- Aldri noen reell mulighet

Norge-Spania 0-3: Nils Johan Semb innser at Norge var sjanseløse mot Spania. Vi fulgte kampen direkte.

Norge var aldri i nærheten av Spania i hjemmekampen på Ullevaal i kveld. Allerede fra start avslørte det norske laget sine åpenbare svakheter:

 • Pasningsspillet var elending. Allerede etter fem minutter hadde Trond Andersen slått tre feilpasninger på egen banehalvdel i upresset posisjon.
 • Presset var for lavt. Spanjolene fikk lov til å spasere langt inn på Norges banehalvdel, og vi var altfor slappe til å komme opp i ballfører.

  Kombinasjonen av disse to førte til at Norge ble rundjult av Spania. Og at Norge tapte 3-0, noe som er det største tapet hjemmetapet under Nils Johan Semb.

  - Spania var klart bedre enn oss, det må vi bare akseptere. Vi tapte for et lag som var klart bedre enn oss i alle faser: bedre teknikk, høyt balltempo, bedre fysikk, sier Semb etter kampen.

  I den første kampen ble vi reddet av en guddommelig Espen Johnsen, men i dag var heller ikke han optimal.

  Johnsen skadd


  For etter 20 minutter hoppet vår helt fra Valencia opp på en corner og landet forkjært. Ankelen ble skadd, og gjorde at han aldri kunne ta fram storspillet fra den første kampen.

  Men Johnsen signaliserte utrolig nok at han kunne fortsette kampen - til stor overraskelse fra alle som så den stygge skaden.

  Semb angrer på sin avgjørelse om å la Espen Johnsen fortsette kampen: - Jeg må ta sjølkritikk på det. Til syvende og sist er det min avgjørelse, og vi skulle helt klart ha byttet ut Johnsen.

  Spania fikk tilslutt betalt for sitt massive press, og etter 35 minutter skar Joseba Etxeberria inn fra høyre og spilte ballen videre til Juan-Carlos Valeron.

  Valeron viste hele verden sitt fantastiske overblikk og trillet ballen til Raul inne i det norske feltet. Alene med Johnsen satte den spanske super-spissen ballen i mål. Et flott mål, fra det eneste laget som klarte å spille fotball i kveld.

  I løpet av første omgang hadde ikke Norge én avslutning på mål. Det nærmeste var et skudd fra John Arne Riise, som gikk 5 meter over.

  - Aldri noen reell mulighet


  Det norske laget gikk ut med en helt annen innstilling i andre omgang. Dessverre varte det bare i fem minutter før kampen var punktert.

  - På 1-0 hadde vi et håp om å snu i 2. omgang. Vi prøvde oss med 4-4-2, men så kom to lettkjøpte mål. Men tro likevel ikke vi hadde noen reell muliughet.

  For selv om Semb kastet innpå Håvard Flo, var det aldri noen tvil om hvilket lag som eide Ullevaal i kveld. Og målene i andre omgang var lettkjøpte - men aldri ufortjente.

  2-0 kom etter en pasning fra Raul, som ble fanget opp av Christer Basma i feltet. Men klareringen fra Basma gikk rett til Valeron, som enkelt satte ballen inn i målet til Espen Johnsen.

  Sju minutter seinere fullførte Spania ydmykelsen av det norske laget. Espen Johnsen fikk et tilbakespill, men med sin vonde ankel skjøt han rett i hodet på Joseba Etxeberria. Ballen trillet inn i målet til stakkars Espen Johnsen.

  - Nå var nok kampen allerede avgjort, da jeg gjorde tabben min. Men det er klart jeg er skuffet. Jeg ønsker jo å gjøre en best mulig jobb for Norge, sier keeper-helt Johnsen, som var helt knust etter tabben sin.

  Og Semb måtte bare innse nederlaget: - Over to kamper var vi aldri i nærheten av nivået til de spanske spillernes nivå - det er bare å se på hvem de bytter inn i andre omgang (Guti, Joaquin og Baraja, jorn. anm.).

  Piping


  Det norske laget ble tilslutt pepet av banen i Sembs siste landskamp. Og det har Semb forståelse for.

  - Jeg skjønner skuffelsen, alle håpet vi skulle klare det. Vi må leve med det, vi klarte det ikke. Vi måtte vært på optimalt nivå, og ha marginene med oss, men vi er rett og slett ikke gode nok.

  - Tidenes beste bortekamp


  - Dette er en lykkelig dag, Spania er i Portugal nå. Vi prøvde å spille på samme måte som i Valencia - og da visste vi at Norge ikke ville slippe til, sier Spanias trener Inaki Saez.

  - Jeg er stolt av laget, dette er den beste bortekampen vi har spilt.