Tokyo-OL

Aldri har tallene vært høyere

27 nye personer med funksjon i OL har fått coronavirus. Aldri har tallet vært høyere på en enkeltstående dag. Rekord også i hele Tokyo og resten av Japan.

OL-BY: Tokyo arrangerer OL fram til 8. august. Foto: NTB
OL-BY: Tokyo arrangerer OL fram til 8. august. Foto: NTB Vis mer
Publisert
ol-logo

OL Tokyo

2020

TOKYO (Dagbladet): Smittevernreglene skulle sørge for «trygge leker» i Tokyo. I stedet øker tallene for hver dag som går.

Torsdag ble det registrert 27 nye tilfeller av coronavirus i OL. Alle personene har en funksjon under lekene, enten som utøvere, funksjonærer eller frivillige.

I hele Tokyo ble det torsdag satt dagsrekord med 3865 nye smittetilfeller. Det opplyste organisasjonskomiteen tidlig i morges, norsk tid.

Dermed setter OL-byen coronarekorder på alle fronter. Totalt har 220 personer som har en rolle eller funksjon i OL testet positivt for viruset siden 1. juli.

MUNNBIND: Frykten er fullt utbrudd i OL-landsbyen. Her holder norske utøvere pressekonferanse. Foto: Bjørn Langsem
MUNNBIND: Frykten er fullt utbrudd i OL-landsbyen. Her holder norske utøvere pressekonferanse. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- To av personene som er involvert i OL er lagt inn på sykehus. Situasjonen er ikke alvorlig, opplyser Masanori Takaya, talsperson i organisasjonskomiteen.

Alarmklokkene har gått for fullt de siste dagene. De 27 nye tilfellene i OL dreier seg om 18 japanere og ni utlendinger, deriblant tre utøvere.

Tre av personene - to utøvere og én funksjonær - har oppholdt seg i OL-landsbyen der alle utøverne bor. Et stort utbrudd her er marerittet.

I går ble det kjent at den amerikanske stavhopperen Sam Kendricks og den argentinske stavhopperen Germán Chiaraviglio er ute av OL. Begge testet positivt i OL-landsbyen, noe som skaper frykt for en dominoeffekt.

SMITTEN ØKER: Alle bærer munnbind i Tokyos gater. Foto: NTB
SMITTEN ØKER: Alle bærer munnbind i Tokyos gater. Foto: NTB Vis mer

Utøverne ble fraktet til et hotell, der de er satt i isolasjon. Etter nyheten om Kendricks positive test ble medlemmer av Australias friidrettslandslag satt i isolasjon. De ble seinere sluppet ut.

De siste dagene har smittetallene i Tokyo ligget på konstant mellom 3000 og 4000 tilfeller. Byen er inne i sin verste periode siden pandemien startet, skriver Japan Times.

Organisasjonskomiteen opplyser at nærmere 40.000 personer har kommet til Tokyo de siste dagene for å ta del i OL.

Og smitten øker ikke bare i OL-byen. Torsdag ble det også satt ny dagsrekord i Japan med 10.000 nye smittede.

UTFORDRINGER: Amalie Iuel og trener Leif Olav Alnes forteller om utfordringene knyttet til coronaviruset. Foto: Lise Åserud / NTB
UTFORDRINGER: Amalie Iuel og trener Leif Olav Alnes forteller om utfordringene knyttet til coronaviruset. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Leif Olav Alnes - treneren til Karsten Warholm - erkjenner overfor Dagbladet at situasjonen er utfordrende. Fra OL-landsbyen til den olympiske stadion er det «stinn brakke» på bussene.

- Det er den mest utfordrende settingen. Vi har på oss doble munnbind. Da vi skulle inn på stadion i går, var det ufattelig mange mennesker der. Da sendte jeg utøverne hjem, sier han, og påpeker at vurderingen også skyldes eksponering for varmen.

- Vi prøver å unngå mange mennesker. Det var noe vi kjente på i begynnelsen, sier Amalie Iuel, norsk håp på 400 meter hekk

- Men alternativet kunne vært verre hvis de avlyste hele shiten. Det er jeg glad for ikke har skjedd. Vi får bare være ekstra forsiktige.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer