- Aldri sett før

Valget til det svenske supertalentet i langrenn er oppsiktsvekkende.

IMPONERER: Alvar Myhlback deltar på Lysebotn Opp under Blinkfestivalen i Sandnes. Foto: Carina Johansen / NTB
IMPONERER: Alvar Myhlback deltar på Lysebotn Opp under Blinkfestivalen i Sandnes. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert

Det svenske supertalentet Alvar Myhlback (16) blir spådd en stor karriere innen langrenn. Flere ganger har han satt seniorutøvere på plass det siste året, og tok blant annet sølv i det svenske mesterskapet i fjor.

I november mente flere at Myhlback burde få prøve seg i verdenscupen allerede denne sesongen - etter at han slo knockout på nesten hele den svenske eliten på en sprint under den nasjonale åpningen i Bruksvallarna.

Det var hans første sprint noensinne - på snø. Han ble bare slått av Calle Halfvarsson og Oskar Svensson.

- Jeg kan ikke fatte det. Jeg visste ikke at det var så gøy med sprint, sa Myhlback selv.

SUPERTALENT: Svenske Alvar Myhlback. Foto: Ulf Palm / TT / NTB
SUPERTALENT: Svenske Alvar Myhlback. Foto: Ulf Palm / TT / NTB Vis mer

«Nei, vi har aldri sett noe liknende», skrev Expressen-kommentator Tomas Pettersson, som likevel mente at verdenscupen kom for tidlig for Myhlback denne sesongen.

Det svenske stortalentet har også vist seg fram i Norge, hvor han bodde i fire år og blant annet ble trent av Sondre Sundby (broren til Martin Johnsrud Sundby).

Da han var 13 år vant han Ungdommens Holmenkollrenn, med totalt 800 deltakere til start. Som 15-åring vant han det 18 kilometer lange Kittillrennet i Trysil - med over to minutter. Under Blinkfestivalen i august i fjor ble han nummer 12 i motbakkerennet Lysebotn Opp i konkurranse med flere etablerte stjerner.

SETTES UT: Det gikk ikke helt som det skulle da BBC skulle snakke om Wolverhampton mot Liverpool. VIDEO: BBC/ BMWJARVIS Vis mer

- Vanskelig avgjørelse

Norges skikonge Petter Northug (37) har også trent sammen med den svenske 16-åringen, og leverte følgende skussmål på Twitter august i fjor:

«Fikk trent en time sammen med Alvar Myhlback dagen før Alliansloppet. Aldri møtt en så offensiv og målrettet 16-åring. Har kapasitet som er på nivå med de beste seniorene allerede. To-tre år til med riktig trening og utvikling, så har vi kanskje en ny langrennsstjerne fra Sverige.»

Men det blir foreløpig ikke i tradisjonelt langrenn, for Myhlback avslørte nylig at han kommer til å gå langløp (for Lager 157) på fulltid denne sesongen og satse på Ski Classics - i stedet for å delta i junior-VM i Canada i januar/februar.

- Det var en vanskelig avgjørelse, men nå som jeg har tatt valget, føles det riktig, sier Myhlback til Längd.se og fortsetter:

- Jeg spurte litt folk rundt meg, og alle sier jeg bør gjøre det jeg selv synes er mest moro og stole på det. Så fokus kommer til å bli på Ski Classics. Men det blir nok noen løp i tradisjonelt langrenn også.

- Aldri sett før

NRK-kommentator Jann Post har ikke sett Myhlback live og lite av ham på TV-skjermen, men forteller at det fort begynte å spre seg et rykte om en ung utøver som herjet i sine årsklasser.

- Det begynte et rykte om en Jakob Ingebrigtsen i langrenn som er svensk, sier Post til Dagbladet.

Myhlback prioriterer bort tradisjonelt langrenn akkurat nå, men Post tror at 16-åringen kommer til å gå mye «vanlig» langrenn også.

- Det er sjeldent du ser talenter gjøre tilsvarende valg. Det har vi aldri sett før og jeg tror ikke vi får se det så ofte heller, sier Post.

- Han velger å gå langløp i stedet for junior-VM. Det er overraskende. De fleste ville grepet en mulighet til å gå sitt første store internasjonale mesterskap. Han er gammel og god nok til å kjempe om gullet, og velger å ikke gjøre det, det er utradisjonelt, sier Post videre.

- Ingen garanti

- Er det godt eller dårlig nytt for Norge og langrenn generelt?

- Det er først og fremst godt nytt for de norske som skal gå junior-VM. Han som talent er veldig godt nytt for langrenn generelt, svarer Post og fortsetter:

- Han kan være den Sverige har lengtet etter. Det er ingen garanti for at han blir verdens beste. Han er ikke i mål, men er blant dem som har en mulighet, sier Post, som peker på at mange supertalenter i ung alder ikke klarte å leve opp til hypen.

Post utelukker ikke at vi får se Myhlback i verdenscupen allerede mot slutten av denne sesongen, når Sverige har nasjonal kvote.

NRK-kommentatoren mener at dersom 16-åringen er god nok, så er han gammel nok.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer