Aldri mer Norge

Han har grublet og nølt, men nå har Tore André Flo (32) bestemt seg én gang for alle: Han spiller ikke mer for landslaget.

VALHALL (Dagbladet): Så seint som da Tore André Flo skrev under for Vålerenga for fem uker siden, var han lysten på en ny periode med landslaget. Han sa nei til Åge Hareide i fjor høst, men øynet muligheten for å gjøre comeback da han flyttet til Oslo.

-  Da Tore André droppet landslaget, var det mest fordi han ikke var innstilt på enda flere døgn på hotell. I Oslo har han sin egen leilighet på Majorstua. Ved å komme tilbake til Norge åpner det seg en mulighet for landslagsspill igjen. Han har gitt uttrykk for at han savner å spille for Norge. Det kribler i beina hans når de spiller, sa Flo-agent Gunnar Martin Kjenner til Dagbladet i begynnelsen av juli.

Flo sa det slik til VG:

-  Vi får se om jeg er god nok da.

Møter gamle kjente

I dag drar Flo den korte veien fra Majorstua til Ullevaal for å spille mot Tromsø. Det blir en kamp som vekker minner. Det var i Tromsø at Flo fikk gjennombruddet sitt i 1995. Der spilte han sammen med dagens TIL-spillerne Ole Martin Årst, Arne Vidar Moen, Morten Pedersen, Thomas Hafstad, Bjørn Johansen og trener Steinar Nilsen. Flo hadde en kanonsesong og scoret 18 mål. Ti dager etter at Flo ga Tromsø ledelsen i 2- 1 seieren over Vålerenga, fikk han landslagsdebuten av Drillo hjemme mot England (0-0) 11. oktober 1995. Siden ble det 76 landskamper og 23 scoringer. Flere blir det ikke.

-  Jeg har sluttet på landslaget. Nå er det endelig, sier Flo.

-  Du har flere ganger sagt «jeg får se, jeg får se» når du blir spurt om comeback. Er du sikker på at dette er endelig?

-  Ja, jeg er egentlig det. Vi har tett kampprogram og jeg har familiære ting i tillegg. Overskuddet jeg får, vil jeg bruke på ungene mine.

-  Så dette er farvel til landslaget for godt?

-  Ja, det er det.

Han benekter at dette er en beslutning han har tatt i samråd med Vålerenga.

Hardt program

Faktum er at Tore André Flo som Vålerenga-spiller har like hardt kampprogram som da han hadde mest tillit i Chelsea. Det var roligere både i Sunderland, Glasgow Rangers og Siena. Med serie, cup og eventuelt Champions League blir det kamper tre ganger i uka framover. Slikt kjennes på kroppen - som ikke lenger er som i glansdagene. I går trente Flo bare 45 minutter før han gikk av banen. Der var han helt til medspillerne var både ferdigtrent, ferdigdusjet og ute til lunsj. Fysioterapi og akupunktur sto på programmet for Flo. Han var førstemann av banen og sistemann hjem.

-  Jeg fikk behandling for litt stramme lår. Det kan kanskje komme av at jeg har litt stiv rygg. To dager etter kamp er jeg ikke lenger den kvikkeste personen.

Dilemma

Det er et dilemma for både Flo og trener Kjetil Rekdal. Flo trenger kamper. Samtidig kan han ikke spille for mye. Da kommer smertene som kan spores tilbake til prolapsen han pådro seg i Italia.

-  Dette blir en balansegang. Jeg må finne ut hvor mye jeg kan spille. Men Kjetil Rekdal tenker veldig fornuftig på dette. Han har en plan som går lenger enn til neste kamp, sier Flo. Bli derfor ikke overrasket om Flo ikke spiller fra start i dag, blir tatt av tidlig eller eventuelt ikke spiller i det hele tatt. Hjemmekampen mot Brugge tirsdag kommer nemlig i tidligste laget.

-  Men jeg er kampklar om jeg tas ut på laget, sier Flo. Ryggplagene gjør han nå noe med.

-  Jeg driver opptrening etter prolapsen. Bygger opp musklene i hofte og rygg. Jeg har nok vært for svak i de musklene og ikke nok opptatt av å trene opp de musklene. Det har jeg prioritert helt siden jeg kom hit, sier Flo som roser det medisinske støtteapparatet i Vålerenga.

Han har allerede begynt å glede seg til sesongslutt. Da venter en lang treningsperiode. Ikke siden den siste sesongen i Brann (1997) har Flo kunnet trene seg opp gjennom en oppkjøring over flere måneder. Like etter sesongslutt kommer han til å oppholde seg i huset i London sammen med familien. Det til tross for at Vålerenga da skal fortsette å trene felles.

-  Jeg vil være litt i England og ta noen treninger for meg sjøl. Det er klubben villig til.

Står over Royal League?

Flo har også tenkt tanken på å stå over eventuelle Royal League-kamper for å prioritere trening. Slik håper han å kanskje forlenge karrieren med en sesong eller to.

-  Ja, dette er noe Vålerenga er villige til å diskutere. Jeg har vært inne på tanken. Det har gått mange år i ett nå, og jeg blir stivere og stivere. Jeg får ikke tid til å trene skikkelig, og dette kan bli veldig viktig.

Sier Flo og ser på klokka. Han skal til frisøren - og er sant å si ikke vant til å ha journalister hengende over seg hele tida.

-  Det er veldig nytt. Veldig rart å være tilgjengelig for intervju hver dag i tre uker nå. I de andre klubbene jeg har vært, har det kanskje vært to spillere til intervju i uka.

-  Er det litt gøy også?

-  Ja, det er forfriskende når det er blide folk. Men det blir kanskje slitsomt om det bare kommer skitspørsmål.

SIER NEI: Tore André Flo begynner å bli varm i Vålerenga-trøya. To mål mot finske Haka i Champions League-kvaliken tyder på at han er i ferd med å hente fram gammel storhet. Men landslaget? - Nei, sier spissen.
FLONALDO: Brasil - Norge 1 - 2: Kampen som sikret Tore André Flo evig heltestatus i norsk fotball.