier han.
Én gang på ti år
Frode Kippe (35) markerte seg som en fysisk tøff stopper allerede på 90-tallet, men dopingtester har han ikke opplevd mye av.

- Jeg ble testet to ganger med kort mellomrom i 2011. Før det var det veldig lite. Jeg ble kontrollert på et par landslagssamlinger i 2006-2007, men på mine ti første år i Lillestrøm tror jeg bare det skjedde én gang.

En annen veteran forteller en kopi av Kippes historie.

- Jeg kom til Hønefoss i 1994, og på mine ti første år ble jeg bare testet én gang. Men de fem siste åra er jeg blitt testet tre ganger, seinest etter høstkampen vår mot Stabæk i fjor. Og det synes jeg er veldig bra, sier Hønefoss-klippen Frode Lafton (37).

12 ÅR UTEN PRØVER: Haugesunds Per Morten Kristiansen  var Moss-keeper i 2001 da han avla sin siste dopingtest. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
12 ÅR UTEN PRØVER: Haugesunds Per Morten Kristiansen var Moss-keeper i 2001 da han avla sin siste dopingtest. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

Mens vi er inne på seniorene:

- Jeg ble testet i fjor, borte mot FC København i Europa League. Totalt er jeg kontrollert sju-åtte ganger på 20 år, sier Moldes Daniel Berg Hestad (37).

38 år gamle Morten Fevang har nå gått lenge uten å avgi urintest.

- Det var en periode der jeg ble testet hver gang det var noe, men det er lenge siden. Min siste test skjedde for seks år siden, da jeg spilte i Danmark, sier Odd-spilleren.

Greske dopinghistorier
Brann-kaptein Markus Jonsson (32) anslår at han er blitt testet sju ganger i karrieren.

- Den siste var i fjor, tror jeg.

Han kom til Brann i januar i 2012, etter at kontrakten med greske Panionios ble terminert.

- I Hellas var det veldig mange tester. Det var annerledes der. Jeg delte rom med en lagkamerat - en av de eldste på laget. Han fortalte meg at han en gang, tidlig i sin karriere, hadde gått inn på et rom hvor andre spillere befant seg. Da så han noen få slange med intravenøst rett inn i armen. Det så ut som et sykehus, forteller Jonsson.