Diamond League Karsten Warholm, Filip Ingebrigtsen og Jakob Ingebrigtsen

Aldri sett maken!

Norsk friidrett har ikke vært bedre. Kanskje ikke norsk idrett heller.

TIDENES BESTE: Ingen norsk utøver er på nivået til Karsten Warholm. I kveld tok han en ny seier under Diamond League i Paris, og bekreftet nivået som verdensener på 400 meter hekk. FOTO: AP/Michel Spingler.
TIDENES BESTE: Ingen norsk utøver er på nivået til Karsten Warholm. I kveld tok han en ny seier under Diamond League i Paris, og bekreftet nivået som verdensener på 400 meter hekk. FOTO: AP/Michel Spingler.Vis mer

NORGE drar til friidretts-VM med tre verdensstjerner i løping. Karsten Warholm, Filip Ingebrigtsen og Jakob Ingebrigtsen presterte igjen glimrende i Diamond League, og har medaljesjanser også når samtlige stjerner på 400 meter hekk og 1500 meter er på plass i VM.

Det har aldri skjedd i norsk friidrett, og det er ingen tilfeldighet. Bedre har ikke denne sporten vært i Norge.

Det skjer med utøvere som fortsatt vil holde på i mange sesonger. Eldstebror Henrik Ingebrigtsen har etter sitt EM-gull på 1 500 meter tilbake i 2012, ryddet vei for en unik norsk VM-tropp med kvalitet som peker langt utover dette mesterskapet.

Filip Ingebrigtsen, Karsten Warholm og Jakob Ingebrigtsen er jo bare 26, 23 og 18 år gamle, og har alle tre hatt utvikling de siste sesongene som indikerer at dette kan bli lange og enda mer spesielle karrierer.

Det får komme som det kommer. Allerede nå har de tre levert så overbevisende at det grunn til å sette resultatene i en sammenheng.

Og da er det bare å si:

  • Norge har aldri sett maken.

Ikke i friidrett,; og sannsynligvis ikke i noen annen sport heller.

YDMYKES: Karsten Warhom er blant verdens beste friidrettsutøvere, men han har talent innenfor andre idretter også. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

JODA; vi har hatt verdensenere i friidrett før. Hele tre i spyd. Egil Danielsen vant OL-gull tilbake i 1956, Trine Hattestad var lenge best med både VM -og OL-gull og Andreas Thorkildsen var imponerende sterk med to OL-gull i 2 004 og 2 008 samt VM-gull midt i mellom. Likevel rangeres løp foran en slik teknisk øvelse fordi verdenseliten der naturlig nok er mye større.

Sånn er Vebjørn Rodals OL-gull på 800 meter tradisjonelt regnet som den sterkeste prestasjonen i norsk friidrett, men han dominerte ikke øvelsen sin i flere år. Det gjorde heller ikke Hanne Haugland som tok VM-gull i høyde 1997.

Egentlig er det bare Grete Waitz (verdensmester på maraton i 1983) og Ingrid Kristiansen (VM-gull på 10 000 meter i 1987) som har vært jevnt best i det som nå rangeres blant friidrettens beste øvelser. Men begge var egentlig mest pionerer i internasjonal kvinneidrett. På disse drøyt tretti årene er rekorden på 10 000 meter flyttet nesten ett minutt, mens avstanden fram på maraton er blitt seks minutter i forhold til Kristiansens norske rekord på 2.21.06. Og Grete Waitz som slo alle i New York høst etter høst og var selve den internasjonale maratonkvinnen, står med en bestenotering som nå plasserer henne som nummer 665 i verden.

SLETT ikke alt på de listene er like rent og pent, men ser du matematisk på friidretten har vi en utøver som skiller seg ut:

  • Karsten Warholm er den klart beste Norge noen gang har hatt.

Bare 23 år gammel drar han om en måned til VM i Doha som regjerende mester, og det på et nivå som ingen andre norske. På statistikken over tidenes beste friidrettsprestasjoner holder Karsten ferske Europarekord på 47.12 til sjuendeplassen bare 34 hundredels sekund bak verdensrekorden.

Seiersløpet under Diamond League i Paris i går kveld var på flotte 47.26. Det er også blant friidrettshistoriens tjue beste prestasjoner på 400 meter hekk gjennom alle tider, men mer enn det:

  • Dette var Karstens nest beste løp. Tida var like god som det nestbeste løpet til Abderrahmane Samba; rivalen som han egentlig ikke var i nærheten av sist sesong.

Nå gjennomfører nordmannen øvelsen langt ned på 47-tallet hver gang han konkurrerer. Det er ganske uvanlig. Til sammenligning løp legenden Edwin Moses bare fem ganger likt eller bedre enn det Karsten presterte i går kveld.

Ikke rart at Karsten Warholm denne sommeren stabilt har vært regnet som den fjerde beste utøveren i internasjonal friidrett uansett øvelse.

Og er det da egentlig noen norsk idrettsstjerne som er bedre enn ham?

samme skyhøye nivå har norsk friidrett bare vært gjennom bestenoteringen til Trine Hattestad på 69.48 meter i spyd. Hun holder fortsatt 16.plass på verdenslista, mens Andreas Thorkildsen er nummer 26 med 91.59 omtrent sju meter bak verdensrekorden.

Og tidenes mest kjente norske prestasjon; det legendariske vinnerløpet til Vebjørn Rodal på 1.42.58 under OL i 1996, gir ham bare 46.plassen på 800 meter.

denne historiske verdenslista har Filip og Jakob Ingebrigtsen ennå ikke prestert blant de 100 beste tidene på sin spesialdistanse 1 500 meter. Det kommer de begge til å gjøre. Kveldens to løp rett over 3.31 midt i en tung VM-oppkjøring, holdt høy klasse selv om det var to løpere i feltet som for anledningen var litt sterkere. Begge brødrene har ressurser til å bryte 3.30-grensa og spurt til å vinne i hvilket som helst felt.

Jakobs ekstremt unge alder tilsier selvsagt noe enda mer. På hvilke distanser og akkurat hva, vet ingen. Her finnes det ikke noe sammenlignbart. Ingen løper på tilsvarende alder har trent under et så disiplinert regime og hatt en like stabil utvikling.

Vi har aldri sett maken altså.

Og det gjør tidenes flotteste norske friidrettssesong om mulig enda litt mer spennende.