Erling Braut Haaland

Aldri sett maken!

Midt i måltørken er det bare å løfte blikket. Nå snakker britisk media om hvordan denne unge nordmannen kan forandre Manchester City.

MER ENN BRA NOK: Skuffende slutt på Champions League. Men Erling Braut Haaland er egentlig bedre enn noen gang. FOTO: REUTERS/Ina Fassbender
MER ENN BRA NOK: Skuffende slutt på Champions League. Men Erling Braut Haaland er egentlig bedre enn noen gang. FOTO: REUTERS/Ina Fassbender Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SJU kamper uten mål, og tilnærmet sjanseløs mot imponerende Manchester City. Det svinger ikke av målscoreren Erling Braut Haaland for tida, men det er ingen grunn til å bli nærsynt av den grunn:

  • Egentlig er 20-åringen inne i sin desidert beste sesong.

Idet Dortmund er borte fra Champions League for halvannet år, gjelder det å skjønne at Haaland virkelig har prestert på dette nivå.

Norsk fotball har aldri sett maken. Nå har vi toppscoreren i verdens fremste klubbturnering, og den spissen fotballens største klubber dag etter dag slåss om å skaffe seg.

Det rekker mye lenger enn en serie målløse kamper.

DET er derfor britiske medier rett etter at deres lag rundspilte Dortmund i kvartfinalen i Champions League, nå snakker om hvordan denne nordmannen kan forandre Manchester City.

Sky Sport har sett på hvor få ballberøringer Haaland bruker pr, kamp for å oppnå de fantastiske resultatene sine. Der skiller han seg ut fra Europas fremste målscorere:

- Denne 20-årige spissen har brukt færre enn 29 berøringer pr. 90 minutter hos Borussia Dortmund denne sesongen, skriver Sky Sports fotballkommentator og viser hvordan dette lave antallet touch skiller Haaland ikke bare fra Sergio Aguero; Citys toppspiss gjennom mange år, men også fra de andre storscorerne. I den raske, effektive ballrytmen er den unge nordmannen unik.

Det tror flere britiske eksperter kan hjelpe selv Manchester City til et høyere nivå.

MIDT i målene som akkurat nå mangler, er det lett å glemme hvor spesiell Erling Braut Haaland er som fotballspiller. Kanskje må du studere selve lista over toppscorerne i Champions League 2020/21 for å skjønne hvor strålende denne sesongen egentlig har vært.

Statistikken over fotballens 12 beste målscorere er forbløffende sett med norske øyne. Haaland kan fortsatt bli passert av den fantastiske PSG-duoen Kylian Mbappé og Neymar, men det er langt fra sikkert. Før semifinale og finale er sjansene større for at vår mann i hvert fall ender med det beste snittet av fotballens aller beste avsluttere.

Nå ser lista slik ut:

1. Erling Braut Haaland, Dortmund: 10 mål på 8 kamper og et snitt på 1,25.

2. Kylian Mbappé, PSG: 8 mål på 10 kamper, snitt 0,80.

3. Marcus Rashford, Man U: 6 mål på 6 kamper, snitt 1,00.

4. Olivier Giroud, Chelsea: 6 mål på 7 kamper, snitt 0,86.

4. Neymar, PSG: 6 mål på 7 kamper, snitt 0,86.

6. Álvaro Morata, Juventus: 6 mål på 8 kamper, snitt 0,75.

6. Youssef En-Nesyri, Sevilla 6 mål på 8 kamper, snitt 0,75.

8. Mohamed Salah, Liverpool: 6 mål på 10 kamper, snitt 0,60.

9. Ciro Immobile, Lazio: 5 mål på 5 kamper, snitt 1,00.

10. Robert Lewandowski, Bayern Mü.: 5 mål på 6 kamper, snitt 0,83.

11. Lionel Messi, Barcelona, 5 mål på 6 kamper, snitt 0,83.

12. Karim Benzema, Real Madrid, 5 mål på 7 kamper, snitt 0,71.

Dette er navn og fotballkarrierer som knapt noen gang før er blitt brukt i sammenlikning av nivået til norske fotballspillere. Her er det ikke en tenkt sammenlikning engang.

Det er ren statistikk.

DESSUTEN er det enda noen udiskutable tall som ofte brukes for å formidle det spesielle ved Erling Braut Haaland som målscorer:

  • Han er så ung.

Blant dem som har laget flest mål i Champions League er han yngst; halvannet år yngre enn Mbappé, neste tre år yngre enn Rashford.

Det teller i en sport der de fleste spillerne vil oppleve en kvalitetsøkning fram til slutten av 20-åra. Sånt er det ikke tilfeldig at åtte av årets 12 toppscorere er eldre enn 28 år.

er det midt i denne hyllesten viktig å minne om at det er mye å strekke seg etter selv for en målscorer som har tatt scoringsrekordene fortere enn alle andre. Og ble den yngste til å score 20 mål i Champions League.

Det er en ekstrem duo som topper tidenes liste over målscorere:

  • Cristiano Ronaldo med 134 mål på 176 kamper og et snitt på 0,76 pr. kamp foran Lionel Messi med 120 mål, 149 kamper og 0,81 i snitt.

De to er ennå ikke noe å snakke om for en 20-åring. Til det er både Ronaldo og Messi så altfor mange fotballhistorier unna.

Det tar tid å skrive de store fotballfortellingene. Bare sju spillere har scoret 50 mål eller flere i denne turneringen. De to beste skiller seg virkelig ut. Robert Lewandowski på tredjeplass har 73 mål; Real Madrids Raul 71 og Karim Benzema 70. Så er det et nytt hopp ned til Manchester United Ruud van Nistelrooy med 56 og Thierry Henry som laget 35 av sine 50 mål for Arsenal.

EN slik statistikk er viktig for å skjønne på hvilket nivå Erling Braut Haaland nå blir vurdert. Vi har i mange år regnet Ole Gunnar Solskjær som Norges mest kjente sportsnavn. Han trengte 77 kamper på å score sine 19 mål i Champions League.

Ole Gunnar var en fantastisk avslutter, men hadde ikke i nærheten av de brede ferdighetene som gjør Haaland så ettertraktet internasjonalt.

DET er den voldsomme farten, den intuitive forståelsen av tid og rom og de vanligvis effektive avslutningene som bærer så mye lenger enn en litt tilfeldig rekke med kamper uten mål.

I dette avgjørende oppgjøret mot Manchester City var han igjen mer nyttig enn målfarlig. Så lenge trøkket holdt hos hjemmelaget til å skjule Citys pasningskunst, var Haaland med sine få touch et effektivt bindeledd alene på topp.

Hele ti ganger før pause holdt han City-forsvarerne unna og ballen i gang for Dortmund etter lange framspill. Forspillet hans til 1 -0 var høy klasse. Erling brukte ekstremfarten sin til å fange et langt framspill fra Emre Can bak City-stopper John Stones. Så holdt han Stones unna, fikk slått bakover til Mahmoud Dahoude før Jude Bellingham hadde plass til å styre ballen inn med innsida av høyrefoten.

BARE tre ganger tapte Haaland disse duellene i første omgang. Det var viktig mot en spillemessig sterkere motstander, men altså ikke viktig nok.

For etter pause var det klasseforskjell uansett om tyske medier nå fokuserer mer på det tvilsomme straffesparket som ga City 1 - 1. Med gjestenes totale grep på ballen, forsvant også Erling Braut Haaland.

Til slutt var det mulig å se at selv han kan miste litt av selvtilliten. En vanlig trygg Haaland hadde sannsynligvis valgt å gå selv kvarteret ut i andreomgangen da Dortmund kom tre mot tre rett utenfor Citys straffefelt.

I stedet slo han en enkel pasning til kompis Marco Reus, en ok mulighet endte i ingen ting, og City gikk lekende lett til semifinale mot PSG.

PARODI: Denne parodien på Erling Braut Haaland går viralt i sosiale medier. Tiktok: @chillimcfreund Vis mer

KANSKJE er selv ikke det glitrende angrepslaget Dortmund lenger bra nok til å holde på en klassespiss som Erling Braut Haaland. I praksis er klubben ute av også neste års Champions League, og da øker presset på å la fotballens aller rikeste kjøpe en av de mest lovende internasjonale storscorerne.

Dette er det virkelige sportslige nivået til den fortsatt 20 år gamle nordmannen.

Og da blir enda en kamp uten mål bare enda et mellomspill i en norsk fotballkarriere vi aldri har sett maken til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer