Norge - Russland, kvartfinale håndball-VM2921

Aldri skjedd før

Ingen har opplevd mer suksess i håndball.

ENESTÅENDE SUKSESS: Ingen har sterkere internasjonale resultater enn Thorir Hergeirsson. Norge er klar for semifinale i jentenes håndball-VM etter en knusende seier mot Russland. Det er langt fra tilfeldig. FOTO:Beate Oma Dahle / NTB
ENESTÅENDE SUKSESS: Ingen har sterkere internasjonale resultater enn Thorir Hergeirsson. Norge er klar for semifinale i jentenes håndball-VM etter en knusende seier mot Russland. Det er langt fra tilfeldig. FOTO:Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LANDSLAGSSJEF Thorir Hergeirsson fikk litt tyn forleden fordi han glemte å be om timeout da håndballjentene hans slet mot Sverige. Ellers er det ikke mye å kritisere ham for:

  • I utrolige 14 av 16 mesterskap har han ført laget sitt til semifinale.

I kveld var det med klasse. Etter at Norge i de siste kampene har slitt så mye med forsvarsspillet at de nesten rotet seg ut av VM, var alt det gode tilbake mot Russland.

Et herlig kjempende norsk lag lot aldri russerne komme inn i kampen. Robuste og raske norske jenter var gjennomgående mange nummer for store for motstanderne og kontrollerte inn 34 - 28.

Den størrelsesforskjellen har sin historiske forklaring.

I MANGE år slet håndballjentene våre nettopp med russisk fysikk. Storvokste motstandere var et problem i en sport som gir de med flest centimeterne noe naturlige fordeler.

Da også Norge på 1990-tallet begynte med en systematisk innsamling og utvikling av høye spillere, forsvant den forskjellen selv om russerne seinest i OL i sommer ble litt for røffe.

Mot et ganske nytt og annerledes russisk lag, vippet fysikken i vår favør. Først gjennom et inspirert tøft forsvarsarbeid rundt sterke Kari Brattset Dahle, og så med den passe høye Dahle på streken i angrep.

Det ga Norge raskt kontroll på denne kvartfinalen.

GANG på gang ble Kari sin teft, rekkevidde og grep utnyttet av den briljante ballfordeleren Stine Bredal Oftedal, og ga håndballjentene den tryggheten på egne ferdigheter som har manglet i de to siste kampene mot Sverige og Nederland.

Og bare for å understreke at det med høyde bare er en del av dette spillet:

  • Oftedal er 168 centimeter høy.

Det var mer enn nok. Den norske kapteinen styrte det meste på banen, før unge Henny Reistad slapp inn og mot slutten viste hva norsk høyde og kraft også kan tilføre angrepsspillet fra bakspillerposisjonen.

PAUSE: Dommerne måtte stoppe semifinalen i håndball-VM mellom Norge og Russland, da et uvant problem dukket opp. Video: Melina Pambou Sundfør / Andreas Særsland. Vis mer

DENNE norske fysikken kommer altså ikke tilfeldig. Det siste norske høydeprosjektet ble startet i 2013 og hadde som langsiktig mål å hjelpe de 14,15-åringene som var 1,84 meter eller høyere til å mestre sporten som voksne.

God lengde kan være utfordrende i tidlig tenåringsalder. Det er ikke alltid at koordinasjonen og styrken er tilpasset alle centimeterne, og mange jenter blir lett oversett som for keitete.

Prosjektet har rettet på den svakheten i norsk håndball. Nå åtte år seinere ser vi resultater både nasjonalt og internasjonalt. Flere av dagens toppspillere har vært med, og mange har i tillegg fått mer glede av sporten sin fordi deres muligheter er blitt bedre sett.

HENNY REISTAD manglet 3 centimeter på å få være med i selve prosjektet, men selv med bare 1,81 meters høyde var det lett å se hvilken fysisk fordel hun er i ferd med å utvikle i spillet sitt.

På banen i kveld hadde Russland ingen i den klassen, mens Norge har tre høye i VM; Kristine Breistøl (193), Emilie Hegh Arntzen (1,84) og altså Kari Brattset Dahle (184).

Hun som denne gangen ble sentral i kvartfinalen både i forsvar og angrep.

JULESTEMNING: De norske jentene gjør sitt for å skape julestemning under håndball-VM i Japan. Video: Rødt Kort Vis mer

DET er denne systematikken som ligger bak den langvarige norske dominansen i internasjonal kvinnehåndball. Iblant kan vi kanskje synes at det blir vel mye av det gode, men så suverene er vi ikke alltid. Det svinger også i denne sporten, og Norge er ikke noen soleklar favoritt foran de siste VM-kampene.

Tallene viser da også at vi ennå ikke er på topp på den historiske medaljeoversikten. Vi er fortsatt ikke best når det gjelder verdensmesterskap

Det er bare Russland som har fire VM-gull, etter at de nesten helt dominerte mesterskapene fra 2001 til 2009. I den perioden var det bare Frankrike på hjemmebane i 2002 som brøt den russiske seiersrekka.

Den stabile norske suksessen kom seinere.

FOR selv om islandske Thorir Hergeirsson for det meste videreførte alt han hadde lært av legendariske Marit Breivik da han overtok som sjef i april 2009, har han styrt den aller sterkeste perioden:

  • Ingen i internasjonal håndball har vunnet så mye som Thorir Hergeirsson.

Han fikk ansvaret på benken et halvår før dette siste russiske gullet. Karrieren startet med en bronse, og har fortsatt med to gull og ett sølv. På seks mesterskap over 12 år har Norge aldri vært svakere enn nummer 5 i VM.

I SAMME periode har Hergeirsson ledet laget til fire av seks EM-gull; en prestasjon som rent sportslig omtrent like bra som VM-seierne. Tetkampen i internasjonal kvinnehåndball har jo med unntak av en brasiliansk sensasjon i 2013 vært en ren europeisk affære.

Den norske innsatsen under denne treneren er altså formidabel. Slik stabilitet helt i toppen er uvanlig i en olympisk lagidrett.

Men så har da også hele det norske håndballmiljøet samtidig jobbet usedvanlig godt.

VM-TROPPEN: Thorir Hergeirsson presenterte tirsdag formiddag troppen som skal representere Norge i Håndball-VM i Spania, hvor store navn som Marta Tomac er vraket. Reporter: Didrik Kjær. Video: Melina Pambou Sundfør. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer