Fotball-VM

- Aldri skjedd før

Festglade fotballsupportere fra Storbritannia skal ha oppført seg eksemplarisk under VM i Qatar.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

GOD STEMNING: De engelske supporterne holdt deg unna bråk under VM i Qatar. Foto: Reuters
GOD STEMNING: De engelske supporterne holdt deg unna bråk under VM i Qatar. Foto: Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Ingen britiske fotballfans har blitt arrestert i Qatar under det pågående verdensmesterskapet. Det skriver flere engelske aviser.

De siterer overkonstabel i Cheshire Politi Mark Roberts som i en pressemelding hyller engelske og walisiske fans, og sier det er første gang at ingen britiske fans har blitt arrestert under et VM.

- Det var ingen arrestasjoner eller hendelser å rapportere. De tilreisende supporterne skal ha mye skryt, sier Roberts ifølge The Independent.

Det samme var ikke tilfelle under VM i 2018.

- I Russland i 2018 ble det gjort tre arrestasjoner. Vi har som regel noen få arrestasjoner under et VM, men vi har aldri sett at det ikke har vært en eneste, sier overkonstabelen.

I en pressemelding før mesterskapet annonserte FIFA at alkohol ikke ville bli servert på VM-arenaene. Qatar har i tillegg svært strenge regler for alkohol og å være beruset på åpen gate i landet er straffbart.

VILL JUBEL: Det feires ikke bare i Casablanca eller Qatar for den historiske seieren til Marokko i VM, det feires også i Norge. Vis mer

Om dette har noe å gjøre med at britene har holdt seg unna trøbbel, er vanskelig å slå fast. Men Roberts mener det kan være en faktor.

- Det vil være feil å bare skylde på restriksjonene rundt alkohol i Qatar, men jeg tror det har hjulpet til en viss grad.

England tapte 2-1 mot Frankrike i kvartfinalen. Søndag spilles finalen i VM, da er det nettopp Frankrike som møter Argentina.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer