Norge - Spania 27 - 21 håndball-VM 2021 semifinale

Aldri sett maken

Med stortalentet Henny Reistad tilbake i skuddform, har Norge mye større sjanser til å ta VM-gull.

GOD HJELP MOT VM-FINALEN: Stortalentet Henny Reistad kom flott tilbake i semifinalen mot Spania etter en tung start. Det er viktig før søndagens VM-finale mot langt sterkere Frankrike. FOTO: Josep LAGO / AFP.
GOD HJELP MOT VM-FINALEN: Stortalentet Henny Reistad kom flott tilbake i semifinalen mot Spania etter en tung start. Det er viktig før søndagens VM-finale mot langt sterkere Frankrike. FOTO: Josep LAGO / AFP. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HÅNDBALLJENTENE var til slutt overlegent mot Spania. Selv et herlig hjemmepublikum maktet ikke å hjelpe de spanske arrangørene til VM-finalen. Den går på søndag mellom dette mesterskapets to favoritter Norge og Frankrike.

Der skal du se opp for Henny Reistad, den unge norske storskytteren som mange holder som sportens nye stjerne etter at hun dominerte i finalespillet i Champions League siste vår.

Akkurat den dominansen var det lenge vrient å se i går kveld:

  • Der fikk ungjenta en smell igjen, før det meste snudde etter pause.

Mens målvaktslegenden Katrine Lunde sørget for at Norge var foran nesten hele tida, var det de etablerte norske stjernene Nora Mørk (8 mål), Kari Brattset Dale (7) og Veronica Kristiansen (3) som den kvikke og kloke spillfordeleren Stine Bredal Oftedal helst brukte for å holde det norske angrepsspillet oppe.

Henny Reistad sleit som hun tidvis gjorde i OL, men denne gangen klarte hun å komme seg ut av motgangen underveis.

Det ligger en god trenerjobb bak akkurat den fine endringen. I beste fall fortsetter framgangen i VM-finalen.

For det er jo på denne tålmodige måten håndballjentene har jobbet seg fram til posisjonen det siste tiåret som sportens klart beste lag.

DA Norge for fire måneder siden ikke strakk til i den forrige internasjonale semifinalen, var Henny Reistad fortvilet:

- Jeg vet ikke hva det er. Jeg føler meg veldig klar for kampen og har sett for meg hvordan jeg skal prestere bra. Men jeg får det ikke til, sa hun med tårer i øynene etter at Norge røk ut for Russland, og Henny selv bommet mye mer enn hun traff.

Det var overraskende. Flere mener at norsk kvinnehåndball aldri har sett makten til talent.

Hun ble stemt fram på verdenslaget i Handball Planet bare 21 år gammel i fjor. Til sommer-OL i Tokyo kom hun nesten rett fra den magiske finalehelga i Champions League med Vipers. Der var Henny med 22 mål i semifinalen og finalen, den store snakkisen etter Kristiansandklubbens flotte seier.

Slik suksess skal det litt til å kopiere. Det gjelder å forstå hva som skiller når marginene blir så små som i håndballens toppkamper.

har skjønt dette bedre enn dette norske kvinnelandslaget. Resultatene det siste drøye tiåret forteller det.

Da er det også verdt å høre på Thorir Hergeirsson. Treneren som har hatt ansvaret i denne perioden, og har vært opptatt av å holde forventningene til Norges nye unge stjerne på et realistisk nivå:

- I Champions League kom hun inn som en «rookie» og ingen var forberedt på henne, sa han om Henny Reistad etter OL-finalen, og forklarte forskjellen på det som hadde skjedd på klubblaget like før lekene og alvoret som tok nakkegrep på 22-åringen i en olympisk semifinale:

- På klubblaget fikk hun mye plass og gjorde kjempekamper. Det er ikke noe likhetstegn mellom det og at hun skal gjøre det samme på landslaget, understreket Hergeirsson, og mente at Reistad egentlig hadde klart seg godt på landslaget.

ENORMT: De spanske håndballspillerne ble hyllet ved ankomst på hjemmebane, før kampen mot Norge i semifinalen av håndball-VM. Video: Rødt Kort / Pambou. Vis mer

DET ligger mye kunnskap bak en slik vurdering. Ikke nødvendigvis i vurderingen av hvor god Henny Reistad egentlig var i forhold til sitt eget nivå i Tokyo i høst, men om hvordan hun som Norges mest lovende spiller kan hjelpes videre. Til glede for henne selv og alle oss andre.

For mot Russland i den semifinalen gikk det galt midtveis i førsteomgangen da treneren valgte å bruke sin antatt sterkeste distanseskytter. En norsk ettmålsledelse ble til tre mål under ved pause; et skifte som egentlig avgjorde kampen.

Akkurat den kamputviklingen har garantert flere årsaker, men Thorir så en som spesielt gjaldt Henny Reistad. Hun ble preget av å skuffe seg selv. Derfor understreket han med rette alle de andre grunnene:

- Jeg synes hun lider litt av at vi i perioder ikke får flyt i spillet, konkluderte treneren om sin unge stjerne etter dette store nederlaget.

DEN samme beskyttende tenkningen har preget Thorir Hergeirsson bruk av Henny Reistad også i dette mesterskapet.

Det var jo Henny som ble satt inn og skjøt Norge tilbake i VM da håndballjentene holdt på å ryke ut mot Nederland. Men i kvartfinalen var hun likevel tilbake på benken fra start.

Slik fikk hun slippe å ta ansvaret for revansjen mot Russland, og kunne i stedet komme inn med sin skuddstyrke på et lag som allerede fungerte.

Akkurat sånn det skjedde mot Spania midt i førsteomgangen i semifinalen i går kveld.

Bare for å gå galt.

FOR denne VM-kampen ble lenge en ny nedtur for Henny. Rundt henne mistet håndballjentene flyten. Det hjalp ikke at stortalentet etter fem minutters spill scoret sitt første som økte Norges ledelse til 7 - 3:

  • Rytmen i det norske angrepsspillet var totalt forsvunnet.

Norge slet med å finne mottrekk mot spanjolenes nye og svært bevegelige 5:1 forsvar, og Henny fikk den tvilsomme æren av å skyte i stadig mer vriene posisjoner.

Det ga en lang rekke bom, og en helt åpen kamp ved pause.

SEIER: Nora Mørk og de norske håndballjentene er klar for finale i Håndball-VM etter seier mot Spania. Video: Rødt Kort / Pambou. Vis mer

ANDREOMGANGEN startet da også uten Henny Reistad. De etablerte stjernene fant flyten umiddelbart, og Norge fikk grep på kampen igjen.

Så slapp den nye stjernen til; bare for å kaste bort ballen på direkten. Der og da så det trist ut, men det snudde fort:

  • Med et par raske scoringer var Henny Reistad tilbake på nivå.

Akkurat det er hun sannsynligvis nødt til å kopiere i finalen på søndag. Der er motstanden av langt bedre standard, og Reistads ekstreme skuddstyrke en av Norges store muligheter.

Da er det i hvert fall bra å vite at jobben er klokt gjort av Thorir Hergeirsson for å hjelpe henne til å prestere etter evne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer