-  Aldri hatt så vondt

Thor Hushovd sleit seg gjennom 204,5 km uten å få puste skikkelig. I dusjen etterpå måtte han støtte seg til veggen for å holde seg på beina.

Ei uke før Tour de France pekte Hushovd ut gårsdagens etappe som den absloutt verste i årets ritt. Han fikk rett.

-  Dette er den verste dagen i mitt liv. Det var forferdelig. Jeg har aldri hatt det så vondt, forteller Thor Hushovd gjennom sin trener Atle Kvålsvoll.

26-åringen fikk den verst tenkelige oppladningen. Laget overnattet i høyden, og luftveisplagene fra onsdagen ble mye verre.

-  Jeg våknet flere ganger i løpet av natta, og måtte til legen fordi jeg var så tett.

Reddet av utforbakkene

Penicillin-kuren han har gått på de siste dagene har ikke hjulpet.

-  Det var en plage fra start til mål. Jeg klarte aldri puste skikkelig, sier Hushovd.

Etter bare 15 km måtte han stoppe for å fikse sykkelen. Men det var pusteproblemene og de stupbratte fjellene som holdt på å knekke ham.

Hushovd ble frakjørt i den første stigningen, men kom seg heldigvis fram til hovedfeltet i den andre utforkjøringen halvveis i etappen.

-  Det var veldig bra at jeg kom meg fram til feltet der Robbie McEwen satt. Det var rundt 30 mann der, og da jeg klarte å bite meg fast i dem gikk det brukbart inn, sier en utslitt Hushovd.

I går kveld fikk han etterlengtet massasje, mat og hvile. Men kroppen var så sliten at han måtte støtte seg til veggen for å klare å stå oppreist i dusjen.

-  Thor tåler ekstremt mye smerte, så når han klager på at det har vært vondt, da har det vært fryktelig, sier Kvålsvoll til Dagbladet.

Har gitt opp trøya

Å bryte rittet var aldri i tankene til Hushovd. Til det er motivasjonen alt for sterk.

-  Det er bare tre dager igjen. Det, og drømmen om Champs-Elysées er det som holdt meg oppe. Jeg har fortsatt et håp om å få vist meg fram på sisteetappen.

Men den grønne trøya har Hushovd gitt opp. Med mindre det skjedde et mirakel i natt, er plagene for ille til at han skal klare å hevde seg på spurtene på dagens etappe.

-  Det ser veldig mørkt ut akkurat nå. Plagene tapper kreftene, og jeg tror jeg må konsentrere meg om å fullføre etappen på en brukbar måte, sier Hushovd.

 Hushovd og Kurt Asle Arvesen kom begge i mål drøyt en halvtime etter Armstrong, rundt ti minutter innenfor tidsfristen.

EI PINE: Med sykdom i kroppen slet Thor Hushovd seg gjennom gårsdagens etappe i Tour de France. Han kalte det «sitt livs verste sykkeldag», og etterpå måtte han støtte seg i veggen for å stå oppreist i dusjen.