Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Alene på bånn

KUOPIO (Dagbladet): - Selvfølgelig tviler jeg noen ganger om jeg er rett mann til å få de norske gutta tilbake i toppen, sier Ludvig Zajc. De som trodde at norsk hoppsport hadde nådd bunnen, tok feil. I går så landslagstrener Zajc sine elever prestere tidenes dårligste renn. Igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildet av en ensom, forbannet og deprimert Ludvig Zajc, sier det meste om hvor norsk hoppsport står. Tallene 31, 44, 45 og 48 kunne vært tilfeldige tall på en Vikinglotto-kupong. Men det er resultatene i årets første verdenscup-renn i hopp.

- I dag hoppet vi ikke på ski. Alle låste seg. Gutta hadde høye skuldrer, det er det som er så helvetes irriterende. At vi ikke greier å slippe oss løs, sier Zajc til Dagbladet.

Han følte fiaskoen allerede før rennet.

- Ja, jeg følte det ville gå dårlig. Til og med jeg kom til bakken i dag med høye skuldrer. Vi påvirker hverandre negativt hele laget.

Fra den flotte skistadion i Kuopio, ruslet han mutters alene tilbake til hotellet. Der varslet han oppvask. I form av ord.

- Ingen bortforklaring

- Nå skal jeg samle gutta til en samtale. Vi må blåse dette vekk, snakke sammen. Det er klart det sitter i hodet. Det blir ikke noe teknisk terping.

Olav Magne Dønnem var nest minst dårligst av gutta i går. Surnadølen landet på hundre meter blank. Men mannet seg i alle fall opp til å snakke med pressen etter fiaskohoppet.

DEPRIMERT: - Nå må vi bare jobbe som faen, sier Ludvig Zajc rett før han igjen måtte innkalle til møte. Den norske landslagstreneren ruslet slukøret hjem etter sin dårligste prestasjon som norsk hopptrener.Foto: BJØRN LANGSEM
DEPRIMERT: - Nå må vi bare jobbe som faen, sier Ludvig Zajc rett før han igjen måtte innkalle til møte. Den norske landslagstreneren ruslet slukøret hjem etter sin dårligste prestasjon som norsk hopptrener.Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

- Dårlig. Irriterende, sukker han.

Det er bare Vegard Opaas' 35. plass i Garmich i 1988 som har vært dårligere enn det de norske gutta presterte i går.

- Innsatsen vår kan ikke forsvares. Jeg vet ikke ikke hvorfor vi er så dårlige. Egentlig er vi i angrepsposisjon. Vi kunne nesten ikke bli dårligere enn i fjor, så det kan neppe skyldes press, sier Dønnem med et selvironisk smil.

Tommy Ingebrigtsen har fått psykologhjelp i høst. Men atter en gang raste han innesluttet og sur forbi den norske pressen i padocken etter nok et elendig hopp. Først etter å ha fått summet seg, skiftet og pakka sammen utstyret, orket han å si noe.

- Det er ikke mye å si. Jeg ble nummer 31. Det er litt trist. Og jævlig kjedelig for dem som bryr seg om hoppsporten. Akkurat nå er jeg ikke bedre.

- Men det er nytt renn i dag. Nye muligheter. Hopper det jeg er god for, så kan jeg vinne, sier Ingebrigtsen til Dagbladet.

- Julenissen

Men mannen med ansvaret, landslagssjef Hroar Stjernen, tror ikke på et mirakel.

- Det er som å tro på julenissen at vi skal hoppe bra her i dagens renn, sier han tørt.

Atter en gang står han alene på sletta for å forklare en norsk hoppfiasko.

- Olav Magne har rett. Dette kan vi ikke bortforklare. Det er for dårlig.

- Hvor lenge kan du sitte som sjef med så dårlige resultater?

- Det vil jeg ikke svare på. Jeg stilte plassen min til disposisjon i vår, men hoppkomiteen valgte å ansette meg en sesong til. Jeg er innstilt på å jobbe videre for å snu situasjonen.

- Men du er vel en av landslagssjefene med dårligst resultater over tid hvor mange ganger har du hatt hoppere på pallen?

- Ikke ofte, nei, men hvor mange vet jeg ikke. Jeg fører ikke statistikk.

- Hvorfor orker du å holde på med dette da?

- Godt spørsmål ... . Som sagt, jeg går ikke inn i en debatt om min stilling etter ett verdenscuprenn. Stjernen har foreløpig ingenting å frykte fra ledelsen i Skiforbundet. Jan Jensen fulgte den norske innsatsen fra sletta i går kveld.

- Vi kan jo ikke benekte at dette er elendige resultater. De ansvarlige får ta det til etterretning, men ledelsen i hopp har min fulle tillit, sier Jensen.

Til slutt et sitat fra Ludvig Zajc som viser litt av desperasjonen i hoppleiren:

- I dag skulle jeg ønske hopp var som alpint, at man bare kunne kjøre ut når man presterer dårlig. Eller som langrenn, der man bare kan tusle inn til en plassering i mengden uten at folk legger merke til det.

DEPRIMERT: - Nå må vi bare jobbe som faen, sier Ludvig Zajc rett før han igjen måtte innkalle til møte. Den norske landslagstreneren ruslet slukøret hjem etter sin dårligste prestasjon som norsk hopptrener.Foto: BJØRN LANGSEM
Hele Norges coronakart