Aldri for mye kos og klem

Når du ser hvordan Kristin smiler, skjønner du litt mer hva dette dreier seg om.

DE CENTIMETERNE som Kristin Størmer Steira foreløpig taper i hver eneste spurt, tar hun igjen i smilet.

For den som tror topplangrenn gjelder bare det å komme først i mål, har skjønt lite. Selv for de aller beste blir det til slutt helheten som bestemmer om de orker å fortsette, om noen vil betale for jobben deres og om folk gidder å følge med.

Da var det nok Svein Tore Samdal, gamletreneren til Kristin, som tok poenget da han avsluttet som landslagssjef i fjor med replikken:

- Det blir aldri nok kos og kjærlighet.

SITATET er en liten historieforfalskning. Svein Tore tenkte mer på det å få være hjemme hos sine egne i stedet for å skulle dulle videre med landslagsjentene. Men fordi det å ta vare på utøvere på kjærligst mulig vis er en god treneregenskap uansett hvilken gruppe du leder, er det greit å minne om replikken.

Den falt idet Torino-OL var over og Samdals aksjer som trenerguru for de ekstreme intervalløktene var blitt mer usikre dag for dag i takt med Marit Bjørgens kaving etter form og stil.

MARITS NEDTUR var så iøyenfallende at den skygget for framgangen til Kristin Størmer Steira; en av Samdals nærmeste disipler.

I et OL der den ene langrennsmedaljen glapp etter den andre, ble det lett å overse Kristins tre fjerdeplasser.

ALDRI FOR MYE: Det  Kristin Størmer Steira  taper i spurten, tar hun igjen i smilet, skriver Dagbladet.nos kommentator. Foto: EPA/Scanpix
ALDRI FOR MYE: Det Kristin Størmer Steira taper i spurten, tar hun igjen i smilet, skriver Dagbladet.nos kommentator. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Det var ikke fair i vurderingen av Svein Tore Samdals treningsfilosofi.

KRISTIN SELV var fair. Det faller henne lett:

- Jeg hadde ikke vært så god uten opplegget hans. Intervalltreningen har passet meg perfekt, lød hennes konklusjon idet treneren dro hjem til enda mer kos og kjærlighet.

Etterpå har Kristin gått på en smell. Sist høst ble håpløs. All treningsgleden forsvant og med den evnen til å ta seg ut i de mest krevende øktene:

- Jeg satt mer inne på hotellrommet og gråt enn jeg var på trening, forteller Kristin nå.

HUN VAR gått lei jobben; kanskje til og med møtt en lettvegg. De psykologiske begrepene er nok mer svevende enn den bastante følelsen av at langrenn ikke var moro lenger. Uansett fikk en av Norges beste idrettsutøvere en påminning om viktigheten av helhet i en jobb der suksess tilsynelatende lar seg enkelt forklare på en resultatliste.

Fra sidelinja kan det virke som om de fleste andre hadde trengt den leksa mer, men desto bedre at Kristin forteller om hvordan nytreneren Egil Kristiansen og lagvenninnene hjalp henne å finne treningsgleden igjen. Hun har noe å lære fra seg både på ski og i resten av livet.

EN UKE framover gjelder det mest det som gjøres på skiene.

Da går det an for alle å se at der Marit Bjørgen stivner etter mange år med Svein Tore Samdals røffe intervaldosering, spretter Kristin Størmer Steira fortsatt fram med trening ut fra de samme prinsippene. Men skal en slik sammenligning gi noen mening, må treningsekspertisen inn i detaljene; sjekke forholdet mellom trening og hvile, se doseringene i hver økt, måle muskelsammensetning og laktatnivåer og veie de overveldende fysiske kravene i de tyngste ukene mot utøvernes varierende psyke.

Treningsarbeide på dette nivået er komplekst, men det er nettopp antall variable muligheter bak en VM-medalje som gjør det morsomt å lete.

I hvert fall når du finner rett vei tilbake.

I DAG fant Kristin den til bronse. Før hun spurter bedre, blir hun ingen komplett løper i fellesstart.

Men det nærmer seg fort.

Kristin er bare 25 år, har fått orden på den klassiske teknikken og skøyter bakker med en frekvens som vi i noen tiår trodde var forbeholdt løpere fra andre treningsregimer eller med motoren koblet til høyst private bensintanker.

Og så sprenger jenta felt.

AKKURAT det begynner å ligne en norsk egenskap i dette mesterskapet.

Norsk skiidrett har fått fram en generasjon som tør litt mer; Astrid Jacobsen, Magnus Moan, Petter Northug og nå Kristin Størmer Steira.

Det skal mye trygghet til for å tørre.

Litt kos og kjærlighet også.