Erling Braut Haaland Sverige - Norge 1 - 2

Aldri sett maken!

Unge norske idrettshelter vinner nesten alt. Men ingen er som Erling Braut Haaland.

JUBEL: Norge-garderoben var preget av Haaland-feber etter 2-1 seieren over Sverige. Video: NFF. Vis mer
Publisert

NATTAS tittel i svensk presse er fortellingen om hva som venter norsk idrett:

- Sverige mareritt. Senket av Haaland, skriver storavisa Expressen.

- Sånn er det å møte et lag med en klinisk målskytter, og selv ikke ha noen, klager den andre svenske storavisa Aftonbladet.

Akkurat som storaviser over hele verden kommer til å skrive om sine brutte fotballhåp etter kampene mot Norge og Erling Braut Haaland i år etter år framover.

For fortsatt bare 21 år gamle Haaland har 18 mål på 19 landskamper, kommer snart på trening hos en av verdens beste trenere i et av verdens aller beste fotballag og imponerer i kamp etter kamp.

De siste åra har vintersportgiganten Norge forbløffet med unge stjerner i stadig nye idretter. Karsten Warholm er verdens beste i friidrett, Jakob Ingebrigtsen har alene stoppet den afrikanske dominansen på 1500 meter, Kristian Blummenfelt dominerer i triatlon, superparet Anders Mol/Christian Sørum er best i strandvolleyball og både Christian Ruud og Viktor Hovland har etablert seg i verdenstoppen i tennis og golf:

  • Norsk toppidrett har aldri vært bedre internasjonalt enn i 2022.

Men likevel.

Det finnes ikke maken til Erling Braut Haaland. Det nivået han har nådd i fotball, vil overgå alt og alle.

DET er sjelden at den svært dyktige fotballnasjonen Sverige har fokus på noe annet enn seg selv i møte med lillebror Norge. Tross alt var det 44 år siden sist vi slo naboen i en tellende kamp. Men denne gangen var det merkbart annerledes.

Lenge før Norge tok styringa på dette prestisjeoppgjøret på mektige Friends Arena var oppmerksomheten flyttet. Mot Erling Braut Haaland; Norges nye gigant:

- Han må ikke få for mange sjanser. Det er Martin Ødegaard som serverer ham ballene. Det er allerede der han må stoppes, forklarte den svenske fotballeksperten Lasse Jacobsson til Expressens lesere, og fikk enda mer faglig ryggdekning av Sveriges landslagstrener Janne Andersson:

- Martin Ødegaard er jeg svært imponert over. Nøkkelen er at han ikke får bevege seg så fritt slik at det blir god plass til den fine venstrefoten, understreket Andersson som altså i teorien visste hva som var Norges beste offensive mulighet.

er så opplest og nøyaktige på fornuftige taktiske grep som svenske landslagstrenere i fotball. DE kan sine motstandere. Det har vært deres forretningside i tiår, og det med strålende resultater.

Problemet denne gangen var bare at Haaland er noe annet enn det som kan stoppes med solid, taktisk håndverk. Han alene er et fenomen selv i verdens desidert største og viktigste sport.

På en kveld der den forventede linken til Martin Ødegaard ikke ble avgjørende, fant den unge monsterspissen ut av det på et ganske annet vis.

Med høyrebeinet fra spiss vinkel utenfor femmeterhjørnet der ingen skulle tru at det var selvfølge for noen å score, ble det akkurat det.

Selvfølgelig.

DETTE 2 - 0 målet til Haaland var et vendepunkt. Da hadde Norge blitt trykket tilbake og spilt ut i tjue sammenhengende minutter etter pause. Nesten all tryggheten fra den solide førsteomgangen med høyt press, ledelse og god defensiv kontroll, var brukt opp. Men så scoret Haaland for andre gang, og alt ble som det skulle.

For Norge har endelig fått et landslag med bredere kvaliteter enn verdensstjernen Erling Braut Haaland og den respekterte ballfordeleren og naturlige kapteinen Martin Ødegaard.

Og over tid kommer nettopp denne nye bredden til å forandre alt.

Selv et spissfenomen er ikke mektig nok alene til å løfte Norge til sluttspill og vanlig svensk nivå.

FILMA IKKE: Morten Thorsby om den kontroversielle dommeravgjørelsen som ga Norge en straffe og tidlig 1-0 ledelse. Video: Rødt Kort. Reporter: Henrik Ljosland / Rødt Kort. Vis mer

DET er derfor det unike som har kommet med Haaland, er avhengig av framgangen hos de andre. Der var det mye å ta av i Stockholm i går. Som hodestyrken til Aleksander Sørloth som åpnet muligheten for 2 - 0 målet, eller den voldsomme duellkraften til Leo Skiri Østigård som da i eget straffefelt hadde holdt svenskene lenge nok unna utligning.

Eller den ekstreme farta og angrepsviljen til Marcus Holmgren Pedersen på høyrebacken som var nær ved å spille fram 3 - 0 ti minutter seinere; samt balansen og frekkheten til Birger Meling på motsatt back som gjennom førsteomgangen nøytraliserte Dejan Kulusevski; Sveriges klart beste angrepsvåpen.

PLUSS på med de nye fysiske variantene som Ståle Solbakken kan benytte seg av. Denne gangen startet Morten Thorsby og fikk uttelling på gjennombruddskraften sin i forkant av straffesparket og 1 - 0.

For landslagets utvikling er ikke selve straffesituasjonen så interessant. Der må det holde med VAR-kontrollen. Det spennende er fysikken til Thorsby som i enkelte tilfeller kan avgjøre kamper mot antatt sterkere motstandere.

Slik også Kristian Thorstvedt med sin kraft er blitt avgjørende i forkant av flere norske scoringer, og altså kunne gitt 3 - 0 på pasningen fra Holmgren Pedersen.

DET er dette nye norske mangfoldet med ulike kvaliteter og bredere internasjonal erfaring som gjør Solbakkens landslag så spennende:

- Vi er ikke noe ferdig produkt, understreket han til TV2 rett etter kampen i går.

Det er korrekt. Men like sant er tilføyelsen:

- Men vi tar steg hele veien.

SELV på en kveld der Erling Braut Haaland med rette fikk overskriftene fordi han er fenomenal, er det disse stegene som fører til tryggere triumfer enn enda en knallsterk borteseier i Nations League.

Nå kan du ane et norsk herrelandslag med ferdigheter nok til å plukke poengene de trenger gjennom en vanlig EM -eller VM-kvalifisering.

Det gjør denne sporten så mye morsommere for oss.

For det begynner å bli en mannsalder siden vi så maken.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer