- Aldri møtt en så skarp og våken toppidrettsutøver

Dagbladets team møtte Alexander Dale Oen i Flagstaff for åtte dager siden.

(Dagbladet): En hel idrettsnasjon sliter med å sette de riktige ordene på sjokket og sorgen over Alexander Dale Oens plutselige og ubegripelige bortgang mandag kveld, lokal tid.

26-åringen døde av hertestans på sitt hotellrom i Flagstaff, USA, hvor han var på høydesamling sammen med landslagskollegene i svømming. 26-åringen ble funnet på baderommet av lagkamerater, som hadde stusset over at han hadde stått svært lenge i dusjen. Olympiatoppens lege Ola Rønsen var raskt på stedet og satte igang hjerte- og lungeredning, og ambulansen ankom 6-7 minutter senere.

Etter å ha kjempet for livet til Dale Oen i en drøy time ble han erklært død på Flagstaff Medical Center.

Skarp Dagbladets fotograf Thomas Rasmus Skaug og reporter Pål Marius Tingve møtte en sedvanlig blid, entusiastisk og optimistisk Dale Oen i OL-modus i Arizona, mandag for åtte dager siden. Det var et møte som gjorde dypt inntrykk på dem begge.

- Jeg har aldri møtt en så skarp og våken toppidrettsutøver. Han stilte spørsmål om hvorfor vi stilte de spørsmålene vi gjorde fordi han var genuint interessert i den journalistikken vi skulle lage. Han viste en helt annen forståelse av jobben vi gjør enn de fleste andre toppidrettsutøvere. Han var opptatt av å ha et godt forhold til media, og ikke bare på et overfladisk nivå, men han ville også forstå oss som mennesker, og derfra forstå hvorfor vi jobber som vi gjør, sier Tingve.

- Vi hadde en veldig hyggelig dag sammen med ham, hvor vi ble så godt kjent at det etterpå nærmest føltes som vi var blitt litt kamerater, selv om det var første gang jeg møtte ham, sier Skaug.

- Det var veldig hyggelig å få oppleve ham på den måten og morsomt at han stilte opp på en i utgangspunktet tullete og morsom ting. Det viser hvor avslappet han var til ting rundt seg, og det var strålende at han var så lite selvhøytidelig, fortsetter han.

Kjepphøy I løpet av ei ukes rundreise i USA, møtte Skaug og Tingve flere norske OL-håp på treingsleir, og fotografen utfordret dem alle i egne øvelser. Oen tok som vanlig utfordringen på strak arm og bød på seg selv i rikelig monn. Resultatet kan dere i videoen øverst i artikkelen, som tegner et bilde av en sprudlende og positiv ung mann som ble revet bort så altfor ung.
 
- Dale Oen tok oss veldig godt imot. Da han ble utfordret i svømming, tok han det på en kjepphøy, men morsom måte, som jeg liker veldig godt. Han sa at han hadde fulgt med på serien tidligere, så han forventet lett match. Vi fant en veldig god tone med en gang, og gikk rundt og var kjepphøye mot hverandre hele tida. Han var veldig lett å komme innpå og bli kjent med, og det at vi fikk så god kontakt på så kort tid, sier mye om ham, sier Skaug.

Etter å ha svømt en oppvarmingsrunde ble det bestemt at fotografen skulle få et forsprang på 15 sekunder på 50 meter bryst, noe Dale Oen mente var altfor mye.

- Han mente at ti sekunder måtte holde. Treneren hans sa at han måtte gi alt, men at jeg ikke måtte ødelegge ham, for da ville jeg fått skylda for å ha ødelagt OL for ham. Godt over halvveis snudde jeg meg for å se etter ham, men så ham ikke. Da det var ti meter igjen dukket han opp i øyekroken, og i det han passerte meg, stakk han hodet opp og smilte skikkelig bredt. Da innså jeg at slaget var tapt, og han var vel fornøyd med seg selv. Men han var andpusten han også, og jeg fikk ikke høre noen gloser om hvor god han var og hvor dårlig jeg var. Han viste seg som en god vinner og ga meg et kompliment om at jeg var god til å svømme. Det var en ære for meg å konkurrere mot verdensmesteren, sier Skaug.

Tett på Også som fotoobjekt var han takknemlig å jobbe med.

- Han var veldig interessert og kunnskapsrik om fotografering selv, og slapp nok derfor fotografer tettere innpå seg enn mange andre. Han kunne se hva et godt bilde kan være for noe, og det er sjelden. Når du blir spurt om du kan vise fram bildene du har tatt, føler du press selv også, sier Skaug.