Alene mot toppen

- Det er i motgangen vi vokser, sa Morten Ågheim (18) til faren sin etter at han mistet mora si bare 15 år gammel. Siden den gang har Morten satset knallhardt på skihoppinga.

Gjennombruddet kom i vinterens mønstringsrenn på Raufoss, hvor han vant begge dager. I dag håper han å lande på pallen for første gang i et v-cuprenn - i italienske Predazzo.

Bak Morten Ågheim i norgestoppen følger en skokk andre unggutter med samme potensial som den nye, hjemlige hoppstjerna.

- Norsk hoppsport er inne i et generasjonsskifte. Hvis Espen Bredesen og Lasse Ottesen skal nå opp, må de henge seg på unggutta. Ellers tror jeg toget er gått for dem, sier Ågheims trener på Toppidrettsgymnaset på Lillehammer, Halvor Persson, til Dagbladet.

Skole og idrett

Målet til Morten Ågheim, er å stabilisere seg i verdenstoppen. Han er førsteårs senior, og skynder seg langsomt. De tre siste plasseringene i verdenscupen (sju på Lillehammer, åtte og seks i Chamonix) har gitt ham en solid plattform å bygge videre på.

Skolegangen hans er tilpasset idretten. Allerede under plasthoppingen i sommer, bestemte Morten Ågheim seg for å dele det tredje og siste skoleåret i to: Halvparten av fagene i år, halvparten i 1999.

Går det som forventet, får han både i pose og sekk. De store målene hans i vinter er hoppuka, VM og en lenge etterlengtet skiflygings-debut.

15 år gammel mistet Morten Ågheim mora si. 10 dager etter at han fylte 16, reiste han fra Mo i Rana for å begynne på Toppidrettsgymnaset (NTG).

- Det første året var tungt. Men jeg har klart meg bra, og vokst på at jeg har måttet stå på egne bein, sier Morten Ågheim til Dagbladet.

Midt i sorgen etter moras bortgang, sa Morten en dag til faren sin, Roger Ågheim:

- Det er i motgangen vi vokser. Når vi en dag har satt nedslag, skal vi komme enda sterkere tilbake.

- Tøft mentalt

Morten Ågheim hadde bestemt seg for å satse på skihoppingen lenge før mora hans døde.

- Selv om han aldri var redd for å flytte, var det en tøff mental avgjørelse å dra av gårde. Vi måtte alle leve med situasjonen, og gjorde et par bevisste valg. På Lillehammer bor Morten hos flotte, eldre folk. Selv har jeg prøvd å følge ham opp etter beste evne, og besøke ham minst en gang i måneden, sier Roger Ågheim.

I 18-åringen fra Ågå har NTG-trener Halvor Persson en elev med sjeldent mye ballast i kofferten hjemmefra. Den nye hoppkometen var ikke bare vant til knallhard jobbing og disiplin, men også til å bli stilt krav til - og innfri dem.

Alt dette har han nå tatt med seg i hoppbakken.