Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Aldri mer høydehus

Knut Holmann (32) setter ikke sine bein i høyderommet på Toppidrettssenteret foran OL. Tilliten er vekk etter det tre uker lange oppholdet da alt gikk galt før VM i fjor. Høydemåleren viste minst 300 meter for mye.

De tre ukene i fjor juli sov, spiste og kjedet Knut Holmann seg 15 timer i døgnet i høyderommet. Han trodde han pustet i høyfjellsluft perfekt for produksjon av oksygentransporterende røde blodlegemer. - Jeg skulle ligge på 2800 meter. I ettertid har det vist seg at jeg lå opp mot 500 meter lavere, sier Holmann til Dagbladet. For Holmann ga derfor oppholdet null effekt. - Oppholdet var bortkastet. Klart jeg ble oppgitt og irritert. Istedenfor å sitte der inne kunne jeg gjort mye annet gøy, sier padleren med OL- og VM-medaljer ti år i strekk.

Uforklarlig

Ørjan Madsen er faglig ansvarlig for Olympiatoppens høydeprosjekt. Slik forklarer han feilmålingen: - Vi analyserte lufta i høyderommet da vi ikke kunne registrere økning i de røde blodlegemene på Knut. Da fant vi et avvik. Madsen mener at avviket ikke kunne være mer enn 300 meter. Toppidrettssjef Bjørge Stensbøl hevder det like gjerne kunne vært 50 meter som 500 meter. - Hvordan kan dette skje? - Vet ikke. Det er få av disse høyderommene. Vi har ikke mye erfaring, svarer Madsen. I etterkant av Holmann-episoden tok Olympiatoppen i bruk en ny og bedre metode for å dobbeltsjekke høyden i høyderommet. Siden rommet ble tatt i seriøs bruk av eliteutøvere i september 1998, har mange av våre beste langrennsløpere, skøyteløpere, roere og padlere bodd der lengre perioder. Det er umulig å fastslå hvorvidt også disse har bodd for lavt. - Det kan ikke utelukkes, innrømmer Madsen.

Tester OL-formen

Noen uker etter sitt høydeopphold opplevde Knut Holmann formsvikt under VM i Milano. Han klarte bare så vidt å padle seg til OL-plass på 500 meter. I år har Holmann kuttet drastisk ned på trening i høyden. Høydehus er han ferdig med for godt. - Bidro fjorårets opplevelse til denne beslutningen? - Ja. Når man først prøver høydehus, viser det seg at man bor på feil høyde. Nei, det er kjipt at de ikke hadde styring over det, sier Holmann. I går tok Knut Holmann sin kongepokal nummer 11 da han vant 1000-meter i NM. - Løpet forteller at jeg er i rute foran Sydney-OL, sa Holmann. sindre.halkjelsvik@dagbladet.no ldri mer høydehus # Knut Holmann (32) setter ikke sine bein i høyderommet på Toppidrettssenteret foran OL. Tilliten er vekk etter det tre uker lange oppholdet da alt gikk galt før VM i fjor. Høydemåleren viste minst 300 meter for mye. # Av SINDRE HALKJELSVIK # De tre ukene i fjor juli sov, spiste og kjedet Knut Holmann seg 15 timer i døgnet i høyderommet. Han trodde han pustet i høyfjellsluft perfekt for produksjon av oksygentransporterende røde blodlegemer.

- Jeg skulle ligge på 2800 meter. I ettertid har det vist seg at jeg lå opp mot 500 meter lavere, sier Holmann til Dagbladet. For Holmann ga derfor oppholdet null effekt.

- Oppholdet var bortkastet. Klart jeg ble oppgitt og irritert. Istedenfor å sitte der inne kunne jeg gjort mye annet gøy, sier padleren med OL- og VM-medaljer ti år i strekk.

Uforklarlig

Ørjan Madsen er faglig ansvarlig for Olympiatoppens høydeprosjekt. Slik forklarer han feilmålingen:

- Vi analyserte lufta i høyderommet da vi ikke kunne registrere økning i de røde blodlegemene på Knut. Da fant vi et avvik.

Madsen mener at avviket ikke kunne være mer enn 300 meter. Toppidrettssjef Bjørge Stensbøl hevder det like gjerne kunne vært 50 meter som 500 meter.

- Hvordan kan dette skje?

- Vet ikke. Det er få av disse høyderommene. Vi har ikke mye erfaring, svarer Madsen.

I etterkant av Holmann-episoden tok Olympiatoppen i bruk en ny og bedre metode for å dobbeltsjekke høyden i høyderommet. Siden rommet ble tatt i seriøs bruk av eliteutøvere i september 1998, har mange av våre beste langrennsløpere, skøyteløpere, roere og padlere bodd der lengre perioder. Det er umulig å fastslå hvorvidt også disse har bodd for lavt.

- Det kan ikke utelukkes, innrømmer Madsen.

Tester OL-formen

Noen uker etter sitt høydeopphold opplevde Knut Holmann formsvikt under VM i Milano. Han klarte bare så vidt å padle seg til OL-plass på 500 meter. I år har Holmann kuttet drastisk ned på trening i høyden. Høydehus er han ferdig med for godt.

- Bidro fjorårets opplevelse til denne beslutningen?

- Ja. Når man først prøver høydehus, viser det seg at man bor på feil høyde. Nei, det er kjipt at de ikke hadde styring over det, sier Holmann.

I går tok Knut Holmann sin kongepokal nummer 11 da han vant 1000-meter i NM.

- Løpet forteller at jeg er i rute foran Sydney-OL, sa Holmann.

sindre.halkjelsvik@dagbladet.no

<B>VANNMANN: </B>Knut Holmann trives bedre på vannet enn i høydehus.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media