Frafall blant kvinnelige utøvere:

Alene blant gutta: - Holdt ut

Norge sliter med rekruttering av jenter til idretten. Langrennsløperne Anne Kjersti Kalvå (29) og Anna Svendsen (31), som ikke tok seg inn på landslaget før i år, har en klar beskjed til Idretts-Norge: Hold ut!

TRIVDES BLANT GUTTA: I ungdomsårene holdt Anne Kjersti Kalvå følge med gutta, men hun husker godt dagen hun ikke gjorde det lenger. Foto: Geir Olsen / NTB
TRIVDES BLANT GUTTA: I ungdomsårene holdt Anne Kjersti Kalvå følge med gutta, men hun husker godt dagen hun ikke gjorde det lenger. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LAVAZE (Dagbladet): - Jeg var jo egentlig veldig alene som jente på Lundamo men det jeg drev med. Du blir jo litt spesiell og annerledes, sier Anne Kjersti Kalvå til Dagbladet, som i ungdomsårene var den eneste jenta blant fem gutter på trening hjemme i Melhus.

For Kalvå vet hva det vil si å ha en lang vei til toppen. Selv tok hun seg inn på landslaget i en alder av 29 år, etter å ha gått sitt livs beste løp på tremila under ski-VM i Oberstdorf i år.

Tall fra Norges idrettsforbund (NIF) i 2019 viser at det er 11 prosent færre kvinnelige medlemmer enn mannlige medlemmer i aldersgruppen 6-12 år. Fra 13-19 er det 19 prosent færre.

Og jo eldre de blir, desto færre blir det.

Jenta fra Melhus i Trøndelag forteller at hun i de tidlige ungdomsårene var omtrent like god som gutta. Men husker godt den dagen hun ikke var det lenger.

- Jeg husker enda den økta der dem gikk fra meg skikkelig første gangen. Det var tøft. Da måtte man på en måte begynne å omstille seg litt og at det ble flere treningsøkter alene. Jeg tror at hvis det ikke er så store miljøer, må man finne gleden i å gå ut å gjøre jobben selv også, sier Kalvå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.