Frafall blant kvinnelige utøvere:

Alene blant gutta: - Holdt ut

Norge sliter med rekruttering av jenter til idretten. Langrennsløperne Anne Kjersti Kalvå (29) og Anna Svendsen (31), som ikke tok seg inn på landslaget før i år, har en klar beskjed til Idretts-Norge: Hold ut!

TRIVDES BLANT GUTTA: I ungdomsårene holdt Anne Kjersti Kalvå følge med gutta, men hun husker godt dagen hun ikke gjorde det lenger. Foto: Geir Olsen / NTB
TRIVDES BLANT GUTTA: I ungdomsårene holdt Anne Kjersti Kalvå følge med gutta, men hun husker godt dagen hun ikke gjorde det lenger. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LAVAZE (Dagbladet): - Jeg var jo egentlig veldig alene som jente på Lundamo men det jeg drev med. Du blir jo litt spesiell og annerledes, sier Anne Kjersti Kalvå til Dagbladet, som i ungdomsårene var den eneste jenta blant fem gutter på trening hjemme i Melhus.

For Kalvå vet hva det vil si å ha en lang vei til toppen. Selv tok hun seg inn på landslaget i en alder av 29 år, etter å ha gått sitt livs beste løp på tremila under ski-VM i Oberstdorf i år.

Tall fra Norges idrettsforbund (NIF) i 2019 viser at det er 11 prosent færre kvinnelige medlemmer enn mannlige medlemmer i aldersgruppen 6-12 år. Fra 13-19 er det 19 prosent færre.

Og jo eldre de blir, desto færre blir det.

Jenta fra Melhus i Trøndelag forteller at hun i de tidlige ungdomsårene var omtrent like god som gutta. Men husker godt den dagen hun ikke var det lenger.

- Jeg husker enda den økta der dem gikk fra meg skikkelig første gangen. Det var tøft. Da måtte man på en måte begynne å omstille seg litt og at det ble flere treningsøkter alene. Jeg tror at hvis det ikke er så store miljøer, må man finne gleden i å gå ut å gjøre jobben selv også, sier Kalvå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer